banner55

Cami mimarisinde yenilikçi yorum GTÜ'den

Cami mimarisinde yenilikçi yorum GTÜ'den

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
17 Temmuz 2018 Salı 11:41
Cami mimarisinde yenilikçi yorum GTÜ'den


Tasarımını ve uygulama projelerini Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Mimarlık Fakültesi Dr. Öğretim Görevlisi İbrahim Türkeri ve Mimar Gönül Karademir'in yaptığı Karamürsel Akçakoca Cami Projesi başladı. Caminin mimarisi için ilk mescid olan Mescid-i Nebevi referans alındı. 

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Mimarlık Fakültesi Dr. Öğretim Görevlisi İbrahim Türkeri ve Mimar Gönül Karademir'in tasarımını ve uygulama projelerini yaptığı "Karamürsel Akçakoca Cami Projesi", Karamürsel Belediye Meclisi ve Başkan İsmail Yıldırım'ın onayından geçti. Mimarlık ortamından olumlu eleştiriler alan projenin uygulama çalışmalarına Karamürsel Belediyesi’nin kontrolü doğrultusunda başlandı.

Doktora çalışmasını tapınma mekânları üzerine yapan Dr. Mimar İbrahim Türkeri proje ile ilgili şunları söyledi: 

Türkiye’de İslam dininin ibadet mekânını tasarlamak zor bir meseledir. Çünkü düşünsel güzergâhında din ve mekân olgularına yer veren herkesin bu konuda bir fikri vardır ve çoğu zaman bu fikirler kalıplaşmıştır. 

Dolayısıyla toplumsal, kültürel, alışkanlıkları, yeni ve farklı yaklaşımları da içinde barındıran bu konuya hassasiyetle yaklaşmak gerekmektedir. Bu bağlamda değerlendirdiğimiz tasarım Hz. Muhammed’in ilk mescidi olan Mescid-i Nebevi’yi referans almaktadır ve enine dikdörtgen bir plan şemasına sahiptir. Tasarım, Bursa Ulu Cami ve Karamürsel’in köy camilerine de atıfta bulunmaktadır. 

İslam dini yeryüzünün tamamını ibadet mekânı saymaktadır, buradan hareketle yapının kıble duvarı saydamlaşarak doğayla bütünleşmekte ve adeta cennete açılan bir yüzey konumunda yer almaktadır. Ana ibadet mekanının genelinde yataylık hakimdir. 

Merkezde şeffaflaşan üst örtü de bu anlayışa eklemlenerek yeni bir cami imgesi sunmaktadır. Cami minaresi ise geleneksel kültürümüzde de yer alan kuşlar için bir yuva durumundadır. Yapı sadece kendisi olarak var olmamakta, kendisiyle birlikte kente yeni bir meydan kazandırmaktadır. 


Son Güncelleme: 17.07.2018 11:44
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37