banner55

İSU'nun 2018 yılı bütçesi 895 milyon 970 bin lira

İSU'nun 2018 yılı bütçesi 895 milyon 970 bin lira

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
17 Kasım 2017 Cuma 22:37
  İSU'nun 2018 yılı bütçesi 895 milyon 970 bin lira


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, 2017 yılı ikinci olağan genel kurulu Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu başkanlığında İzmit Leyla Atakan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. 

Genel Kurulda konuşan Genel Müdür Ali Sağlık, son 13 yılda 1,7 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek, "2018 yılında il genelinde 315 milyon lira yatırım hedefliyoruz. 2018 yılı gelir bütçemiz 895 milyon 970 bin TL, gider bütçemiz de 1 milyar 22 milyon 970 bin TL olarak belirledik" dedi.

BÜTÇE 1 MİLYAR LİRAYI AŞTI
Genel Kurul, saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Genel Kurulun hayırlı olması temennisiyle açılış konuşması yapan Genel Müdür Ali Sağlık, "Kocaeli sanayi kenti ve buna bağlı olaraktan nüfusu hızla artmaktadır. Son 16 yılda nüfusumuz yüzde 52 oranında arttı. Buna bağlı olarak abone sayımız yüzde 55 artarak 767 bin rakamına ulaştı. 

Nüfus ile birlikte su ihtiyacımız da arttı. Şehre tahmini olarak bu yılın sonunda 160 milyon m3 su vereceğiz. 2017 yılı bütçemizi yüzde 107, giderde ise yüzde 94 oranında gerçekleştirmeyi tahmin ediyoruz. Bunun ışığında 2018 yılı bütçesini oluşturarak gelir bütçemizi 895 milyon 970 bin TL, gider bütçemiz de 1 milyar 22 milyon 970 bin TL olacağını tahmin ediyoruz. 

Bizim işimiz suyumuzu yönetmektir. Şuanda içmesuyu kapasitemiz yaklaşık 245 milyon m3’tür. İhsaniye, Avcıdere ve Ballıkaya barajlarının tamamlanması ile birlikte Kocaeli’nin yaklaşık 100 yıl su stresinden uzak bir kent olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU TESİSİ ORANINI YÜZDE 65’E ÇIKARIYORUZ
14 adet içmesuyu ve 22 adet atıksu arıtma tesisi işlettiklerini de aktaran Genel Müdür Ali Sağlık, inşaatları devam eden Darıca Eskihisar Atıksu Tünel İnşaatı ile birlikte atıksu arıtma oranını yüzde 100’e çıkartacaklarını ifade etti. Mevcut Biyolojik atıksu arıtma tesislerinin fosfor giderimi yapma çalışmalarını sürdürdüklerini de aktaran İSU Genel Müdürü Sağlık, ”Arıtmalarımızın çoğu biyolojik arıtma tesisleridir. Biz ileri biyolojik arıtma tesisleri üzerinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yüzde 45 olan ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerimizi, inşaatı devam eden Kullar ve Dilovası atıksu arıtma tesisleri ile birlikte 2017 yılı sonunda yüzde 65 oranına yükselteceğiz. Hedefimiz 2020 yılında yüzde 95 seviyesine çıkartmak olacaktır" diye konuştu. 

GERİ KAZANIM SUYU İLE 60 MİLYON LİRA TASARRUF
Atıksuların yeniden değerlendirilmesi için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Genel Müdür Ali Sağlık, sözlerini şöyle sürdürdü, "Atıksuların tekrar kullanılması projesi ile yıllık 16 milyon m3 geri kazanım suyumuz var. Bununla 60 milyon lira tasarruf sağlamış oluyoruz. Elimizde 30 milyon m3 kapasitemiz var. Sanayi kuruluşları ile görüşmelerimiz devam ediyor. Şehrin doğu tarafından hatlarımızı tamamladık. Bu oranı artırmaya çalışıyoruz" dedi. 

HES VE GES YATIRIMLARI
Enerji yatırımı çalışmaları hakkında da bilgi veren İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, "Elimizde su var nasıl yararlanacağız, güneş var nasıl faydalanacağız, çamurumuz var bunu nasıl bertaraf edeceğiz. Bunlardan nasıl enerji üreteceğimiz için çalıştık. Netice olarak Namazgah ve Avluburun HES bitti ve elektrik üretiyor. Soğukpınar  1,2,3,4 çalışmaları devam ediyor. 
Soğukpınar ve Paşadağ HES proje çalışmaları sürüyor. Kandıra Namazgah GES ile Çamur Yakma Tesisleri ve Enerji Üretim Tesislerimizin inşaatları devam ediyor. HES, GES çalışmalarımız bittiği zaman 43 GWh elektrik enerjisi üreterek kurumumuzun yüzde 44 elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamış olacağız" diye konuştu.

13 YILDA 1,7 MİLYAR LİRA YATIRIM
2018 yılında 315 milyon lira yatırım yapacaklarını da belirten Genel Müdür Ali Sağlık, sözlerini şöyle tamamladı; "İl genelinde arıtma tesisleri, gölet, içmesuyu, atıksu ve yağmursuyu hatları ile dere ıslahı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2018 yılında da yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Yatırım bütçemizi 315 milyon lira olarak hedefledik. 2004 yılından bu yana 1,7 milyar lira yatırım tutarına ulaştık. 

Bu çalışmalarda her hafta Yönetim Kurulu toplantılarına katılarak bizlere destek veren Büyükşehir Belediye Başkanımıza özellikle teşekkür ediyorum. Her zaman destekleri olan Genel Kurul üyelerimize, 12 yıl İSU’ da yöneticilik yaparak bizlerin her zaman yanında olan Genel Sekreterimize ve bu işin mutfağında olan, yağmurda, karda, sahada olan çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Genel Kurulumuzun kentimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi. 

BAŞKAN KARAOSMANOĞLU: SUDAN GÜÇ ALIYORUZ
HES ve GES’ lerin önemli olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "Soğukpınar hattından getirdiğimiz sudan güç alarak yaptığımız hidroelektrik santralleri ile enerji elde ediyoruz. Ayrıca üst kotlardaki mahalle ve yerleşim alanlarına hiç terfi yapmadan, makine kullanmadan, sıkıntı çekmeden doğrudan su veriyoruz" dedi. 

GÜNDEM MADDELERİ ONAYLANDI
Yapılan konuşmaların ardından Genel Kurulun gündeminde yer alan 2018 Mali Yılı Gelir Gider Bütçesi, İSU memur kadrolarındaki iptal, ihdas talepleri ve bu taleplere bağlı olarak değişecek olan organizasyon şeması, İSU Genel Müdürlüğünde çalışmakta olan geçici işçilerin 2018 yılında da çalıştırılabilmeleri için izin talebinin görüşülmesi, 2018 yılı içerisinde çalıştırılacak sözleşmeli personellerin görüşülmesi, arıtma tesisi olan OSB’ler için geri kazanım suyu tarifesinin görüşülmesi ve İSU Genel Müdürlüğü kuruluş, yetki ve yönetimine dair teşkilat yönetmeliği tadilat teklifi görüşülerek karara bağlandı. 


Son Güncelleme: 17.11.2017 22:42
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37