banner55

1 dönüm lavanta 1100 lira kazanç sağlıyor

1 dönüm lavanta 1100 lira kazanç sağlıyor

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
18 Ağustos 2019 Pazar 12:37
1 dönüm lavanta 1100 lira kazanç sağlıyor

 


(BSHA)- Ülkemizde özellikle son yıllarda üretimdeki yeri artan kıraç arazilerin mor bereketi lavanta, kozmetikten, temizlik sektörüne, sağlıktan sanayiye geniş bir platformda kullanılıyor. Çiftçiler 1 dönüme ektikleri lavantadan 800 ila 1.100 TL arası kazanç elde edilebiliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı internet sitesinden Lavanta Çiçeği hakkında açıklama yapıldı. Lavantanın dönüme verimi Lavanta Çiçeği olarak 150-400 kg arası olup, yağ olarak verimi ise çiçek veriminin %2’si ile %5’i arasında değişiyor. Bu yıl itibari ile çiftçilerimiz 1 kilogram yaş lavantayı 1,5 – 2 tl arasında satarken; kurutulmuş lavantanın ise 1 kilogramını 10 – 15 tl arasında satışa sunuyor. 1 dönüm lavanta bahçesinden ise 800 ila 1.100 TL arası kazanç elde edilebiliyor. 

Ülkemizde 2018 yılı TÜİK kayıtlarına göre 8.700 dönüm alanda lavanta üretim alanı bulunmakta iken, 2019 yılı itibari ile ülke geneli lavanta üretim alanları 10.000 dönümü geçmiş bulunuyor. Bu alanlardan yaklaşık 1.500 ton lavanta çiçeği, çiçeklerden ise 20-30 ton lavanta yağı elde edilebiliyor.

KIRAÇ ARAZİLERDE 
RAHATLIKLA YETİŞEBİLİYOR

İlk dikim esnasında verilen can suyu haricinde su istemeyen lavanta, üreticilerimizin kullanımını terk ettiği veya uzun süredir kullanılmayan susuz veya sulama imkanı kısıtlı, eğimli, toprak yapısı iyi olmayan hatta hiçbir şey yetiştirilemeyen kıraç arazilerde bile çok iyi sonuç veriyor. 

Engebeli, kullanılmayan, kırsal ve parçalı tarım arazilerinde yetiştirilerek milli ekonomiye ekstra gelir getiriyor. Uçucu yağı, en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılan lavanta, bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici özellikleriyle de aromaterapide kullanılabiliyor. 

Lavanta ayrıca çiçeklerinin sedatif etkisinden dolayı çay şeklinde de kullanılabiliyor. Lavantanın aynı zamanda görsellik oluşturan görüntüleri de turizmde katma değer yaratıyor. Diğer yandan lavanta bahçeleri sayesinde lavanta balı üretebiliyor.

TIBBİ AROMATİK BİTKİLERE
VERİLEN DESTEKLER

Tarım ve Orman Bakanlığı olarak 2018 yılında tıbbi ve aromatik bitki yetiştiren çiftçilere;
-İyi tarım uygulamaları kapsamında dönüme 50 ila 100 TL,
-Tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği yapan küçük aile işletmelerine dönüme 100 TL,
-Mazot ve gübre desteği olarak dönüme 15,35 TL,
-Organik tarım yöntemi ile üretim yapan üreticilerimize dönüme ürün kategorilerine bağlı olarak 100 TL destek verilmektedir.

Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatiflerinden 2 milyon TL’ye kadar işletme kredisi kullananlara %50 faiz indirimi yapılıyor.
Diğer yandan Orman Genel Müdürlüğü ise ORKÖY kapsamında orman köylülerine lavanta ekimi konusunda destek veriyor.

Ayrıca hazine arazileri, rayiç bedelinin binde biri olarak belirlenecek kira bedeli ile tıbbi ve aromatik bitkililer üreten çiftçilere Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından kiraya verilmektedir. 

Son Güncelleme: 18.08.2019 12:39
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37