Hisarcıklıoğlu: Elbise tamam da kol boyu kısa

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni Türk Ticaret Kanunu'nu kendilerine yöneltilen elestirilere cevap verdi. Hısarcıklıoğlu 'elbise tamam da kol boyu kısa' dedi.

24 Nisan 2012 Salı 16:41
Hisarcıklıoğlu: Elbise tamam da kol boyu kısa

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) hızla büyüyen Türk ekonomisinin üzerine oturduğunu ancak düzeltilmesi gereken noktalar bulunduğunu belirterek, ''Bu kıyafet üstümüze oldu ama kol boyu uzun, bir de düğme ilikle karşı karşıya gelmiyor. Bunları deyince 'TOBB, bunun karşısında' deniyor'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, TOBB ve TÜRMOB işbirliğiyle düzenlenen Şirketlere Yönelik Yeni Türk Ticaret Kanunu Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, geçen yılki tanıtım toplantılarına ilgi gösterilmezken bugün yoğun katılım olmasının hapis cezalarına ilişkin düzenlemeden kaynaklandığını belirtti.

Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Hapsi duydunuz geldiniz buraya, yoksa gelecek haliniz yoktu. İlgi muhteşem. Allah bunu yazanlardan razı olsun. Bizim dikkatimiz ancak böyle kendine geldi, uykudan uyandık'' dedi.

TTK'nın devrim niteliği taşıdığını, 10 yıl önceden bu yana, bu yasanın destekçisi olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, ''1950 modelle 2012 model araba yarışmaz. Türkiye'nin dünyanın ilk 10 büyük ekonomi arasına girme hedefi var. Türk özel sektörü başarı hikayesi yazıyor. Dünyanın en hızlı büyüyen üç ekonomisinden biri. Rekabet endeksinde 65. olmamıza rağmen bunu yapıyoruz. Onun için de ticaret hayatının devrim niteliğinde yasalara ihtiyacı var diyorduk'' dedi.

Yasanın mecliste kabul edildiği sırada seçim gündemi nedeniyle değişikliklerin yapılabilmesi için yasanın yürürlük tarihinin uzun konulduğunu, kanuna yönelik çekincelerin dile getirilmesi gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın ''bu yasanın insan yapısı olduğunu, hata olabileceğini'' ifade ettiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

''Makul, aklı başında değişikliklerin yapılması noktasında bir fırsatımız var. Söyleyeceğiniz bir şey, aksaklık, noksanlık varsa söyleyin. Bu Türk ticaret hayatının anayasası tümden değişiyor. Sabah işlerini açmaktan, akşam kapatana kadar bildiğiniz tüm usül ve esaslar değişiyor. Onun için dersimize hepimizin iyi çalışması lazım.

Bu kıyafet üstümüze oldu ama kol boyu uzun, bir de düğme ilikle karşı karşıya gelmiyor. Bunları deyince 'TOBB, bunun karşısında' deniyor. Yahu bunun çilesini çeken benim, sen de benim yanımdaydın bu çileyi çekerken. Benim istediğim kol boyu uzun, bunu düzeltin. 'Vay, bu kanunun ana kolonunu kesmek istiyorlar' diyorlar. Herkesin huzurunda söylüyorum. Biz bu yasayı istiyoruz. Çek yasasında karşılıksız çekte hapis cezasını kaldırdık mı? Ne diye, ekonomik suça ekonomik ceza diye. Bizim dediğimiz de bu.''

Yasanın 1 Temmuz'da yürürlüğe gireceğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kanuna yönelik düzeltme yapılabileceği noktasında açıklamasının olduğunu, bunu muhalefet partilerinin de desteklediğini belirten Hisarcıklıoğlu, ''Problem yok, telaşa kapılacak bir şey yok. Ama süre doluyor. 2 ay dersek yatarız. Yarın süre bitiyormuş gibi bakmak lazım. Bunun daha parlamento süreci var. Bizim götürdüğümüz herşey kabul edilecek diye bir şart yok. Bunun ikna süreci var, bir çalışma süresine ihtiyaç var'' dedi.

Hapis cezalarına eleştiriler

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Nail Sanlı, Türkiye'de de artık tüm dünyada uygulanan muhasebe standartlarının uygulanacağını, yasayla kayıt dışılığın önleneceğini, yabancı sermayenin daha güvenli şekilde ülkeye girebileceğini ifade etti.

Sanlı, yeni kanunda özellikle internet sitelerinin oluşmasını, şirket ve ortaklarının borçlanmasını düzenleyen maddeler, hapis cezası ve bilgi belgelerle ilgili şirketler hukukunda yapılan değişikliklerle ilgili eleştiriler bulunduğunu, bunlar içinde özellikle iş dünyasının hapis cezaları konusundaki tereddütlerini haklı gördüklerini belirtti.

Sanlı, ''Bu haykırışlara kulak verilmesi gerektiğine biz de inanıyoruz. Ekonomik suça ekonomik ceza ilkesine inanıyoruz. Kaldı ki çek yasasında da bu anlayışla önemli düzenlemeler yapıldı'' dedi.

İkincil düzenlemeler sırasında mikro ölçekte çalışan şahıs firmaların TTK kapsamına alınabilmesi için ticari işletmeye geçmesinin kolaylaştırılması, şirket borçları konusundaki eleştirilerin dikkate alınarak kar, ön kar ve temettü paylarının gündeme gelmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden Sanlı, hiçbir erteleme ve öteleme olmadan kanunun uygulamaya girmesinden yana olduklarını da sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Son Güncelleme: 24.04.2012 16:41
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37