banner55

Yükselen enerji kaynağı: Rüzgar türbinleri

Yükselen enerji kaynağı: Rüzgar türbinleri

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
17 Şubat 2017 Cuma 11:49
Yükselen enerji kaynağı: Rüzgar türbinleri


Kocaeli
Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Elektrik-Enerji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mehmet Dal, TÜBİTAK tarafından desteklenen 'Rüzgar Türbinleri' projesi hakkında bilgiler verdi. 

Doç.Dr. Dal, 2018 yılında bitecek olan proje kapsamında Almanya ile Türkiye’deki üniversitelerin ortak çalışmalar yapmasını amaçladıklarını söyledi. 
 
İsa Güner ve Sesil Negiş’in sunduğu Radyo K.İ.’nin haber aktüel programı Güne Bakış’a katılan Doç. Dr. Mehmet Dal, “Rüzgâr Türbinleri projesinin amacı Almanya’yla ikili ilişkileri geliştirmeye dönük olarak Almanya’daki ve Türkiye’deki üniversitelerin ortak projeler yapmasını sağlamak. Rüzgâr enerjisiyle üretim yapan sistemlerde dayanıklı bir kontrol algoritması geliştirmek ve bunu endüstriyel olarak kullanmak” dedi.

2018 YILINDA TAMAMLANACAK
Doç. Dr. Dal, “Özellikle Almanya gibi rüzgâr enerjisinden çok fazla yararlanan ülkelerde karşılaşılan sorunlar, ani gerilim düşümlerine ve kullanıcıların büyük mali kayıplarına neden olmaktadır.” diyerek bu sorunların çözümü için projeler ürettiklerini belirtti. Projenin 4 Nisan 2016 tarihinde başladığını aktaran Doç. Dr. Dal, tamamlanma süresinin toplam 24 ay olduğunu ve 2018 yılında tamamlanacağını söyledi.

FİRMALAR HAZIR SİSTEMLERE YÖNELİYOR
Doç. Dr. Mehmet Dal, bu tür teknolojilerin yerlileştirilmesi için fazla çaba sarf edilmediğine dikkat çekerken, “Ülkemizde rüzgâr enerjisiyle ilgilenen 83 civarında firma var. Bu tür teknolojileri ürettikten sonra dünyadaki örnekleriyle yarışabilecek kadar kaliteli ve geliştirilebilir altyapıyla yapılması gerekiyor. Bu maliyet açısından yük olarak görüldüğü için hazır sistemleri alıp kullanmak firmalara daha cazip geliyor” ifadelerini kullandı.

MÜHENDİSLİĞİN HER ALANINA HİTAP EDİYOR
Türkiye’de rüzgâr enerjisiyle üretim yapma konusunda tekniklerinin geliştiğini beliren Mehmet Dal, projenin araştırma yapmak isteyen akademisyen ve öğrencilere katkı sağlayacağını vurguladı. Rüzgâr Türbinleri projesine ilgi duyan akademisyen ve öğrencilere projeyle ilgili detayları verebileceğini söyleyen Mehmet Dal, projenin farklı mühendislik dalındaki öğrencilere imkânlar sağlayabileceğini sözlerine ekledi.

  
Son Güncelleme: 17.02.2017 11:55
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37