banner55

Şişecam'ın 2018 yılı net satışları 15,6 milyar TL

Şişecam'ın 2018 yılı net satışları 15,6 milyar TL

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
02 Şubat 2019 Cumartesi 13:07
 Şişecam'ın 2018 yılı net satışları 15,6 milyar TL

Şişecam Topluluğu’nun 2018 yılı hesap dönemindeki konsolide net satışları yaklaşık 15,6 milyar TL seviyesine ulaştı. Şişecam’ın bu dönemde toplam satışları içerisinde uluslararası satışlarının payı yaklaşık yüzde 61 seviyesinde gerçekleşirken, Topluluğun 2018 yılındaki toplam yatırımları yaklaşık 2,6 milyar TL düzeyine, ihracatı ise 760 milyon dolara ulaştı. 

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, 2018 yılına ilişkin elde ettikleri başarılı finansal sonuçlarla tüm paydaşları için değer yaratmayı sürdürdüklerini belirterek, “2018 yılında gelirlerimizi ve kârlılığımızı arttırırken, uzun vadeli sürdürülebilir büyümemizi destekleyecek şekilde hem yurt içinde hem de yurt dışında önemli yatırımlara imza attık. Mevcut pazarlarımızda etkinliğimizi artırmak amacıyla bu dönemde, düzcam alanında İtalya ve Hindistan’da iki satın alma operasyonunu sonuçlandırdık. Yurt içinde ise yeni ve kapasite artışlarına yönelik yatırımlarımız sürdü. Eskişehir’deki cam ambalaj fabrikamızda dördüncü fırın yatırımını tamamladık. Balıkesir’deki yeni cam elyaf fabrikamızı da yılın son çeyreğinde devreye alarak üretime başladık” diye konuştu.

Şişecam Topluluğu’nun 2018 yılı hesap dönemine ilişkin konsolide net satışları 15,6 milyar TL seviyesine ulaşırken, kârlılığını da tüm göstergelerde sürdürülebilir bir performansla yükseltmeye devam etti ve net kârı yaklaşık 3,4 milyar TL seviyesine ulaştı. Yurt içi ve yurt dışındaki kuruluşlarında 4,9 milyon ton cam üreten Topluluk, bu dönemde 2,4 milyon ton soda külü ve 4,1 milyon ton endüstriyel hammadde üretimi gerçekleştirdi.

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, 2018 yılı finansal sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “2018 yıl sonu itibarıyla konsolide net satışlarımız 15,6 milyar TL’ye ulaştı. Konsolide satışlar içindeki Türkiye’den yapılan ihracat ile yurt dışı üretimden satışların toplamını ifade eden uluslararası satışların payı ise yaklaşık yüzde 61 seviyesinde gerçekleşti. Maliyet, üretimin coğrafi dağılımı gibi konularda devam eden optimizasyon çalışmalarımızın sonucunda, konsolide EBITDA hacmimiz de 4,9 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.”

KIRMAN: 2018 YILINDA ÖNEMLİ YATIRIMLARA İMZA ATTIK


Topluluk olarak 2018 yılında yaklaşık 2,6 milyar TL yatırım harcaması gerçekleştirdiklerini belirten Kırman, şöyle konuştu:

2018 yılında gelirlerimizi ve kârlılığımız artırırken, uzun vadeli sürdürülebilir büyümemizi destekleyecek şekilde hem yurt içinde hem de yurt dışında önemli yatırımlara imza attık. Mevcut pazarlarımızda etkinliğimizi artırmak amacıyla bu dönemde, düzcam alanında İtalya ve Hindistan’da iki satın alma operasyonunu sonuçlandırdık. Dünyanın gelişmekte olan en cazip pazarları arasında yer alan Hindistan’daki düzcam iştirakimizde ana hissedar konumuna geldik.

Yükselen cam talebiyle de önemli bir potansiyele sahip olan Hindistan’da büyüme fırsatlarına paralel olarak yatırımlarımızı sürdüreceğiz. İtalya’da da Manfredonia tesisinin satın alım sürecinin tamamlanmasıyla birlikte bu ülkedeki düzcam üretim kapasitemizi ikiye katladık. Yıllık 190 bin ton üretim kapasitesine sahip olan bu tesisle düzcamda Avrupa’daki liderliğimizi daha da pekiştirmiş olduk.

Yurt içinde ise yeni yatırımların yanı sıra Endüstri 4.0 yaklaşımıyla otomasyon, modernizasyon ve kapasite artışlarına yönelik yatırımlarımız devam etti. Eskişehir’deki cam ambalaj fabrikamızda dördüncü fırın yatırımını tamamladık. Yıllık 150 bin ton üretim kapasitesine sahip olan yeni fırınla birlikte Türkiye’deki yıllık cam ambalaj üretim kapasitemiz 1,2 milyon tona ulaştı. Balıkesir’deki yeni cam elyaf fabrikamızı da yılın son çeyreğinde devreye alarak üretime başladık.

Başlangıçta yıllık 70 bin ton üretim kapasitesine sahip olacak yeni yatırımımız sayesinde ülkemizin cam elyafı ithalatını ikame etmeyi ve başta bor olmak üzere yerel kaynaklarımızı katma değerli ürünlere dönüştürmeyi hedefliyoruz.

TÜM PAYDAŞLARIMIZ İÇİN DEĞER YARATMAYI SÜRDÜRÜYORUZ

2018 yılında yaklaşık 760 milyon dolar tutarındaki ihracat geliriyle ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam ettiklerini ifade eden Kırman, “Başarılı finansal sonuçlarımızla tüm paydaşlarımız için değer yaratmayı sürdürüyoruz. Mali yapımızı önümüzdeki dönemlerde de büyümemizi destekleyecek şekilde daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz.

Üretim noktalarımızın optimizasyonuna yönelik çalışmalarımızın hızını arttırarak sürdürürken, maliyetlerimizi de başta artan otomasyon kullanımı olmak üzere tüm etkin yöntemleri kullanarak optimize etmeye devam edeceğiz. Faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda dünyada ilk üçe girme, sürdürülebilir kârlı büyüme ve operasyonel mükemmellik hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu. 

ŞİŞECAM TOPLULUĞU HAKKINDA

Türkiye’nin en köklü kuruluşları arasında yer alan Şişecam Topluluğu düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında küresel bir oyuncudur. 'Düzcam', 'Cam Ev Eşyası', 'Cam Ambalaj' ve 'Kimyasallar' olmak üzere dört ana iş grubunda faaliyet gösteren Topluluk, Türkiye’nin yanı sıra Almanya, İtalya, Bulgaristan, Romanya, Slovakya, Macaristan, Bosna Hersek, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Ukrayna, Mısır ve Hindistan’da üretim yapmaktadır.

Bugün dünyanın cam ev eşyasında üçüncü, cam ambalaj ve düzcamda beşinci büyük üreticisi konumundaki Şişecam Topluluğu, dünyanın en büyük 10 soda üreticisinden biri olmasının yanı sıra krom kimyasallarında dünya lideridir.  Şişecam, 80 yılı aşkın deneyimi, 22 bine yakın çalışanı, 13 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri ve 150 ülkeyi aşan satışlarıyla uluslararası ölçekte bir Topluluk olarak ana faaliyet alanlarında dünyanın en büyük üç üreticisinden biri olma hedefiyle yoluna devam etmektedir. 
www.sisecam.com.tr

Son Güncelleme: 02.02.2019 14:01
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37