2019 yılında su fiyatında artış olmayacak

2019 yılında su fiyatında artış olmayacak

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
16 Kasım 2018 Cuma 22:12
 2019 yılında su fiyatında artış olmayacak
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü'nün 2018 yılı 2. olağan genel kurulu gerçekleştirildi. Kocaeli Büyükşehir  Belediyesi Başkanvekili Zekeriya Özak’ın başkanlığında yapılan genel kurulda, her yıl Tüketici Fiyat Endeksi'ne (TÜFE) göre yapılan su fiyat artışının 2019 yılında yapılmamasına karar verildi. Alınan kararla birlikte bir yıl boyunca su fiyat artışı yapılmayacak. Genel kurulda, ayrıca İSU Genel Müdürlüğü'nün 2019 yılı gider bütçesi de 1 milyar 89 milyon lira olarak belirlendi.

SUYUMUZ GARANTİ ALTINDA

Genel Kurul, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Kurumun yatımlarını değerlendiren  bir sunum yapan İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, "Şehrimiz sürekli göç almaktadır. 2018 yılı itibariyle 793.383 aboneye hizmet veren bir kurumuz. Her yıl ortalama % 4-5 oranında abone artışına rağmen su temini noktasında bir sıkıntımız yok. 

Şehrimizin su ihtiyacını, Yuvacık Barajı, Kandıra Namazgah Barajı, Denizli Göleti ve Yerel Su Kaynaklarından karşılıyoruz. Yıllık 245 Milyon m3 kapasiteli su rezervimiz var. 30 milyon m3’lük Avcıdere ve İhsaniye Barajları ve 80 Milyon m3 kapasiteli Sakarya Ballıkaya Barajı’nın hizmete alınmasıyla birlikte yıllık su rezervimiz 355 milyon m3 olacaktır.

Bugün itibariyle barajlarımızdaki doluluk oranı ise Yuvacık Barajı %21 , Namazgah Barajı %61, Denizli Göleti%57, Sapanca Gölü su seviyesi ise 31,18 m’dir. Akıllı su yönetimi ile 2009 yılında yüzde 49 olan kayıp kaçak oranı 2018 yılı itibariyle % 30 oranına çekilmiştir. Hedefimiz, yıl sonu itibariyle bu oranı %30’un altına çekmektir" dedi. 

"Su önemli fakat suyun içilebilir kalitede olması  daha da önemli" ifadelerini kullanan Genel Müdür Ali Sağlık sözlerini şöyle sürdürdü: 

Biz Kocaeli'de su musluktan içilir dedik ve yoğun sanayiye rağmen bunu başardık. Aylık 356 noktadan alınan 1000’in üzerinde numune ile içme sularımız sürekli denetlenmektedir. İçme suyu SCADA sistemimiz ile 304 ayrı noktada, 188 içme suyu deposu, 105 adet içme suyu tefi merkezi ve 11 adet içme suyu arıtma tesisi online olarak denetlenmektedir. 

2018 yılında 21 adet içme suyu deposu ve 5 adet içme suyu terfi merkezi istasyonu SCADA Sitemine dahil edilmiştir. 2018 yılı içinde içme suyu depolarına çok büyük önem verdik. Şu anda Gebze Gaziler’de 20 bin m3’lük bir içme suyu deposu inşa ediyoruz.
BALLIKAYA BARAJI

Kocaeli ile Sakarya illerinin su ihtiyacını karşılamak için Sakarya Mudurnu Çayı üzerinde Ballıkaya Barajı inşa edildi. DSİ tarafından yapılan Ballıkaya Barajı’nın Sakarya ile birlikte işleteceğiz. 189 milyon m3 kapasiteli olarak planlanan ve  inşaatı süren Barajdan Kocaeli olarak yüzde 42 oranında su alacağız. Baraj ile Seka Kampı arasında 75 km uzunluğunda isale hattı yapılacak.Bu baraj ile birlikte Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacı garanti altına alınmış olacak.


