banner55

Ata tohumları toprakla buluştu

Ata tohumları toprakla buluştu

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
23 Eylül 2019 Pazartesi 11:59
Ata tohumları toprakla buluştu

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan 'Ata Tohumları' projesine büyük destek veren illerin başında Kocaeli geliyor. 

Türkiye'nin zengin yerel gen kaynaklarının korunması ve gelecek nesillere toprağı ve tohumu bozulmamış bir ülke bırakılması için Emine Erdoğan tarafından başlatılan 'Ata Tohumları' projesi devam ediyor. Projeye büyük destek veren illerin başında ise Kocaeli gelirken Büyükşehir Belediyesi bu konuda önemli adımlar atıyor.

TOHUMLAR TİGEM’E GÖNDERİLDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü’nce 2012 yılından bu yana yürütülen proje ile ata tohumları gün yüzüne çıkarıldı. Köy köy dolaşan ziraat mühendisleri, köylülerin ektikleri, dedelerinden, ninelerinden kalan tohumları inceledi. 
Proje kapsamında Kocaeli’nden pembe domates, fasulye, biber, mısır, kabak ve salatalık tohumları toplandı. Çiftçilerden toplanan ata tohumları Ak Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu vasıtasıyla 'Ata Tohumları' projesi kapsamında TİGEM'e gönderildi.

3 TÜR KOCAELİ’NE AİT

TİGEM tarafından alınan tohumların 3 tanesinin tür tanımlama çalışmaları yapıldı. Kocaeli’nden gönderilen tohumlar incelendiğinde Kandıra'nın Sinanlıbilalli Mahallesi'nden gen bankasına Hatice Efe tarafından bağışlanan Kandıra 'sivri ve salçalık biberi' ile Sucuali Mahallesi'nden İlyas Alak tarafından gen bankasına gönderilen 'sivri kıl biberleri'nin tür tespiti yapılarak yöreye özgü oldukları TİGEM tarafından tescillendi. TİGEM’de tür tanımlama ve  yöreye ait olduğu incelenen Ortaburun Bamyası, Beyaz Fasulye ve Beyaz Mısır, maydanoz, kabak çeşitleri ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

ATA TOHUMLARI TOPRAKLA BULUŞTU


Uzun yıllar Kocaeli’de üretilen ve kentle özdeşleşen, kaybolmaya yüz tutmuş ata tohumları tespit edildi. Tür tespiti yapılan ve tanımlanan tohumlar TİGEM’in arazilerinde çoğaltılarak yeni fideler elde edildi. Ata tohumlarından elde edilen 900 bin fide 5 ilçede 100 çiftçiye ulaştırılarak toprakla buluşturuldu. Yapılan çalışmalar neticesinde beş yıl öncesine kadar Kocaeli pazarlarında çok sık rastlanmayan özellikle Pembe Domates gibi ata sebze ve meyveleri pazar tezgâhlarında yer almaya başladı.

KOCAELİ’NİN KAYBOLAN
ATA MEYVELERİ ÇOĞALTILACAK


Çeşitli nedenlerden dolayı kaybolan ve unutulmaya yüz tutmuş meyvelerin gen kaynağı ağaçlarına ulaşılarak tespit çalışmaları yürütülüyor. Daha önce Kocaeli’nde yetişen meyve çeşitlerinden Abdullah kirazı(Ulaşlı), Pirinç Elması (Yassıbağ) Harman armudu(Sapakpınar) Deveci armudu(Tavşancıl), Çavuş üzümü(Saraylı) Ferik elması, Hacı Ömer kestanesi, Samanlı zeytini(Karamürsel) ve Karpuz, Kavun, Osmanlı çileği(Kandıra) gibi meyvelerin üretim miktarları artırılıp çeşitlilik sağlanmaya çalışılıyor.

ATA TOHUMU NEDİR?


Saf, doğal, yerel, geleneksel diye adlandırılan; Genetiğiyle oynanmamış, döllenmiş hücredeki çekirdeğine herhangi bir müdahale yapılmamış, kimyasal maddelere bulaşık olmayan, nesilden nesile aktarılabilen, atalarımızın kullandığı doğal tohumdur. Yerel Ata tohumların her biri özel bir iklime, toprağa alışmış, kimi lezzeti, kimi kokusu, kısacası her biri farklı bir özelliği ile öne çıkan tohumlardır. Ata tohumlarının en büyük özelliği ise doğurgan ve sürekli olmasıdır. Çiftçiler ata tohumlarından her sene tekrar tekrar verim alabilirler. Yerel Ata tohumlarla üretilen yiyecekler, sağlıklı, mineral ve vitamin bakımından zengin, oldukça lezzetli ürünlerdir.


Son Güncelleme: 23.09.2019 12:02
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37