Beşir Ayvazoğlu:En başarılısı Kocaeli Kitap Fuarı

Beşir Ayvazoğlu:En başarılısı Kocaeli Kitap Fuarı

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
14 Mayıs 2017 Pazar 22:18
Beşir Ayvazoğlu:En başarılısı Kocaeli Kitap Fuarı

9. Kocaeli Kitap Fuarı'nın onur konuğu Beşir Ayvazoğlu, Kocaeli Kitap Fuarı’nı çok başarılı bulduğunu dile getirdi.

Kocaeli 9. Kitap Fuarı Onur Konuğu Beşir Ayvazoğlu fuara ve edebiyata ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Fuarın okuma alışkanlığının yanı sıra yazma alışkanlığına da önemli katkılar sunacağını belirten Ayvazoğlu, Kocaeli Kitap Fuarı’nın en başarılı fuar olduğunu belirtti.

BÜYÜK GURUR DUYDUM
Onur konuğu olduğu Kocaeli 9. Kitap Fuarı’nı değerlendiren Ayvazoğlu, "Geçen yıl imza gününe geldiğim etkinlikte, bu sene onur konuğu olmak benim için gurur verici oldu. Bu kültür hizmetinin 9 yıl boyunca yapılabilmesi büyük bir başarıdır. Böyle organizasyonlarda önemli olan sürekliliktir. Süreklilik ile etkinlik zenginleşir ve daha geniş kitlelere ulaşır. Fuar alanındaki çeşitliliği görünce rahatlıkla bu fuarın en iyi kitap fuarı olduğunu söyleyebilirim. Arzumuz böyle etkinliklerin daha da artması" dedi.
AĞAÇLARDAN MEYVE GİBİ KİTAP TOPLANMASI ÇOK HOŞ
Kitap fuarlarının şehir kültürüne sağladığı katkıya değinen fuarın onur konuğu Ayvazoğlu, "Bu etkinlikler sayesinde şehrin gündemi belirli bir süre için kitap oluyor. Bu ortamlar aynı zamanda şenlikli ortamlar. Her türden kitabın bir arada sunulması düşünsel bir zenginlik oluşturuyor. 

İnsanlar bu zenginlikten besleniyor. Kitap sadece muhtevasıyla değil şekliyle de bir estetiği bünyesinde barındırıyor. İnsanlar hem kitaplarla hem de bu kitapların yazarlarıyla tanışma şansı yakalıyor. Yazarlarla sohbet ediyor ve fotoğraf çektiriyor. Bu da okumayı teşvik ediyor. Ağaçlara kitap asılıyor insanlar ağaçlardan meyve toplar gibi kitap topluyor. Bu çok hoş bir durum, ben daha önce böyle bir şahit olmamıştım" ifadesini kullandı.

GENÇLER SANILANIN AKSİNE OKUYOR VE OKUMAYI SEVİYOR
9. Kocaeli Kitap Fuarı’na gösterilen ilgiye bakıldığında yeni nesil ile kitap arasındaki mesafeyi değerlendiren Ayvazoğlu, "Türkiye'de kitap okunmuyor gibi yaygın bir kanaat var. Bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. Basılan kitap ve yayınevi sayısına baktığımız zaman bunun geçerli olmadığını görüyoruz. 

Kitaplar satılmasaydı bu kadar çok yayınevi olmaz bu kadar çok kitap da basılmazdı. Gençlerin kitaplara olan ilgisi artıyor. Ben bu anlamda gelecekten ümitsiz değilim. Kitap okuyan bir gençlik yetişiyor. Gençler sanılanın aksine okuyor ve okumayı seviyor" şeklinde konuştu.

KİTAP FUARLARI YAZMAYA TEŞVİK EDİYOR
Kitap fuarları okumanın yanı sıra yazmaya da teşvik ettiğini, yeni yazarların yetişmesinde fuarların önemli katkısı olduğunu dile getiren Ayvazoğlu, "Yazmaya teşvik eden eylem okumaktır. Bir yazar olarak benim yazın hayatım da böyle başladı. İnsan okudukça yazmaya daha çok yaklaşır. Ben de derdimi sanatkârane, tıpkı kitabını okuduğum yazar gibi kağıda dökebilir miyim? 

Bu soruyu sorduktan sonra yazarlık başlıyor. Kitapla tanışmak, içinde yazma hevesi bulunan insanların bu hevesini teşvik eder. Kitap fuarları yeni yazarların yetişmesi için çok önemlidir. Yazar adayları önemsediği insanlarla aynı ortamda olduğu zaman olaya daha farklı yaklaşıyor" açıklamasını yaptı.

YENİ YAZAR ÇIKMIYORSA KURUDUK DEMEKTİR 
Dikkatini çeken yeni nesil yazarlar olduğunu da vurgulayan Ayvazoğlu, "Çok beğendiğim yazarlar var ama isim vermek istemiyorum. Yeni nesilde iyi şairler, romancılar ve deneme yazarlarının çıktığına tanık oluyorum. Zaten çıkmama ihtimali olamaz. Bu eşyanın tabiatına aykırı bir durum. 

Eğer çıkmıyorsa bu kuruduk demektir. Biyografi özelikle Batı edebiyatında en az roman kadar önemli bir tür. Oralarda biyografinin okuru da yazarı da çoktur ve bu eserlere kıymet verir. Önemli insanların hayatlarındaki detaylar merak edilir. Bunlar rol model insanlardır. Son dönemlerde daha çok akademik biyografiler yazılıyor. 

Edebi tarzda biyografi yazımı gitgide azaldı. En güzel biyografi akademik titizlikle işlenerek edebi şekilde yazılan biyografilerdir. Bunlar edebi önem taşır ve roman gibi sürükleyicidir. Ben son dönemde polisiye türünde önemli gelişmeler görüyorum. Güzel yazarlarımız yetişiyor. Bunları dada da çoğaltmak gerekir" bilgisini verdi. 


Son Güncelleme: 14.05.2017 22:26
Anahtar Kelimeler:
BUDOİptalSefer
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37