Bağımsızlığının 25.yılında Kazakistan toplantısı yapıldı

Bağımsızlığının 25.yılında Kazakistan toplantısı yapıldı

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
05 Aralık 2016 Pazartesi 15:40
Bağımsızlığının 25.yılında Kazakistan toplantısı yapıldı
Kazakistan'ın bağımsızlığının 25. yılı açık oturumu İstanbul'da yapıldı. 

Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu tarafından organize edilen toplantıya Türk Dünyası Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri, gazeteciler ve Kazakistan  İstanbul Konsolosu Galymzhan Yerimbetov ile, Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Başkanı Güngör Yavuzaslan, Türkmen Ajans Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Bozan, Nogay Türkleri Bşk. Veysel Demir, Afganistan Türkmenleri Derneği Bşk. Fehim Işık Katead Bşk. Serkan Dinçtürk, Kırım Türkleri Derneği’nden Ergun Sevimsoy, Arel Üniversitesi’nden Dr. Serdar Yılmaz, Doğu Türkistan Milli Merkezi temsilcileri, Türkistanlılar Derneği Bşk Ekber Yassa, Gazeteci yazar Dr. Esadullah Oğuz, Suriye Türkmenlerinden Bekir Atacan, Irak Türkleri Derneği Bşk. Mehmet Tütüncü, Afganistan Türklerinden Amanulşlah Gül, Karapapak Türklerinden Mustafa Yıldız, Türk Bir Dev temsilcisi Aibek Kochurov ve Bul-Türk Bşk. Refet Körüklü ile Gelişim Üniversitesi’nden Doç.Dr. Naim Timur katıldı.

GÜÇLÜ BİR ORGANİZASYONUN OLMASI ŞART
Açık oturumun açılış konuşmasını yapan İsmail Cengiz, "Kazakistan'ın bağımsızlığının kutlamalarına  bir tarafında olma gayesinde burada bir araya  geldik. Bir gün hep beraber Kazakistan'ın bağımsızlığının sevincine Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu olarak katılmak istedik. Ayrıca Pekin ile Moskova arasında tampon bölge olma görevini üstlenen ülke Avrasya birliği adı altında güçlü bir organizasyonun oluşmasını hedeflemektedir" dedi.

Kazakistan  İstanbul Konsolosu Galymzhan Yerimbetov ise, "Kazakistan’ı tanıyan ilk ülke olan Türkiye'nin yanındayız. İki ülke cumhurbaşkanları çok aktif çalışıyor" diyerek katılımcıları selamladı.

NAZARBAYEV AKSAKAL GÖREVİNİ ÜSTLENDİ
TRT İstanbul Bölge Müdürü Abdülhamit Avşar da Kazakistan, büyük Türkistan coğrafyasının en büyük ülkesidir diyerek, "Sovyetler yakıldıktan sonra Orta Asya’daki Türk İslam cumhuriyetlerini ayakta tutan Nursultan Nazarbayev oldu. Nursultan Nazarbayev, Rusya'yla sorunların çözülmesinde de aksakal görevini üstlendi" dedi.

Türkistanlılar Derneği Başkanı Ekber Yasa da konuşmasında, "Bugün Kazakistan'ın bağımsızlığının 25. yılını kutlamak ve ortak sevinci paylaşmak için toplandık. Rusya ile olan uçak krizinin sonra erdirilmesinin de gösterdiği siyasi başarısını sayabiliriz" dedi.

GAZETECİLER GÖRÜŞLERİNİ PAYLAŞTI
Akademisyen Doç.Dr.Kutay Karaca sunumunda, "Kazakistan coğrafyası Avrupa'nın totalinden büyük bir coğrafyadır. Sovyetler döneminde o bölge ile ilgilendiğimiz vakit ya Turancı ya da Komünist dendi. Orta Asya’yı konuşurken önce Kazakistan'dan başlamalıyız. 

Çin en büyük yatırımı Türk cumhuriyetlerine yapıyor. Dünya'nın en büyük uranyum üreticisi Kazakistan. Bağımsızlık ilan edildiği dönemde Kazakistan'da gayri milli geliri kişi başı 1500 $ iken şimdi ise 11000 $ oldu. Şanghay  5'lisi 2001 yılında bitti, Şanghay İşbirliği Örgütü var.

Son olarak Doç. Dr. Ömer Kul, Naim Temur konuşma yaptı. Açık oturuma katılan STK temsilcileri ve gazeteciler Kazakistan'ın 25. kuruluşu ile görüş ve sorularını paylaştılar.

 



Son Güncelleme: 06.12.2016 10:42
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37