banner55

"Tarım ve gıda politikaları tüketicileri açlığa sürüklüyor"

"Tarım ve gıda politikaları tüketicileri açlığa sürüklüyor"

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
06 Mayıs 2019 Pazartesi 11:30

 


Tüketici Hakları Derneği
Genel Başkanı Turhan Çakar yaptığı açıklamada sebzede yıllık enflasyonun yüzde 103.53 olduğunu belirterek, "Yanlış tarım ve gıda politikaları terk edilsin" dedi.
 
Çakar şunları söyledi:

Tüketiciler, beslenmelerinde tek seçenekleri olan sebzeye de erişemez oldular.TÜİK istatistiklerine göre Nisan 2019’da, Nisan 2018’e göre, 16 kalemden oluşan sebzenin yıllık enflasyonu aşağıdaki tablodan da görüleceği gibi, yüzde 103.53 oldu.

Sebze enflasyonu çalışanların ve emeklilerin maaş artışlarını 5’e katladı. Sebze enflasyonu yıllık normal enflasyonun ise 5.3 katı oldu.

Sebze fiyatlarındaki artış başta olmak üzere, diğer gıda fiyatlarındaki artış ve düşük gelir nedeniyle tüketicilerin ezici çoğunluğu yeterli ve dengeli beslenemiyor.

Bugün uygulanmakta olan tarım ve gıda politikaları tüketicileri açlığa sürüklüyor. Türkiye’de, nüfusun %20 dolayındaki kesimi yani, 16 milyon dolayında  kişi açlık sınırının altında yaşıyor. Nüfusun %60’dan fazla kesimi, yani, 48 milyondan fazla kişi ise yoksulluk sınırının altında yaşıyor.  

TÜİK istatistiklerine göre, sebze fiyatlarındaki son bir yıllık yüzde artış oranları ile sebze enflasyonu (Nisan 2018 – Nisan 2019) Tablosu)



Ülke yönetiminden tüketiciler olarak beklediğimiz acil çözüm önerileri  şunlardır:

Tarımsal ürünlerde ve gıda maddelerinde pahalılığa, yüksek enflasyona neden olan yanlış tarım ve gıda politikaları ivedilikle terk edilsin.

Halkın – tüketicilerin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenebileceği şekilde, tüketici haklarına ve halkın yararına olacak şekilde doğru tarım ve gıda politikaları ivedilikle uygulamaya konulsun.
Gıdada KDV kaldırılsın.

İvedilikle, tarımsal ve gıda üretim, araştırma, dağıtım ve perakendeciliği konusunda Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) kurulsun.

Tarımda girdi ve tarımsal ürün ile gıda ürünleri ithalatına son verilsin.

İthal edilen tarımsal ve gıda ürünlerinin Türkiye’deki üretimi için gerekli tüm önlemler alınsın.

Toprağın, suyun, biyoçeşitliliğin, havanın kirlenmemesi ve küresel iklim değişikliğine neden olunmaması için ekolojik tarıma gerekli tüm destekler verilsin.
Son Güncelleme: 06.05.2019 12:38
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37