banner55

Tüpraş’ın 2019 ilk çeyrek toplam satışları 7,2 milyon ton oldu

Tüpraş’ın 2019 ilk çeyrek toplam satışları 7,2 milyon ton oldu

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
08 Mayıs 2019 Çarşamba 22:22
 Tüpraş’ın 2019 ilk çeyrek toplam satışları 7,2 milyon ton oldu


Türkiye’nin lider sanayi kuruluşu Tüpraş, 2019 1. Çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Üretim faaliyetlerini güçlü bilançosu ve etkin finansal risk yönetimi politikaları ile destekleyen Tüpraş, Türkiye akaryakıt ihtiyacının karşılanmasındaki sorumluluğunu başarıyla yerine getirdi.  
Yüksek sezon öncesi planlanan İzmit Rafinerisi Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’ndeki bakım faaliyetlerine rağmen birinci çeyrekte %94 kapasite kullanımı ile 6,7 milyon ton üretim gerçekleştirerek Türkiye talebini karşılamaya devam eden Tüpraş’ın yurt içi satış miktarı 5,2 milyon ton, ihracatı 2,1 milyon ton ve toplam satış miktarı ise 7,2 milyon ton olarak gerçekleşti.

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu Tüpraş, 2019 yılının ilk çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. 1.Çeyrekte %94 kapasite kullanımı ile 6,7 milyon ton üretim gerçekleştiren Tüpraş’ın, yurt içi satış miktarı 5,2 milyon ton, ihracatı 2,1 milyon ton ve toplam satış miktarı ise 7,2 milyon ton olarak gerçekleşti.

Ocak ayına 53,9 $/varil seviyesinden başlayan Brent ham petrol fiyatı, OPEC ülkeleri ve Rusya’nın kesinti anlaşmasına devam eden yüksek uyumu ve yaptırımlar sonucu azalan arzın etkisiyle 2019 yılı 1. çeyrek sonunda %26 yükseliş kaydederek dönemi 68,0 $/varil seviyesinde tamamladı. İlk çeyrek ortalama ham petrol fiyatı 63,2 $/varil olarak gerçekleşti. 

Yılın ilk üç ayında, küresel ekonomideki yavaşlama beklentileri, ağır-hafif hampetrol fiyat makaslarındaki daralmalar ve rafineri duruşları sektör karlılıklarını etkileyen ana faktörler olarak öne çıktı. 

SATIŞ HASILATI 20,7 MİLYAR TL

2019’un ilk üç aylık satış hasılatı bir önceki yılın aynı dönemine göre satış miktarındaki %17 artış ve kurdaki ortalama %41’lik yükselişin de etkisiyle 20,7 milyar TL oldu. Artan ham petrol ve doğalgaz maliyetleri, İzmit Rafinerisi Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nde gerçekleştirilen planlı bakım faaliyetleri nedeniyle oluşan üretim kaybı yanında geçen yıla göre artan finansman maliyetleri ve TL’nin değer kaybı sonucu, yılın ilk çeyreğinde 375 milyon TL net zarar kaydedildi. Yapılan yatırım harcaması ise 33 milyon dolar olarak gerçekleşti. 

TÜRKİYE’NİN AKARYAKIT İHTİYACINI BAŞARIYLA KARŞILADI

Tüpraş, ağır hampetrol arzındaki daralma, ABD-Çin ticaret savaşlarının sebep olduğu belirsizlikler ve yoğun bakım faaliyetlerine rağmen, 2019’un ilk çeyreğinde üretim faaliyetlerini güçlü bilançosu ve etkin finansal risk yönetimi politikaları ile destekleyerek, Türkiye akaryakıt ihtiyacının karşılanmasındaki sorumluluğunu başarıyla gerçekleştirdi. İzmit Rafinerisi Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nde 26 Şubat 2019’da başlayan ve program doğrultusunda aksamaksızın devam eden periyodik bakım çalışmasında sona yaklaşıldı.  

Tüpraş, operasyonlarını etkin finansal risk yönetimi ve güçlü bilançosunun devamlılığı ile destekleyerek artan küresel rekabet gücüyle, operasyonel ve finansal hedeflerini gerçekleştirmeye ve hissedarları, iş ortakları ve Ülkemiz için katma değer oluşturmaya devam edecektir.

OPERASYONEL VE FİNANSAL VERİLER




Son Güncelleme: 08.05.2019 22:25
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37