banner55

Yaş meyve-sebze taşımacılığında artık zorunlu

Yaş meyve-sebze taşımacılığında artık zorunlu

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
18 Ağustos 2017 Cuma 22:59
 Yaş meyve-sebze taşımacılığında artık zorunlu


İstanbul, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, yaş meyve-sebze tedarik zincirinde yüzde 25-30'u bulan kayıpları önlemek için "zorunlu soğutuculu taşımaya geçilmesi"ni kararlaştırdı.

Merkez Bankası'nın, Komite'nin Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında yaptığı toplantıya ilişkin açıklamasında, "Toplantıda yaş meyve-sebze arz zincirine ilişkin yapısal konuların yanı sıra hayvancılıkta yem maliyetleri, hayvancılık destekleme programları ve lisanslı depo kullanım modellerine ilişkin hususlar değerlendirildi" denildi ve toplantı gündemi ve alınan kararlara ilişkin özet bilgi şöyle aktarıldı:

- Yaş meyve-sebze tedarik zincirinde ortalamada yüzde 25-30 seviyelerinde gerçekleşerek önemli maddi kayba neden olan fire oranlarını en aza indirmek ve lojistik süreçlerin genel kalitesini artırmak amacıyla tedbirler müzakere edildi.

- Bu çerçevede, ürünlerin hasat sonrasında uluslararası normlara uygun tek ve çok kullanımlık ambalajlarla paketlenmesi, nakliye süreçlerinin iyileştirilmesi amacıyla frigorifik (soğutuculu) araçlarla taşınması ve perakende satış noktalarında soğutuculu reyonlarda sergilenmesi hususlarında yeni standartlar belirlendi. Bu standartlarda zorunlu uygulamaya geçilmesine ve geçiş sürecinin yönetilmesine ilişkin kararlar alındı.

- Toptancı hallerinin modernizasyonuna ilişkin çalışmalarda gelinen aşama değerlendirilmiş ve atılması planlanan adımlar hakkında Komite’ye bilgi sunulmuş olup, kritik hususların karara bağlanması amacıyla takip eden ilk Komite toplantısının bu gündemle gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

- Et üretim maliyetlerinin yaklaşık yüzde 60’ını oluşturan yem maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla çeşitli yem hammaddelerine ilişkin gümrük vergilerinde düzenleme yapılmasına karar verildi.

- Hayvancılık teşvik ve desteklerinin etkinliğini artıracak tedbir önerileri görüşüldü.

- Lisanslı depoculuk uygulamalarına ve muhtelif depo kullanım modellerine ilişkin hususlar müzakere edildi.

- Komite gündemi ve çalışma takvimi gözden geçirildi. 


Doğan Haber Ajansı

Son Güncelleme: 18.08.2017 23:00
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37