İnşaat işçileri için Mesleki Yeterlilik Belgesi krizi kapıda

Sürenin uzatılması isteniyor

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
02 Mayıs 2016 Pazartesi 11:50
 İnşaat işçileri için Mesleki Yeterlilik Belgesi krizi kapıda
Yaklaşık 40 meslek grubu için getirilen Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu 25 Mayıs 2016 tarihinde başlıyor. 
Şimdiye kadar Türkiye genelinde yaklaşık 20 bin kişi sertifika alırken, sertifikasız işçilere çalışma yasağının inşaat sektöründe krize yol açacağı belirtiliyor. İnşaat sektörü temsilcileri, sürenin kademeli olarak uzatılmasını istiyor.

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörü çalışanları için Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı getirildi. İnşaat işçileri sertifika almaması durumunda 25 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalışamayacak. 1 milyon işçi için zorunlu hale getirilen mesleki yeterlilik sertifikasını yaklaşık 20 bin kişi alırken, bu durumun işçi krizi yaşanmasına sebep olacağı uyarısı yapılıyor. 

İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Tolga Ok sertifika konusunda az süre kalmasına karşın çok sayıda işçinin başvuruda bulunmadığını söyledi. Ok, "Şantiyelerde belgeli işçi sorunu başlayacak. Belgesi olmayan işçi şantiyede çalışamayacak. Bir ay kadar kısa bir süremiz kaldı. Yetkililer süreyi uzatarak kademeli olarak dönüşümü yapmaları daha doğru olacak" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getiren yönetmeliğin uygulamaya girmesine 1 ay gibi kısa bir süre kaldı. 40 meslek için getirilen mesleki yeterlilik belgesinin 25 Mayıs’ta yürürlüğe girmesinin ardından işçi krizinin yaşanacağı ifade ediliyor. 
Şimdiye kadar sadece 20 bin kişi sertifika alırken, yönetmeliğe göre sertifika almayan inşaat işçileri çalışamayacak. Sertifikasız işçi başına firmalara 500 TL ceza kesilecek.

Yönetmeliğin bu şartlarda devreye girmesi durumunda inşaat sektöründe belgeli işçi krizi yaşanacağına işaret eden İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Ok, "Sektörde çalışanları disiplin altına alacak bu düzenlemeden vazgeçmek söz konusu olamaz.

Bu durumda sürenin biraz daha uzatılması gerekebilir. En azından kademeli olarak geçiş yapılması lazım. Bu konu kamuoyunda fazla yer almadığı için çalışanların fazla bilgisi bulunmuyor. Düzenleme uzun vadede iş kazalarının azalması, eleman ve iş kalitesinin artmasına katkı sağlayacak. İnşaat sektöründe çalışanların yüzde 15'i beden işçisi olarak görev yapıyor" diye konuştu.

Belge şartı gereken 40 meslek:

Mesleki Yeterlilik Belgesi alması gerekenler arasında şu meslekler yer alıyor:

Ahşap kalıpçısı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, alüminyum kaynakçısı, bacacı, betonarme demircisi, betoncu, çelik kaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, doğalgaz altyapı yapım kontrol 
personeli, doğalgaz çelik boru kaynakçısı, doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli, doğalgaz işletme bakım operatörü, doğalgaz polietilen boru kaynakçısı, duvarcı, endüstriyel boru montajcı, hidrolik pnömatikçi, ısı yalıtımcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü, makine bakımcısı, otomotiv elektromekanikçisi, otomotiv mekanikçisi, otomotiv montajcı, otomotiv sac ve gövde kaynakçısı, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı ve yangın yalıtımcısı.

Belge almak isteyenler detaylı bilgiye http://belgeturk.com.tr/ internet 
adresinden ulaşılabilirler. 



Son Güncelleme: 02.05.2016 12:45
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37