banner55

KSO Başkanı Zeytinoğlu: Enflasyonda hedeften uzaklaşıyoruz

KSO Başkanı Zeytinoğlu: Enflasyonda hedeften uzaklaşıyoruz

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
04 Aralık 2017 Pazartesi 14:49
 KSO Başkanı Zeytinoğlu: Enflasyonda hedeften uzaklaşıyoruz

 
KOCAELİ Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, kasım ayı enflasyonunu değerlendirerek, "2017 sonu itibariyle ihracat hedefine yakınız ama enflasyonda hedeften uzaklaşıyoruz" dedi.

TÜİK tarafından açıklanan ve yüzde 12,98 olarak gerçekleşen kasım ayı enflasyonunu değerlendiren Ayhan Zeytinoğlu, enflasyondaki yükseliş eğiliminin devam ettiğini ve kasımda onbir yılın zirvesinde olduğunu belirterek, "2017 sonu itibariyle ihracat hedefine yakınız ama enflasyonda hedeften uzaklaşıyoruz. Malesef, enflasyonda Orta Vadeli Program hedeflerini yakalayamayacağımızı görüyoruz" dedi. 

Son yılların en yüksek düzeyinde gerçekleşen yurt içi üretici fiyat endeksine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, "Üretici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 2,02, geçen yılın kasım ayına göre ise yüzde 13,91 artarak son yılların en yüksek düzeyine ulaştı. Döviz kurlarından kaynaklanan yükselişin etkisiyle ÜFE'nin çok yüksek olduğunu görüyoruz. Enflasyonda önümüzdeki ay, dolar mevcut seviyesini korursa kısmi bir düşüş gelebilir diye düşünüyoruz. Ama OVP hedeflerini yakalayamayacağımızı maalesef şimdiden görebiliyoruz" diye konuştu.

Ana sanayi gruplarını değerlendiren Zeytinoğlu, "ÜFE'de hem geçen aya göre hem geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek artışın ara malları kaleminde olduğunu görüyoruz. Bu kalemde yıllık fiyat artışı yüzde 23,43 olarak açıklandı. Bu artış üretici fiyatlarındaki genel artışın çok üzerinde. Burada maliyet düşürücü önlemlere ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Diğer taraftan aylık en fazla artış, yüzde 11,72 ile kok ve rafine petrol ürünlerinde olurken, elektrik, gaz üretim ve dağıtımı yüzde 3,73 bir ay önceye göre endeksin en fazla düştüğü alt sektör oldu" dedi. 

Doğan Haber Ajansı

Son Güncelleme: 04.12.2017 14:50
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37