Geleceğin bilim insanları GTÜ'de ödüllendirildi

Geleceğin bilim insanları GTÜ'de ödüllendirildi

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
30 Mart 2018 Cuma 11:44
Geleceğin bilim insanları GTÜ'de ödüllendirildi

12. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri İstanbul Bölge Yarışması Gebze Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Yarışmada birinci olan 13 proje Kayseri’de yapılacak olan Türkiye finaline gitmeye hak kazandı.
 
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK ) tarafından düzenlenen 12. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri İstanbul Bölge Yarışması ve Ödül Töreni Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Prof. Dr. Ahmet Ayhan Spor Salonu'nun da gerçekleştirildi. 

Törene GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hasan Aslan, İstanbul Asya Bölge Koordinatörü Prof. Dr. İsmail Ekmekçi, akademisyenler, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı. 

Resmi ve özel ortaokulların 5,6,7 ve 8. Sınıflarının projeleri ile İstanbul Anadolu yakası, Sakarya, Düzce ve Kocaeli'nden katıldığı 12. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri İstanbul Bölge Yarışması’nda dereceye girenler belirlendi. 

Yarışmaya bölgede Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Türkçe, Değerler Eğitimi, Tarih, Kodlama olmak özere 8 alanda 550 proje başvurusu yapıldı. Projeler farklı üniversitelerden uzman jüri üyeleri tarafından değerlendirildi. Bölge finalinde ise 80 proje yarışmaya hak kazandı.

YARIŞMA BİR KÜLTÜR KAZANIMIDIR

Temel ve uygulamalı bilim alanlarında öğrencileri araştırmaya teşvik etme, proje yapma kültürü kazandırma, bu anlamda ülkemizde insan kapasitesini geliştirmek ve ihtiyaç duyulan bilim insanlarının yetiştirilmesine katkıda bulunmak amacı ile düzenlenen yarışmanın ödül töreninde, selamlama konuşmasını İstanbul Asya Bölge Koordinatörü Prof. Dr. İsmail Ekmekçi yaptı.
 
Ekmekçi ülke genelinde bilimsel amaçlı bu tür etkinliklere öğrencilerin katılımının arıttırılması için öğrencilerin teşvik edilmesinin öneminden söz etti.
 
4 gün boyunca süren bu erkinliğin sosyal ve bilimsel ortam, bilgi üretiminin yanında, bilgi, tecrübe paylaşımı ve dayanışma içinde kazanımların geliştirildiği bir ortam oluşturduğunu belirtti. 

Gebze Teknik Üniversitesi rektörlüğüne ve personeline yarışmaya olan katkılarından dolayı teşekkür etti. Katılım sağlayan tüm öğretmen ve öğrencilere başarılar diledi.
Bölge finalinde konuşan GTÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. M. Hasan Aslan ise, "TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Başkanlığı’nca düzenlenen 12. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda bilim tutkunu gençlerimizle birlikte olmanın sevincini 4 gün boyunca yaşadık. 

Eğitim kurumlarımızda yetişen gençler ülkenin geleceğine yön verecek olan seçilmiş bireylerdir. Bugün bu salonda oturan sizler yarının gündemini belirleyecek kişiler olacaksınız. Bu nedenle gelecekle ilgili planlama yapan tüm kişi ve kurumlar gençlere değer vermeli, onların projelerini dinlemeli ve hayata geçirmelerine destek olmalıdır.
 
Bu öğrencilerimizi bilimsel çalışmalar yapmaya teşvik eden, yönlendiren ve bilimsel çalışmaların gelişmesine katkı sağlayan bu etkinliği Türkiye’nin araştırma üniversitesi olarak himaye etmekten ayrıca mutluluk duyduk" dedi.

KAYSERİ’DE İSTANBUL BÖLGESİNİ TEMSİL EDECEKLER 

İstanbul’dan 50, Düzce’den 16, Kocaeli’nden 9, Sakarya’dan 5 projenin yarıştığı 12. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri İstanbul Bölge Yarışması’nda, Biyoloji alanında Kocaeli Özel Yeni Atlas Ortaokulu öğrencileri Asya Dila Becerikli, Aybüke Utku Demir'in ‘Mantar kompostlarında pastörizasyon olmadan üretimi mümkün kılan bitkisel, ekonomik buluş’ projesi, 

Değerler Eğitimi alanında İstanbul Ümraniye Merkez İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri Zeynep Birgül Bektaş,  Rabia Şam'ın ‘İstanbul'da öğrenim gören Suriyeli misafir öğrencilerin okul kültürüne etkisinin araştırıldığı bir durum çalışması olarak: Dil arkadaşlığı’ projesi, 

Fizik alanında İstanbul Evliya Çelebi Ortaokulu öğrencileri Asaf Taşçi, Ravza Nur Taşçi' nin ‘Bizler kısayız ama sorunlar dev gibi’ projesi ve Kocaeli Ted Kocaeli Özel Ortaokulu öğrencisi Ayşe Ece Taymez'in  ‘Arduıno ile basış bozukluğuna (içe /dışa basmaya) son!’ projesi ve Düzce Mehmet Akif İnan Hafız İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri Aziz Samet Zorlu, Reşat Arda Özcan'ın ‘Hoparlörün elektrik sinyal çiziminde kullanımı’ projeleri,

Kimya alanında İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı Özel 125.Yıl Ortaokulu öğrencisi Irmak Üstün' ün ‘Atık sulardaki gümüş iyonlarını nanoparçacığa dönüştürdük maske ve eldivenimizi plastikten değil gümüş katkılı pamuklu kumaştan yaptık kirlenmeyen tıbbi malzeme adını taktık’ projesi,

Kodlama alanında  İstanbul Özel Sancaktepe Yenidoğu Ortaokulu öğrencisi Fatma Eslem Baldık' ın ‘Otomasyon çatı sarnıç’ projesi ve İstanbul Özel Çekmeköy Çınar Ortaokulu Öğrencisi Berat Laçin'in “İnsanın işi insana, robotun işi robota : Taşıyıcı robotum’ projesi, 

Matematik alanında İstanbul Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi İris Eyüboğlu’ nun ‘İkizkenar üçgenlerle çokgen elde etme’ projesi ve İstanbul T. Emlak Bankası Ataşehir Ortaokulu öğrencileri Eren Coşkun, İlgü Buse Sezen' in  ‘2'nin doğal sayı kuvvetlerinin toplamı ve kriptoloji ( KOD 13 )’ projesi ve İstanbul Özel Eyüboğlu Çamlıca Ortaokulu öğrencileri Can Endi Atat, Ayşe Sena Ünübol'un ‘Eşkenar üçgen yapboz’ projesi, 

Tarih alanında Düzce Akçakoca İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri Mehmet Horoz, Hamza Mıcık'ın ‘Orhangazi Ve Hemşin Cami'nin Mimari ve tarihi özelliklerinin karşılaştırılması’ projesi. 

Türkçe alanında İstanbul Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Esma Kaya'nın ‘Türkçemizi tanıyalım; kelimelerin dilinden’ projesi birinci seçilerek, 7-11 Mayıs tarihleri arasında Kayseri’de yapılacak olan Türkiye finalinde İstanbul bölgesini temsil etmeye hak kazandı. 


Son Güncelleme: 30.03.2018 11:47
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37