banner55

Bakan Işık: Sanayi üretimi 5.8 arttı

Sanayi büyümenin lokomotifi

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
08 Nisan 2016 Cuma 15:35
  Bakan Işık: Sanayi üretimi 5.8 arttı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sanayi üretiminde 2015’in son çeyreğinde başlayan güçlü ivmenin, şubat ayında da devam ettiğini belirterek, sanayi üretimindeki yıllık artışın, ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktığını bildirdi


Işık, yaptığı yazılı açıklamada, bugün açıklanan sanayi üretim endeksi  verilerini değerlendirdi.

Bakan Işık, bu yılın şubat ayında mevsim ve takvim etkisinden  arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki aya göre yüzde 0,5, takvim etkisinden  arındırılmış sanayi üretiminin ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,8  arttığını hatırlattı.

Işık, arındırılmamış endeksteki yıllık artışın ise yüzde 8,5 olduğuna  dikkati çekerek, "Sanayi üretiminde 2015’in son çeyreğinde başlayan güçlü ivme,  şubat ayında da devam etti. Sanayi üretimindeki yıllık artış, ağustos ayından bu  yana en yüksek seviyeye çıktı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, takvim  etkisinden arındırılmış verilere göre, imalat sanayindeki artış yüzde 6,2 oldu.  Özellikle imalat sanayinde yıllık bazda yaşanan bu yüksek artış, sanayi  üretiminin ilk çeyrek büyümesine oldukça olumlu bir katkı vereceğini gösteriyor."  ifadesini kullandı.

Türkiye'nin ihracatının şubat ve mart ayında artış gösterdiğini  belirten Işık, "Önümüzdeki dönemde, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere  pazarlarımızdaki toparlanma, İran'a ambargonun kalkması ve yeni pazarlara açılım  çalışmalarımız da ihracatımıza ve dolayısıyla sanayi üretimine olumlu yansıyacak.  Avrupa Birliği'nin parasal genişleme hamlesi de Türkiye ekonomisine olumlu etki  yapacak. Hem dış hem de iç talebi canlandıracak olan bu gelişmeler, ülkemizdeki  yatırım ve üretim iştahını da artıracak." değerlendirmesinde bulundu.

SANAYİ BÜYÜMENİN LOKOMOTİFİ

Bakan Işık, Türkiye'nin, bölgesel ve küresel birçok zorluğa rağmen,  2015 yılında yüzde 4 büyüdüğünü ve özellikle 4’üncü çeyrekteki yüzde 5,7'lik  büyümenin, son 17 çeyrekte görünen en yüksek rakam olduğuna dikkati çekerek,  şunları kaydetti:

"Ocak ve şubat ayında sanayi üretiminde yaşanan artış, Türkiye’de  iktisadi faaliyetin güçlü seyrettiğini ortaya koyuyor. Son dönemde ekonomide  yaşanan gelişmeler, ülkemizde istikrarın sürdüğünü ve Türkiye'nin 2016’da da  güçlü bir büyüme yakalayacağını gösteriyor. Sanayi, Türkiye’de büyümenin  lokomotifi olan bir sektördür. Bu nedenle, sanayi üretimini hem nicelik hem de  nitelik olarak geliştirmeye büyük önem veriyoruz.

Ar-Ge Reform Paketi ile ilgili ikincil mevzuat çalışmalarını  tamamlamak üzereyiz. Bu mevzuatın tamamlanmasını müteakip ülkemizde çok sayıda  yeni Ar-Ge ve tasarım merkezi kurulacağını, mevcut Ar-Ge merkezlerinin de  büyüyeceğini ve gelişeceğini düşünüyoruz. İş ve yatırım ortamını güçlendirmek  için yapısal reform niteliğinde düzenlemeler içeren Sınai Mülkiyet Kanun  tasarımızı TBMM’ye göndermiş durumdayız. Üretenin ve üretimin önündeki engelleri  kaldıracak, özellikle yatırım yeri sıkıntılarına çözüm üretecek Üretim Reform  Paketimizin hazırlıklarını da sürdürüyoruz. İnşallah, bu çalışmalarla, çok daha  güçlü, dinamik ve rekabetçi bir sanayi sektörünü inşa edeceğiz. 4'üncü sanayi  devriminde rol alan, teknoloji üreten ve ürettiği teknolojiyi dünyaya ihraç eden  bir ülke olacağız." 
Son Güncelleme: 08.04.2016 22:07
Anahtar Kelimeler:
Çanakkale
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37