banner55

Devrilme riski taşıyan çınar ağacı kesildi

Devrilme riski taşıyan çınar ağacı kesildi

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
17 Ekim 2019 Perşembe 13:31
 Devrilme riski taşıyan çınar ağacı kesildi

İzmit Yürüyüş Yolu’nda
mekanik direnci düşük olan ve içerisinde bir büyük oranda çürüğü olan 10 tescil numaralı çınar ağacı kesilerek kaldırıldı.  
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi iş birliğinde İzmit Yürüyüş Yolu’nda bulunan asırlık çınarların röntgenleri de çekilmişti. Çekilen röntgenlerin sonucunda Fevziye Camii önünde bulunan 10 tescil numaralı çınar ağacının mekanik direncinin zayıf olduğu ve yüksek oranda çürümelerinin olduğu tespit edildi.
 
Tedavi edilebilecek durumda olmayan çınar ağacının ileriki zamanlarda oluşabilecek can ve mal kayıplarına neden olmaması için harekete geçen Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı ekipleri, Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan alınan izin ile bir çınar ağacını kesti. Kesilen çınar ağacı, Kartepe Uzuntarla’da bulunan Doğal Yaşam Parkı Ormanya’da dekoratif hale getirilerek değerlendirilecek. 

GEREKLİ TEDBİRLER ALINARAK KESİLDİ  

Akustik Tomografi cihazı ile asırlık çınar ağacının röntgenini çeken ekipler, iç kısımlardaki çürüyen ve kuruyan bölümleri tespit ettikten sonra ağacın kök ve gövdede durum tespiti, acil bakım ve koruma tedbirleri ve uzun dönemli bakım programını içeren teknik raporu ortaya çıkardı. Rapor sonunda tarihi 10 tescil numaralı çınar ağacının devrilme riski bulunması ile can ve mal kaybına yol açabilecek olmasından dolayı Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan alınan izinle ağaç üç parça halinde kesilerek kaldırıldı. 17 Ekim Perşembe günü gece saatlerinde gerekli tedbirler alınarak yapılan kesim çalışmasında, çınar ağacı vinç yardımı ile kamyona yüklendi. 

YERİNE YENİ ÇINAR AĞACI DİKİLECEK

İzmit Yürüyüş Yolundaki tarihi çınar ağaçlarının tedavisine başlayacak olan Büyükşehir Belediyesi, Yürüyüş Yolunun geleceğe yeşil olarak bırakılabilmesi çalışmalarına devam edecek. Devrilme riskinin yüksek olmasından dolayı kesilen 10 tescil numaralı çınar ağacının yerine yeni çınar ağacı dikilecek. Yeni çınar ağacının dikimi öncesinde zeminde iyileştirme çalışması yapılacak. 

Son Güncelleme: 17.10.2019 13:32
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37