banner55

Camide, tapınağın taşları kullanılmış

Camide, tapınağın taşları kullanılmış

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
21 Ocak 2017 Cumartesi 12:29
Camide, tapınağın taşları kullanılmış



MANİSA'nın Seyitli Mahallesi'nde 64 yıl önce yaptırılan camide kullanılan taşlarının 2 bin 800 yıllık tarihi geçmişe sahip Aigai Antik Kenti'ndeki Athena Tapınağı'na ait olduğu ortaya çıktı. 

Aigai Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sezgin, "Kutsal bir yapıdan alınan taşlar başka bir kutsal yapıya taşınmış" diyerek, camiye dokunulmayacağını söyledi.

Yunusemre ilçesindeki Aiol halkı tarafından Batı Anadolu'da kurulan 12 kentten biri olan 2 bin 800 yıllık tarihe geçmişe sahip Aigai Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmaları, 64 yıllık bir gerçeği ortaya çıkardı. Aigai Antik Kenti'ndeki bilgelik tanrıçası olarak bilinen Athena'nın tapınağındaki taşların sökülerek taşındığını farkeden kazı heyeti, antik kente yakın yerleşim yerlerini mercek altına aldı. 

Yapılan incelemelerde tapınak taşlarının antik kente 8 kilometre mesafedeki Seyitli Mahallesi camisinin inşaatında kullanıldığı belirlendi. Gerçeğin ortaya çıkmasıyla mahalle sakinleri 64 yıllık camilerinin yıkılarak tarihi taşların geri alınmasından endişe etmeye başladı.

Seyitli Mahallesi'nde yaşayan Nazif Gürca da o dönemde mahallenin ileri gelenlerinin cami inşaatı için taşları Aigai Antik Kenti'nden getirdiğini doğruladı. Caminin yapımında kullanılan taşların neredeyse tamamının tapınak taşları olduğunu belirten Aigai Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sezgin ise hiçbir şekilde camiye müdahale edilmeyeceğini söyledi. 

Yrd. Doç. Dr. Sezgin, "Seyitli Mahallesi Camisi 1953 yılında inşa edilmiş. Özellikle caminin önünde görülen yüksek sütunların Athena Tapınağı'ndaki sütunlar olduğunu biliyoruz. Cami yapılırken oradan getirilerek kullanılmış. Kutsal bir yapıdan alınan taşlar başka bir kutsal yapıya taşınmış" dedi. 



Doğan Haber Ajansı

Son Güncelleme: 21.01.2017 12:32
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37