banner55

Engelli Meclisi üyelerine temel afet bilinci eğitimi

Engelli Meclisi üyelerine temel afet bilinci eğitimi

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
20 Ağustos 2019 Salı 20:52
Engelli Meclisi üyelerine temel afet bilinci eğitimi

 
Kocaeli Kent Konseyi Engelli Meclisi ve Afet Gönüllüleri Derneği, 17 Ağustos 1999 Depremi yıldönümü nedeniyle, ‘Temel Afet Bilinci’ konulu eğitim düzenledi. 

İsmail Okar tarafından verilen eğitime, Kocaeli Kent Konseyi Genel Sekreteri Gültekin Görüm, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürü Mehmet Köse, Engelli Meclisi Başkanı Ufuk Koçak, Başkan Yardımcısı Ayşe Nalçık, Kocaeli Kent Konseyi Engelli Meclisi üyeleri ve aileleri ile çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. 

Kocaeli Kent Konseyi İdari Hizmet Binası Çok Amaçlı Toplantı Salonu’nda gerçekleşen eğitimde konuşmacı olarak bulunan İsmail Okar, deprem anı ve sonrasında yapılması gerekenler ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Dinleyicilerin de aktif katılımıyla ufak çaplı tatbikatların yapıldığı eğitim, çok faydalı bulundu. 

HER EVDE ACİL DURUM ÇANTASI OLMALI

Bir deprem bölgesi olan Kocaeli’nde yaşayan her vatandaşın evinde acil durum çantası olması gerekliliğine dikkat çeken Okar, çanta içindeki malzemelerin ve gıdaların belirli aralıklarla kontrol edilmesi ve yenilenmesi gerektiğini söyledi.
 
Evdeki eşyalar konusunda önlemler alınmasını tavsiye eden Okar,  dolapların duvara montelenmesi, açık raf sistemlerinden uzak durulmasını, kırılmaları engellemek için camların filmle kaplanması gibi çeşitli önerilerde bulundu. 

DEPREM ANINDAKİ GÜVENLİ VE TEHLİKELİ YERLER

Eğitmen İsmail Okar, deprem sırasında çekyat, ağır masa ya da sıraların altı, yatakların iki yanı, küvet, çamaşır makinası, bulaşık makinası ya da iyi monte edilmiş buzdolabı yanlarının güvenli bölgeler olduğuna dikkat çekti. 

Yine deprem sırasında merdivenlerin, asansörlerin, mutfak dolaplarının, cam ve ayna kenarlarının, kapı aralarının en tehlikeli bölgeler olduğunu belirterek, bu bölgelere yönelmenin ölümle veya ciddi yaralanmalarla sonuçlanabileceği uyasında bulundu. 

Deprem sırasında insanların o anlık panikle camdan ya da balkonda atlayarak sakatlıklara ya da ölüme sebebiyet verdiklerini de söyleyen eğitmen Okar, vatandaşların bu konuda özellikle çok dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. 

ENKAZ ALTINDA KALINMASI 
DURUMDA YAPILMASI GEREKENLER

Enkaz altında kalınması durumunda da neler yapılması gerektiği konusunda katılımcıları bilgilendiren Okar, öncelikle kişinin kendisini sakinleştirmesi ve paniğe kapılmasını bir şekilde engellemesi gerektiğini ifade etti. 

Ritimli bir şekilde nefes alınmasını tavsiye eden Okar, aktif uyku ve dinlenmenin faydalı olacağına dikkat çekti. Olumsuz düşüncelere dalmamak için, yaşam umudunu korumanın çok önemli olduğuna değinen Okar, hayaller kurulmasını tavsiye etti. 

Arama çalışmalarının yapıldığı ve enkaz altında kalanların tespit edilmeye çalışıldığı sessizlik anında, olabildiğince fazla gürültü yapılmasını söyleyen Okar, her şeyden önce sakin kalmanın hem enkaz altındaki kişi hem de arama-kurtarma ekibi için çok hayati olduğunu belirtti. 

Son Güncelleme: 20.08.2019 20:54
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37