Mercimek, anavatanında buğdaya yenik düştü

Türkiye’de en çok Güneydoğu’da yetiştirilen kırmızı mercimek, yerini buğdaya bırakıyor.

24 Nisan 2012 Salı 16:35
Mercimek, anavatanında buğdaya yenik düştü

Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muzaffer Satış, mercimekte son dönemlerde yaşanan tebeşirleşmeden dolayı bölgedeki çiftçilerin buğday üretimine yöneldiğini söyledi.

Baklagiller içinde nem isteği en az ve kuraklığa en dayanıklı olan bitki olarak bilinen kırmızı mercimek GAP’ta yerini buğdaya bırakıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü GAP Tarımsal ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen, "Mercimekte Tebeşirleşme ve Çözüm Önerileri" adlı toplantıda konuşan Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muzaffer Satış, son yıllarda mercimekte yaşanan tebeşirleşme nedeniyle bölgede bulunan çiftçilerin buğday üretimine yöneldiğini söyledi.

Satış, mercimekte oluşan tebeşirleşmenin kaliteyi azalttığına da dikkat çekerek, ihracatta da fiyat düşüklüğüne neden olduğunu belirtti. Mercimekte oluşan tebeşirleşmenin yüzde 5’i geçmesi durumunda yüzde 40’lık bir fiyat düşüşüne neden olduğunu da aktaran Satış, bölgedeki çiftçinin artık mercimek ekiminden vazgeçtiğini söyledi. Özellikte Harran ve Akçakale ilçelerinde mercimekteki tebeşirleşme oranının az olduğunu ve bu oranın Adıyaman, Bozova bölgelerinde daha da arttığını kaydeden Satış, "Bu yükseklikten mi yoksa havada bulunan nem oranından mı kaynaklanıyor bunu araştırmalıyız. Tütüne uygulanan kotanın ardından Adıyaman Bölgesi’ndeki çiftçiler mercimeğe yöneldi. Sulamaya açılan alanlarda artık çiftçi mercimek üretiminden tamamen vazgeçecek." diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü GAP Tarımsal ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Koordinatörlüğünde GAP Tarımsal ve Araştırma Enstitüsü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; GAP Tarımsal ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Hüseyin Aslan, Prof. Dr. Abuzer Yücel, Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nden Vedat Karaca, Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü uzmanları ve Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü akademisyenleri katıldı.

 

CİHAN

Haber Kaynağı : Haber7.com

Son Güncelleme: 24.04.2012 16:35
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37