Başkanlık sistemi

Başkanlık sistemi

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
23 Ekim 2016 Pazar 18:32
Başkanlık sistemi
Son dönemlerde iktidarda bulunan AK Parti tarafından sürekli seslendirilen ve istenilen Başkanlık sistemi MHP Genel başkanı Devlet Bahçeli’nin “Ete kemiğe büründürülmesinden” sonra bir ada Türkiye’nin tek gündemi oldu çıktı.


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “TBMM’ye gelsin bakalım” şeklinde çağrısı sonrası Başbakan Binali Yıldırım tarafından da anında cevap bulunca “Başkanlık sistemi” ile ilgili süreç son derece hızlı bir şekilde yürümeye başladı.

AK Parti tarafından kesin olarak istenilen CHP tarafından da kesinlikle kabul edilmeyen Başkanlık sistemi ile ilgili MHP ve HDP’nin nerede duracağı ile ilgili en ufak bir bilgi yok diye düşünülürken MHP Gaziantep Milletvekili Prof.Ümit Özdağ “Konu TBMM’ye geldiğinde HAYIR oyu kullanacağım” diye açıklama yapınca, MHP’nin Başkanlık sistemi konusunda tek parça hareket etmeyeceği de ortaya çıkmış oldu.

Başkanlık konusu ile ilgili iddia ediyoruz Türkiye’de hiç kimsenin hiç bir şey bilmediğine ismimizin Yüksel Ercan olduğuna inandığımız kadar inanıyoruz, Sistemi yıllardır isteyen AK Parti’de siyaset yapanlarda sistemin karşısında olanlarında konu ile ilgili bir fikri olmadığı biliniyor ama Türkiye’de hemen her iş için kullanılan “Göç yolda düzelir” sözü muhtemelen Başkanlık sistemi içinde geçerli olacak.

Bütün bu çok bilinmeyenlere rağmen biz artık Türkiye’de Başkanlık sisteminden kaçış olmayacağını sistemin konuşulması oylanması yada Referanduma gidilmesi ile ilgili süreç ne zamansa o zaman sonunda Başkanlık sisteminin Türkiye’de hayata geçeceğine inanıyoruz.

Hatırlayan okuyucularımız vardır Çankaya’daki Cumhurbaşkanlığı köşkü görevini en iyi şekilde yaparken Türk milleti Beştepe’de bir binanın inşaatının tamamlandığını ve bu binanın şimdilik Cumhurbaşkanlığı Sarayı olarak kullanılması kaydı ile asıl işlevinin “Başkanlık Sarayı” olduğunu ancak inşaat bittiğinde anlamış ve farkına varmış oldu.

Ankara’da bir şekilde ortaya çıkan “Başkanlık Sarayı” olduğuna göre geriye kalan bu Saray içerisinde görev yapacak “Başkan” olduğu gerçeğinin bu millet tarafından kabul edilmesi de biraz zaman almış olsa da sonrasında “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi” olarak anılan binanın artık Başkanını beklediği herkes tarafından kabul edilmeye başlandı.

İşin özü şudur Başkanlık ile ilgili teklifin TBMM’ye gelmesi ile orada kabul edileceği hatta Referanduma bile gerek kalmayacağı bu kadar aşikar iken Başkanlık sistemini istememesine rağmen “Gelsin TBMM’ye görüşelim” diye düşünenler mağlubiyeti daha bugünden kabul etmiş durumdadırlar.

MHP’nin tavrı bir tarafa eğer Başkanlık sistemi dolayısı ile önümüzdeki dönemlerde “Federasyon” gündeme gelecekse ki gelmemesi imkansız HADEP’in TBMM’de var olan milletvekillerinin oylamada Blok olarak EVET oyu kullanmayacaklarının garantisini kim verecek ki..?

Bir kez daha belirtiyoruz Başkanlık sistemi konusunda kafası asla karışık olmayan aksine son derece net olan tek parti CHP’dir, CHP dışında kalan 2 partinin ne yapacağı ile ilgili hiç kimsenin en ufak bir öngörüsü yoktur aslında böyle bir öngörüye ihtiyaç dahi yoktur.

AK Parti tarafından artık bir şekilde Bloklaştırılmış yüze 49-50 civarındaki seçmene gereken çok ufak bir katkı ile yüzde 50.1 gereken oy oranı alındığında siyaseten bu duruma hiç kimsenin en ufak bir itirazı kalmayacak itiraz edende “Millete güvenmiyormusunuz.? ” denilerek anında “Demokrasi düşmanı” ilan edilecektir.

Kaldı ki “Başkanlık meselesi” TBMM’de geçmeyip Referanduma kaldığında göreceksiniz en az yüzde 60-65 oy yüzdesi ile kabul edilecektir, Şu ana kadar bir Referandum dahil girdiği bütün seçimleri kazanan AK Parti ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gücü karşısında bir tek CHP’nin başarılı olması mümkün değildir.

Bugün Demokrasi konusunda AK Partililer tarafından yere göğe sığdırılamayan ve “Demokrasi kahramanı” ilan edilen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Başkanlık sistemi ile ilgili başlatacağı “HAYIR” kampanyası sonrasında AK Partililerin davranışlarında nasıl değişiklik olacağını da daha bugünden gördüğümüzden  “Başkanlık sistemine HAYIR” kampanyasının da hiç bir önemi olmayacağını da daha şimdiden belirtiyoruz.

Perşembe'nin gelişi Çarşamba'dan belli olduğu bir ülkede yaşamak ve bunu bile bile, 10 kez oldu belki 11.inci kez olmaz diye düşünmek, ancak başarısızlığı kanıksamışlar için bir yol olabilir. Hepsi bu. 



Son Güncelleme: 23.10.2016 23:30
Anahtar Kelimeler:
Yapı KrediYılbaşıKitap
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37