banner55

2018 yılı ihracat şampiyonları belli oldu

2018 yılı ihracat şampiyonları belli oldu

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
16 Şubat 2019 Cumartesi 10:39
 2018 yılı ihracat şampiyonları belli oldu


Elektrik
ve Elektronik İhracatçıları Birliği (TET) 2018 yılı İhracat Başarı Ödülleri, 15 Şubat Cuma akşamı sahiplerini buldu. 2018 yılında 11,5 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşan Elektrik-Elektronik sektörlerinde ihracat şampiyonluğunu göğüsleyen firmalara ödülleri takdim edildi. 

Elektrik ve Elektronik sektörlerinde faaliyet gösteren ihracat şampiyonlarının ödüllendirildiği 2018 TET İhracat Başarı Ödül Töreni, 15 Şubat Cuma günü Zorlu Center Raffles Hotel’de gerçekleşti. TİM Başkanı İsmail Gülle, TET Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Güven Uçkan ve sektör temsilcilerinin katıldığı törende Türkiye geneli elektrik ve elektronik sektöründe en çok ihracatı gerçekleştiren firmalar ödüllendirildi.

ELEKTRİK - ELEKTRONİK SEKTÖRÜNÜN 2018 İHRACATI 11,5 MİLYAR DOLAR

2018 yılında 11,5 milyar dolar olarak gerçekleşen Elektrik-Elektronik sektör ihracatı Türkiye ihracatının yüzde 7’sini oluşturuyor. Sektör, Türkiye’nin 2023 hedefine önemli katkı sağlıyor. 

Ödül töreninde sektör temsilcilerine teşekkürlerini sunan TET Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Güven Uçkan, "2018 yılında TET olarak sektörümüzün yurt dışı pazarlarda güçlü bir konuma gelmesi için birçok faaliyet gerçekleştirdik. Üyelerimiz ile birlikte ihracat hedeflerimize ulaşabilmek için elimizdeki tüm imkanları seferber ediyoruz.  

2018 yılında 168 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ihracat rakamına ulaştık. Sektörümüz 11.5 milyar dolar ile ilk 5 sektör içerisinde yer aldı. Her yıl olduğu gibi 10 milyon doların üzerinde ihracat yapan firmalarımızı onur listemizde sergiliyoruz Geçtiğimiz yıl 97 firma bu yıl 110’un üzerine çıktı.  

Sektörümüzün özellikle uzak pazarlarda daha fazla ihracat yapabilmelerini sağlamak için 2018 yılında 8 olan ticaret heyeti sayımızı 2019 yılında 12’ye çıkardık. 2018 yılının ülkemiz adına globalde önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl olmasını hedeflemiştik. Bu yılki ihracat rakamlarımızda geçen yıla oranla yaklaşık 836 milyon dolarlık bir artış kaydedildi. 2019’un tüm sektör paydaşları ve ülkemiz açısından verimli bir yıl olarak geçmesini diliyor, ödül alan sektör temsilcilerini can-ı gönülden tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

Ödül töreninde konuşma yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle "Bugün bu organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Elektrik-Elektronik sektörü büyük önem taşıyan ihracat kalemlerinden biri. Son 50 yıllık dönemde dünyadaki en önemli teknolojik gelişmeler bu sektörde yaşandı. Türkiye’de de bu alanda ciddi adımlar atıldı, atılmaya da devam ediliyor. Ülkemiz bu yolda çok yol aldı. 

2018 yılı ihracat rakamlarımıza göre ihracatımızın kilogram birim fiyatı 1.30 dolar seviyesinde. Elektrik-elektronik sektörü ise ihracatta 3.6 dolarlık kilogram birim fiyatı ile  Türkiye ihracatının 3 katı seviyesinde. Sektörde 2018 yılında 100 doların üzerinde fiyatı olan 146 kalem ürün ihraç ettik. Bu ürünlerden 17 tanesi 1.000 doların üzerindeydi. 

Sektörde 2018 yılında 224 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. 143 ülkeye çamaşır makinesi, 140 ülkeye bulaşık makinesi, 80 ülkeye de kamera ihraç ettik. Bu değerli büyük başarıların mimarı olan elektrik-elektronik sektörünü kutluyorum. TİM olarak tüm sektörlerimizle 2019 yılında bir değişim yılı içerisindeyiz. Türkiye’nin geleceği ihracatta. Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan elektrik-elektronik sektöründen daha fazla ihracat bekliyoruz" dedi.

ELEKTRİK-ELEKTRONİK SEKTÖRÜ İHRACAT ŞAMPİYONU: VESTEL

Türkiye Geneli Elektrik-Elektronik sektöründe 2018 yılında en çok ihracat yapan firma Vestel oldu. Sektörde en çok ihracat gerçekleştiren ikinci firma Arçelik olurken, üçüncülüğü BSH Ev Aletleri aldı.

Sektörün alt kategorilerinden olan Beyaz Eşya sektöründe en çok ihracat yapan firmalar sırasıyla Arçelik, BSH Ev Aletleri ve Vestel oldu. Diğer bir alt kategori olan Elektronik sektöründe en çok ihracat yapan firmalar ise Vestel, Arçelik ve Electricfil Ünifil Otomotiv şeklinde sıralandı.

Elektrik Üretim ve Dağıtım Ekipmanları kategorisinde en çok ihracat gerçekleştiren firma Siemens oldu. Aynı kategoride ABB Elektrik ikinci, Eltaş Elektrik ise üçüncülük ödülünü aldı. Kablo sektörünün ihracat şampiyonu Nexans Türkiye oldu. Kablo sektöründe en çok ihracata imza atan ikinci firma Atom Kablo, üçüncü firma ise Pamukkale Kablo oldu.

Son Güncelleme: 16.02.2019 14:41
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37