%100 ARITMA YAPIYORUZ

Atıksu ve arıtma konusunda ülkemizde yüzde 100 arıtma yapan tek kurumuz. Su ve kanal idareleri için atık su arıtma en az su temini kadar önemlidir. Çevre ve insan sağlığının korunmasını göz önünde bulundurarak  atık su arıtmaya yönelik bir çok yatırım yaptık. 17’si yeni olmak üzere 22 adet atık su arıtma tesisi işleten bir kurumuz. 

Türkiye’de bir ilk olan atık su SCADA sistemi ile atık su  arıtma oranını %100’e çıkardık. 2004 yılında 
% 49 olan atık su arıtma oranı 2018 yılı itibariyle Darıca sahil kolektör ve tünel hattının devreye girmesiyle birlikte %100’e çıkarılmıştır. 

Sadece bu oran bile geldiğimiz noktanın ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bu tesislerde %65 oranında ileri biyolojik atık su arıtma yapılırken 2020 yılı itibariyle bu oranın %95’lere çıkarılmasını ön görüyoruz. 

İlklerin kurumu olarak, arıtma tesisleri, atık su ve yağmursuyu kolektör hatları ve terfi merkezleri ile 31 sanayi kuruluşu olmak üzere 146 noktada online olarak atık su denetimi yapıyoruz. 2018 yılı itibariyle 10 yeni noktayı Atık Su SCADA sistemine dahil ettik. Arıtma konusunda yapmış olduğumuz başarılı çalışmalar ile 5 adet mavi bayraklı plajımız var artık. 

Bundan sonra hedefimiz kırsal bölgelerde atık su arıtma tesislerini yaygınlaştırmak olacaktır. Çünkü fosseptikler kırsal bölgelerde artık sorunları çözmüyor buralara kalıcı çözüm götürmeye karar verdik.
ATIK SUYU YENİDEN ARITIYORUZ

İçme suyu üzerindeki baskıyı azaltmak için ülkemize örnek olan 'Geri Kazanım Suyu' projesi ile yıllık 38 milyon m3 kullanma ve yeşil alan sulanması için su elde ettiklerini de aktaran İSU Genel Müdürü Sağlık, "Atık suya ikinci bir görev verdik. Atık suyun yeniden arıtılmasıyla elde edilen geri kazanım suyuyla sanayi tesislerinin proses suyu ve yeşil alanlara su temini yapmaktayız. Bugün sanayiye verdiğimiz suyun 3/1’i geri kazanım suyundan karşılanmaktadır. Bu bize çok büyük avantaj sağladı. Eğe geri kazanım suyu olmasaydı bugün Yuvacık Barajı'ndaki su bitmişti" diye konuştu.

ENERJİ YATIRIMLARI DEVAM EDİYOR

Kurum olarak işlettikleri arıtma tesisleri, terfi merkezleri gibi tesisler ile önemli enerji harcamalarını azaltmak için suyun ve güneşin gücü ile çamur yakma suretiyle enerji yatırımları gerçekleştirdiklerini de aktaran Genel Müdür Ali Sağlık, şunları kaydetti:

Dünya baş döndürücü bir hızla değişip gelişirken bu değişim sürecinde çok fazla enerji ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla çağın teknolojileri ile gereksinimleri karşılayan Kurum olarak, hizmet yarışında en ufak bir aksama yaşamamak adına hiçbir adımı atmaktan çekinmiyoruz. 

Enerji ihtiyacımızın bir kısmını karşılamak ve daha ileriki dönemlerde de kendi kendine yetebilmek arzusuyla HES,GES ve BES yatırımları yaptık. Kandıra Namazgah Barajı ve Avluburun Hidroelektrik Santralleri tamamlandı. Başiskele  Soğukpınar HES (4 adet) yapımı devam ediyor. Gölcük DM-2, Paşadağ ve Karamürsel HES proje aşamasındadır. 

Biyokütle Enerji Santrali (BES) yatırımları olan Çamur Yakma Üretim Tesisi kapsamında Başiskele Kullar ve Gebze Atık Su Arıtma Tesislerini tamamladık. Geçici çamur yakma onayı alarak çalışmalara başladık. Bu tesisleri ile arıtma tesislerimizden çıkan çamuru yakarak bertaraf edeceğiz. 

