Herkesin merakla beklediği 24 Haziran tarihindeki erken seçimde nihayet tamamlandı, Seçime katılan partilerin ne dediğinden çok seçmenin ne anladığının yön verdiği seçimin sonuçlarının bütün milletimize hayırlar getirmesini diliyoruz.

Erken seçim kararının alınması ile herkesin kafasında oluşan “ Seçimden kim galip çıkacak.?” sorusu 24 Haziran Pazar günü sandıklarda oy verme işlemi tamamlandıktan sonra cevap buldu, böylelikle Nisan ayının son haftasından itibaren başlayan seçim maratonu da tamamlanmış oldu.

İsmi Cumhurbaşkanlığı seçim sistemi olan yeni siyasette bilindiği gibi 550 olan milletvekili sayısına 50 sandalye daha ilave edilerek 600’e çıkartıldı, Seçilen Cumhurbaşkanının büyük oranda tek seçici olduğu bu sistemde seçim maratonunun başından beri seslendirilen “Güçlü Cumhurbaşkanı-Güçlü Meclis” talebinin de işin doğrusu tam anlamı ile sandığa yansıdığını söylemek nerede ise imkansız.

Kesin seçim sonuçlarının YSK tarafından henüz açıklanmamasına rağmen  TBMM’de gerekli olan 300 sayısına AK Partinin yetişemediğini görüyoruz, 24 Haziran tarihinde yapılan seçime MHP ile birlikte “Cumhur İttifakı” yaparak giren AK Partinin bu yeni dönemde MHP olmadan işinin zor olduğunu da söylemek gerek.

24 Haziran Pazar günü yapılan seçim öncesine baktığımızda yani 01 Kasım tarihindeki sonuçlara bakıldığında TBMM’de meydana gelen en önemli değişikliğin 45 kişilik İYİ Parti grubunun oluşmasıdır, Bunun dışında  AK Parti geçen dönem elinde bulunan tek başına iktidar gücünü kaybetmiş, MHP 50 olan milletvekili sayısını aşağı yukarı muhafaza etmiş, CHP’nin milletvekili sayısında partilileri şaşırtacak bir artma yada eksilme olmamış, HDP’de 07 Haziran günlerinin altında bir sayı ile TBMM’de temsil edilir hale gelmiş durumdadır.

Yeni oluşan 600 kişilik TBMM’de seçim öncesi AK Parti ile MHP arasında hayata geçirilen “Cumhur İttifakının” yeni dönemde de süreceğine inanıyoruz, ancak Pazar günü yapılan seçimde tek başına iktidar olma gücünü kaybetmiş bir AK Partinin MHP ile anlaşmasının hiçte kolay olmayacağı, belli konularda anlaşma olmasına rağmen pek çok konuda da sorunlar yaşanacağı gibi bir tablo ortaya çıkacaktır.

Pazar günü yapılan seçimde bize göre en büyük hayal kırıklığı yaratan hadise Meral Akşener başkanlığındaki İyi Partinin aldığı netice oldu, İşin doğrusu biz başından beri İYİ Partinin 90 ila yüz arasında bir milletvekili kazanacağını Meral Akşener’in de en kötü şartlarda yüzde 15-16 civarında oy alabileceğini tahmin ediyorduk.

Meral Akşener’in seçim dönemi boyunca çok büyük bir performans  göstermesine ve Türkiye’yi nerede ise bir baştan bir başa dolaşmasına rağmen beklenenin çok altında bir oy alması önümüzdeki günlerde partide bir tartışmasının çıkmasına vesile olacaktır diye düşünüyoruz.

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce herkesin kabul edeceği gibi beklenilen de üzerinde bir oy almayı başardı, İnce sadece kendisi için oy almak bir tarafa gösterdiği performans ile İYİ Partiye ve Meral Akşener’e gitmesi muhtemel oyları da engellemiş oldu.

MHP’nin Pazar günü yapılan genel seçimde oy oranını muhafaza etmesi ve 50 civarında milletvekili çıkarmasından daha çok AK Partinin tek başına iktidar olması için gereken 300 sayısının altına düşmesi ile daha başka bir anlam bulmuş oldu.

AK Partinin bu süreçte MHP’ye mutlak ihtiyacı var, MHP’nin Güvenlik konusunda AK Partiye sonuna kadar destek vereceğini zaten hemen herkes biliyor, ancak MHP’nin “Kırmızı çizgileri” olarak bilinen pek çok politikasının AK Parti ile yan yana nasıl yürüyeceği konusu da önümüzdeki günlerde cevap bulacak.

Biz bu görüşlerimizi kaleme aldığımız sıralarda YSK kesin sonuçları henüz açıklamamıştı, bu yüzden siz bu yazıyı okurken TBMM’deki siyasi partilerin kazandığı milletvekili sayılarında artma yada azalma olabilir, bu yüzden kesin sayıları söyleyebilmek adına kesin sonuçları beklemek gerektiğine inanıyoruz.

Türkiye başta ekonomik olarak pek çok konuda karşı karşıya kaldığı açmazlar dolayısı ile Erken seçim kararı almıştı, İçerisinde bulunduğumuz meclis tablosunda AK Partinin var olan sorunlar ile nasıl başa çıkacağı ise önümüzdeki günlerde netleşecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aldığı oy ile AK Partinin aldığı oy arasındaki büyü fark seçmenin AK Partiden çok Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güvendiğini bir kez daha doğrulamış oldu, son derece büyük ekonomik krizlerin yaşandığı, hatta erken seçim kararının alınmasında ekonomik sıkıntılarına başlıca rolü oynamasına rağmen Seçmenin Erdoğan’a açtığı kredinin henüz sonlanmadığını da göstermiş oldu.

Türkiye bir seçimi daha tamamladı, bundan sonra önemli olan bundan sonraki süreçte ülkeyi yönetenlerin insanımızın hayatını kolaylaştıracak, Ekonomik noktadaki sıkıntıları ortadan kaldıracak adımları atmasıdır.

Seçim öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan “Milletimden bir dönem daha vize istiyorum, yeni dönemde var olan sıkıntıların giderilmesi adına daha çabuk hareket edeceğiz” dedi seçmende Erdoğan’ın bu talebine cevap verdi, elini tuttu, Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı seçti.

Bundan sonra iktidarında, muhalefetinde söyleyecek fazla bir şeyi kalmamıştır, Seçim bitmiştir, bundan sonra herkes daha akl-ı selim davranmalı, var olan kamplaşma artık ortadan kaldırılmalı, Herkes vatandaşın kararına saygı duymalıdır.

TBMM’ye seçilen milletvekillerinin yemin etmesi sonrası yeni dönem başlayacak, biz seçimde kazanan milletvekillerini tebrik ediyoruz, atacakları adımlarında milletimizin dertlerine derman olarak çalışmaların başlangıcı olmasını temenni ediyoruz.

Bütün mesele Türk milletinin faydasına olacak adımların atılmasıdır, zira hepimiz biliyoruz ki başka Türkiye yoktur.

 

 

 

 

 

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37