Çakar: Canlı hayvan ve et ithalatı ivedilikle yasaklansın

Çakar: Canlı hayvan ve et ithalatı ivedilikle yasaklansın

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
04 Eylül 2018 Salı 13:19
Çakar: Canlı hayvan ve et ithalatı ivedilikle yasaklansın


Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar yaptığı açıklamada, "Yaygınlaşan şarbon sorunu tüketicileri güvensizliğe ve riske terketmiştir. Tüketiciler piyasada satılan etlerin sağlıklı olduğuna güven duymamaktadır. Halkımız, yalnızca şarbon değil, hayvan ve hayvansal ürünlerden insana bulaşan 200'ün üzerinde zoonoz hastalıklarla karşı karşıyadır" dedi.

Çakar sözlerini şöyle sürdürdü:

İthal hayvan nedeniyle, Türkiye’nin hangi bölgelerinin tehlike altında olduğu bilinmiyor. Bununla birlikte, ne kadar büyükbaş ve küçükbaş ithal hayvanın hangi bölgelerde ne kadar bulunduğu ve sağlıklı olup olmadıkları bilinmiyor. Kontrolsüz ve denetimsiz canlı hayvan ve et ithalatı ülkemizi kaosa ve güvensizliğe sürüklemiştir.

Yanlış ve ithalata bağımlı hayvancılık politikası yerli hayvancılığımız ile tüketicilerin sağlıklı,  güvenli ve yeterli miktarda güvenerek et tüketme hakkına büyük bir darbe vurmuştur. Kontrolsüz ve denetimsiz canlı hayvan ve et ithalatı halkımızın sağlığını tehdit etmektedir. Uzmanlar, ülkemizde kesilen etlerin yarısının kaçak ve damgasız olduğunu söylemektedirler. Özellikle de mezbahaların çoğunun sağlık koşulları uygun değildir. Buralarda veteriner hekim istihdam edilmemektedir.

Türkiye’de kombina sayısı yetersizdir. Var olan kombinalar da işlevini yerine getirmemektedir. Uzmanlar, kamudaki veteriner hekim sayısının yetersiz olduğunu vurgulamaktadırlar. Türkiye’de, genellikle, karantina kurallarına uygun hareket edilmediği söylenmektedir.

Türkiye’de denetim hizmetleri kamuda çalışan veteriner hekimler tarafından değil, hizmet satın alınarak özel şirketlere yaptırılmaktadır. Bu son derece sakıncalı ve yanlış bir uygulamalıdır.

İthal edilen hayvanların, ithal edildikleri ülkelerde aşılarının yapılıp yapılmadığı kontrol edilmemektedir. Eğer, kontrol edilseydi, şarbon hastalığı ortaya çıkmazdı. Diğer taraftan, karantina süresine uyulmadan hayvanların iç piyasaya dağıtılması, şarbon hastalığının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Anlaşıldığı kadarıyla, veteriner hekimler devre dışı bırakılmıştır.

Bugün itibariyle, ülkemizdeki modern kombina sayısının çok yetersiz olması nedeniyle, ya ilkel mezbahalarda ya da kaçak olarak hayvan kesimleri yapılmaktadır. Bu durum ise ciddi bir halk sağlığı sorunudur.

Son günlerde, spekülatörlerin, aracıların şarbonu fırsat bilerek et fiyatlarını arttırdıkları gözlenmektedir.


Tarım ve Orman Bakanı ile ülke yöneticilerine ve yetkililerine çağrıda bulunuyoruz:

- Mezbahalar yerine sağlıklı kombinalar kurulsun.

- Veteriner hekim istihdamı yeterli sayıya çıkartılsın. Bununla birlikte, veteriner hekimlere yetki ve sorumluluk verilsin.

- İthal hayvan lobisinin yararı değil, küçük üretici ve halkın yararı ön plana alınsın.
Hem halk sağlığı hem de yerli hayvancılığımız açısından canlı hayvan ve et ithalatı ivedilikle durdurulsun.

- Yanlış hayvan politikası tüketicileri güvensizliğe terketmiştir. Tüketiciler sağlıklı ve güvenilir yerli hayvan eti istemektedir. Sağlıklı ve ucuz et ancak yerli hayvancılığın geliştirilmesi ile sağlanır. Bunu dikkate alarak, tüketici haklarına, küçük çiftçi ve kamu yararına, sosyal devlet anlayışına uygun yerli hayvancılık politikasına öncelik ve ağırlık verilsin.

- Sağlıklı ve yeterli et tüketebilmeleri için tüketicilerin satın alma gücü yükseltilsin.

- Şarbonu fırsat bilerek et fiyatlarının arttırılmasına neden olan spekülatörlere, aracılara izin verilmesin.

- Denetim hizmetleri özel sektörden alınarak eskiden olduğu gibi kamuya verilsin.

 Tüketicilere çağrıda bulunuyoruz:

- Damgasız et almayınız.

- İthal hayvan eti değil yerli ve sağlıklı hayvan eti alınız. 


Son Güncelleme: 04.09.2018 13:22
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37