banner55

'İthal et faydadan çok zarar getirir'

'İthal et faydadan çok zarar getirir'

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
13 Ekim 2017 Cuma 22:25
 'İthal et faydadan çok zarar getirir'


Kemiksiz et ithalatının et sektörü için faydadan çok zarar getireceğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Kemiksiz et ithalatı üreticiyi de sektörü de olumsuz etkiler. Gelen etin her kutusunun içerisinden numune almak veya kutuları tek tek kontrol etmek imkânsız. En önemlisi etin hangi hayvandan olduğu belli olmaz. Kemiksiz et ithalatı faydadan çok zarar getirir. Aynı zamanda bu ithal ürünlerin zincir marketlerde satılması da esnaf ile marketler arasındaki haksız rekabeti artırır” dedi.

"İTHAL ETİN DENETİM VE KONTROLÜ İMKANSIZ OLDUĞU İÇİN RİSKLİ"
Et ithalatının sektöre ve üreticiye olumsuz yansıyacağını vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Etin ithal edilmesi her türlü spekülasyona ve olumsuzluğa açık. Gelecek olan etin hayvanın hangi bölgesinden olduğunu tespit ve kontrol etmeye imkan yok. Bu hayvanın ne zaman kesilip ne şekilde ve ne kadar süre sonra paketlendiği bilgisinin denetimini yapma imkanı yok. 

O sebeple ithal et her açıdan riskli. Bunun yanı sıra Kurban Bayramı sonrasında et fiyatlarında zaten bir gerileme oldu. Böyle bir ithalat yapılacaksa dahi talebin arttığı, satışın hızlandığı mübarek Ramazan ayı öncesinde yapılması gerekirdi. Bu konuda sektör temsilcileri ile birlikte konsorsiyum sağlanmalı ve ülke menfaatleri için çalışılmalıdır" diye konuştu.

"İTHAL ÜRÜNLERİN ZİNCİR MARKETTE SATILMASI ESNAFA HAKSIZLIK"
İthal ürünlerin zincir marketlerde satışa sunulmasının küçük esnafa karşı haksız rekabet yaratacağını hatırlatan Palandöken, “Et ithalatı zaten üretici ve et üretimi için sıkıntılı bir durum yaratacağı gibi bu ithal edilen ürünlerin zincir marketlerde satılması da küçük esnaf için büyük haksızlık olacaktır. Mantar gibi çoğalan zincir marketler artık her sokağa caddeye hızla açılıp esnafı zor duruma sokarken ithal etin de buralarda satışa sunulacak olması haksız rekabeti artırır. Ayakta durmaya çalışan küçük esnaf kısa zamanda bu haksız rekabet karşısında kapısına kilit vurur" dedi.

"KUZU ETİNE YÖNELİNMELİ"
Et ithalatına karşılık olarak ülkedeki üretimin ve hayvancılığın geliştirilmesi için çaba harcanması gerektiğinin altını da çizen Palandöken, "Dışarıdan et almak yerine, ülkemizdeki yeterliliğin üzerine çıkıp et satabilecek pozisyona gelmeyi hedeflemeliyiz. Bu sebeple üretimle beraber çeşitliliği de artırmalıyız. Özellikle kuzu etinin toplam et üretim ve tüketimindeki payı yükseltilmeli" ifadelerinde bulundu. 


Doğan Haber Ajansı

Son Güncelleme: 13.10.2017 22:27
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37