ABD ,büyük bir güç olarak ortaya çıktığı günden beri temel stratejisini maksimum kazanç ve minimum kayıp üzerine inşa etti .
Bunun için  öncelikli olarak kendisine rakip bir gücün ortaya çıkmasını engelleyecek bir politikayı takip etti .
Bu politikasını, ilgi alanı içerisinde bulunan devletlerin daha çok iç bölgesel dinamiklerini harekete geçirerek yapmaya çalıştı.
Yada onun tarafından manipüle edilen bir  yapı oluşturma yolunu seçti. Birbirine rakip güçlerin sorunlarını kaşıyarak ,iki tarafında enerjilerini birbirlerine karşı kullanmalarını sağladı .
Bu mücadelede zayıf düşen tarafa ekonomik ,siyasi ve askeri destek sağlayarak diğer tarafın tam bir zafer kazanmasına engel oldu.
Gerek I.Dünya Savaşında ,gerekse II.Dünya Savaşında  ABD bir Alman zaferini önlemek için savaşa müdahale etti ancak savaş sonunda İngiliz ve Fransızittifakının Almanya'yı parçalamasına da mani oldu.
Hatta Almanya'ya teknoloji transferi yaparak ,ticaret konusunu da önünü açarak bölgesel dengelerin bozulmasına da izin vermedi.
Bu politikanın temelini, savaşın maliyetinin büyük bir bölümünü müttefik olduğu ülkelerin üzerine yıkmak olarak söyleyebiliriz. 
Bir kaç önemsiz küçük  devletler hariç doğrudan savaşa katılmadı.
Ekonomik ve siyasi izolasyonlar sonunda ,iç ve dış karşıt güçler tarafından zayıf düşürülmesini bekledi.
Çok sayıda Amerikan askeri göndermek yerine büyük çapta müttefik olduğu güçlerin silahlı kuvvetlerini kullandı. Kendisi taktik hava desteği ve büyük bir deniz gücü ile bu kuvvetleri takviye etti. Suriye'de ve Irak'ta aynı yöntemi uyguluyor.
Bugün de ABD, kendisine hem ekonomik ,hemde siyasi anlamda rakip olarak gördüğü AB ve Çin ile üstü örtülü büyük bir savaş veriyor.
Rakiplerini savaşmadan  ekonomik ve siyasi olarak zayıf düşürmek  için , ticaret sistemini çökertmek ve enerji yollarını kesmek istiyor.
Kendisine tehdit olarak ,rakip olarak gördüğü devletleri direk karşısına alıp savaşmak yerine ,ticaret yollarını ,enerji hatlarını kontrol altına almak istiyor..
Bunu sağlamak için ,AB ve Çin'in enerji ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü sağladıkları Ortadoğu ve Afrika bölgesinde iç karışıklıklar çıkararak bu bölgelerde tam kontrolü sağlamak istiyor. Bu bölgelerde ki devletleri yöneten liderlerin AB ve Çin ile kurdukları ticari ilişkileri ,hem kendilerinin ortadan kaldırılmasına hemde ülkelerinin iç ve dış karşıt güçlerin desteğiyle parçalanmasına sebep oldu.
İstenen ve planlan ,küçük parçalar halinde içişlerinde bağımsız ,dış işlerinde ABD ve Rusya'nın tam kontrolünde eyalet devletler. Bugün Libya'da ,Irak'ta ,Suriye'deolanları  ve İran'da yapılmak istenenleri bu stratejinin bir parçası olarak okumak gerekir.
Bu stratejinin bir devamı olarak AB ülkelerinde artan yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığını destekliyor.
İslam coğrafyasının, DEAŞ ,El Kaide gibi terör örgütlerinin yaptığı eylemler kullanılarak batıdan tecrit edilmesi (vize yasağı ..vb.)  , batıda yükselen İslam karşıtlığı ile bağlantılı bir politikanın argümanları olduğu açıktır.
Türkiye'de  son zamanlarda açıktan söylenmeye başlanan "Siyasal İslamın"tasfiye edilmesi söylemlerini de bir kenara not etmek gerekir.
Küresel devletlerin egemenlik mücadelelerinin en hassas bölgesinde Türkiye bulunuyor.
Türkiye hem kültürel akrabalığı ve tarihi bağları ,hem coğrafi komşuluğu nedeniyle Ortadoğu bölgesinde yaşayan insanların ikinci vatanları. Aynı zamanda Batı ile İslam dünyası arasında bir köprü vazifesi görüyor.
ABD ve Rusya'nın ÇİFT ÇEPER  projesi ile Türkiye'nin İslam coğrafyası ve AB ile bağlarını koparmak istiyor. Suriye ve Irak'ta İslam Coğrafyası ile bağlarımızın PYD-PKK  terör örgütlerine açılan alanlar ile çevrilmek istenmesi ,İran ile ilişkilerimizin koparılmaya çalışılmasının altında yatan sebeplerden en önemlisi bu bence.
Türkiye bu büyük küresel oyuna direniyor. Suriye'nin Rojava bölgesinde bulunan Karaçok 'a ve Irak'ın Şengal bölgesi'ne yapılan hava operasyonlarını bu minval üzerinde düşünmek lazım.
ABD  ve Rusya'nın aynı anda bu operasyona karşı çıkması tesadüf değil. Tabi bu arada planlı bir şekilde gerçekleştirilen adına " Fırat Kalkanı Harekatı " denilen benim  çepher'i yarma harekatı olarak düşündüğüm askeri başarıyı da unutmamak gerekir.
Türkiye'nin, bir yandan AB ile olan siyasi ve ekonomik ilişkilerinin kesilmesini sağlayacak bir çeper ile ,diğer yandan İslam Coğrafyası ile bağlarını koparacakPKK -YPG çeperi ile  sıkıştırılmaya çalışılıyor.
PYD/PKK'nın bir Marksist örgüt olduğunu bilmeyen yok sanırım.
Bu sayede AB 'nin dağılmasını veya ekonomik ve siyasi olarak zayıflatılması veTürkiye'nin ABD dışında işbirliği yapabileceği alternatifleri sınırlandırmış olacak.
Maksimum kazanç ,minimum kayıp.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37