Hem enerji elde ederek tesisin ihtiyaçları karşılanacak hem de yıllık 11 milyon lira üzerinde çimento fabrikalarına bertaraf için ödeme yapmayacağız.Böylelikle HES, GES ve BES yatırımlarının tamamlanması ile birlikte yıllık 43,4 GWh elektrik enerjisi üreteceğiz ve kurumumuzun elektrik ihtiyacının yüzde 43’ünü karşılayacağız. 

2 MİLYAR ÜZERİNDE YATIRIM YAPTIK

Yaptıkları yatırımlarda öncü kurum olduklarını da belirten İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, 2004-2018 yılları arasında 2 milyar liranın üzerinde  yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi.  

Genel Müdür Sağlık, "2004 yılından 2018 yılına kadar 8.874 km işletilen içme suyu hattında yüzde 62’sine tekabül eden 5.458 km, kanalizasyonda işletilen 5.639 km hattın yüzde 65’ne tekabül eden 3.636 km, yağmur suyunda işletilen 583 km hattın %87’sine tekabül eden 508 km uzunluğunda hat yaptık. 

Ayrıca 80 km dere ıslahı gerçekleştirdik. Bütün bu yatırımlar için 2 milyar lira  üzerinde yatırımlar yaptık. İl genelinde yatırımlara devam edeceğiz. Yatırım programımız kapsamında 2019 yılında 300 milyon lira üzerinde yatırım planladık" diye konuştu. 

Gelir-gider bütçesi ile ilgili açıklamalarda da bulunan Genel Müdür Ali Sağlık, "2018 yılı sonu itibariyle öngördüğümüz bütçe gerçekleşme oranı % 94 gider ise %96 oranında gerçekleşmiştir. 2019 yılı için öngörülen tahmini gelir bütçemizi 920.974.937 TL gider 1.089.774.937 TL olarak belirledik" dedi.
 
GENEL KURUL ÜYELERİNE TEŞEKKÜR

Yaptıkları yatırımlarda genel kurulun verdiği destekten dolayı teşekkür eden İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, "Bu genel kurul, bu dönemin son genel kuruludur. Bu süre zarfında bizlere her zaman destek olan Büyükşehir Belediye Başkanımız İbrahim Karosmanoğlu’na, genel kurul üyelerimize ve tüm ekip arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Yaşanabilir bir Kocaeli için heyecanımızı kaybetmeden çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

BAŞKAN VEKİLİ ÖZAK'TAN TEŞEKKÜR

Genel kurulu yöneten Büyükşehir Başkan Vekili Zekeriya Özak da, "Ballıkaya Barajı'ndan Kocaeli olarak 80 milyon m3 su alacağız. Karamürsel İhsaniye ve Avcıdere barajlarından 30 milyon m3 su alacağız. Bu barajlar ile birlikte  alacağımız toplam 110 milyon m3 ile şuanda Yuvacık Barajı suyu kadar su almış olacağız. 

Böylelikle Yuvacık Barajı kadar yeni bir su kaynağımız oldu. Dolayısıyla yılda 50 bin nüfusu artan Kocaeli olarak çok ciddi bir sigortamız olacaktır. Son derece önemli olan barajlar ile birlikte su konusunda kentimizde rahat bir nefes olacak yatırımlar oldu. Kentimiz için hayırlı olmasını diliyorum  İlimizde önemli yatırımlar gerçekleştiren İSU Genel Müdürlüğü’ne ve yöneticilerine teşekkür ediyorum" dedi. 

SU FİYATLARINDA ARTIŞ OLMAYACAK
 
Yapılan konuşmaların ardından genel kurulun gündem maddelerine geçildi. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun isteği doğrultusunda 2019 yılında su fiyatlarında artış yapılmaması genel kurul üyelerinin oybirliği ile onaylandı. 

Böylelikle her yıl başında TÜFE oranında uygulanan su fiyat artışı bir yıl boyunca uygulanmayacak. Ayrıca, İSU Genel Müdürlüğü'nün 2019 yılı gelir bütçesinin 920.974.937 TL, gider bütçesinin 1.089.774.937 TL ile Ballıkaya Barajı'ndan içme suyu temini için DSİ ile protokol yapılması onaylandı. 

Son Güncelleme: 16.11.2018 22:20
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37