Dışişleri'nden 'Suriye'de ateşkes' açıklaması

Dışişleri'nden 'Suriye'de ateşkes' açıklaması

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
29 Aralık 2016 Perşembe 18:27
Dışişleri'nden 'Suriye'de ateşkes' açıklaması



'Ülke genelinde ateşkese gidilmesi hususunda mutabakata varılmıştır.'

DIŞİŞLERİ Bakanlığı, Suriye'de çatışan taraflar arasında, ülke genelinde ateşkes ilan edildiğini açıklayarak, "Çabalarımızın sonucunda, Suriye'de çatışan taraflar arasında, ülke genelinde 30 Aralık 2016 günü saat 00.00 itibariyle ateşkese gidilmesi hususunda bir mutabakata varılmıştır. Bu gelişmeyi memnuniyetle karşılıyoruz. BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak kabul edilen gruplar bu mutabakatın dışındadır. Bu düzenlemeye Türkiye ve Rusya Federasyonu garantör sıfatıyla destek vermektedir" dedi. 


Dışişleri Bakanlığı'nın Suriye’de çatışan taraflar arasında, ülke genelinde ilan edilen ateşkese ilişkin yazılı açıklaması şöyle: 


"Bilindiği gibi, Suriye ihtilafının kapsamlı siyasi çözümü yolunda rejim ve muhalefet arasında görüşmelerin başlatılması, şiddete son verilmesi ve insani yardımların yapılabilmesi amacıyla uzun zamandır yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Bu çabalarımızın sonucunda, Suriye'de çatışan taraflar arasında, ülke genelinde 30 Aralık 2016 günü saat 00.00 itibariyle ateşkese gidilmesi hususunda bir mutabakata varılmıştır. Bu gelişmeyi memnuniyetle karşılıyoruz. BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak kabul edilen gruplar bu mutabakatın dışındadır. Bu düzenlemeye Türkiye ve Rusya Federasyonu garantör sıfatıyla destek vermektedir. 


Taraflar, bu düzenlemeyle, hava saldırıları dahil, silahlı saldırıları durdurmayı, kontrolleri altındaki bölgeleri birbirleri aleyhine genişletmemeyi taahhüt etmişlerdir. Bu ateşkese tüm tarafların riayet etmesi önem taşımaktadır. Türkiye ve Rusya çatışmasızlık durumuna güçlü destek vermekte olup , bunun takibini de birlikte yapacaklardır. 


Sahadaki gruplar üzerinde nüfuzu olan ülkelerin de ateşkesin idamesi yolunda gerekli desteği sağlaması kuşkusuz büyük önem taşımaktadır. Ülkemiz , birkaç gün önce Halep'ten insani amaçlı tahliyelerin tamamlanmasında ve yarından itibaren de Suriye genelinde ateşkesin devreye girmesinin sağlanmasında belirleyici rol oynamıştır. Türkiye, çatışmasızlık durumuna tam olarak riayet edilmek suretiyle, Suriye'de Cenevre Bildirisi ve 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı temelinde gerçek bir siyasi geçişin sağlanabilmesi amacıyla, kısa süre içinde Astana'da rejim ve muhalefetin garantör ülkelerin nezaretinde biraraya gelerek BM gözetimindeki siyasi süreci yeniden canlandırma yolunda kaydadeğer adımlar atmaları ümidiyle, bu kapsamdaki çabalarını ara vermeden sürdürecektir."


Suriye Haber Ajansı: Ateşkes kararı IŞİD ve El Nusra'yı kapsamıyor

Suriye Haber Ajansı SANA, Suriye'de uzlaşılan ateşkes kararı üzerine Suriye Ordu ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı'nın duyurusunu paylaştı.

Haberde, gelişme şu şekilde aktarıldı:

"Ordu ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı; Suriye ordusunun muhtelif bölgelerde ve birçok yönde teröre karşı üstün başarıları ardından Suriye Arap Cumhuriyeti'nin tüm toprakları üzerinde 30 Aralık 2016 günü saat 00:00’dan itibaren kapsamlı olarak tüm operasyonların durdurulacağını ilan etti."


Genel Komutanlığın yaptığı açıklamada operasyonların durdurulması sürecine IŞİD ve Kaide Örgütünün Suriye kolu Nusra Cephesinin yanı sıra bu iki terör örgütlerle bağlantıları olan grupların dahil olmadığının altının çizildiği vurgulandı.

Genel Komutanlık operasyonların durdurulmasının, Suriye’deki krizin siyasi çözüm sürecine destek koşulları ve ortamının sağlanması amacıyla geldiğini ifade etti.

Rusya Savunma Bakanı: Ateşkes gece yarısı başlayacak

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, taraflar arasında imzalanan ateşkes anlaşmasının bu gece 00:00’da yürürlüğe gireceğini açıkladı. 


Türkiye ile kırmızı hat kurduk 

Savunma Bakanı, Putin'in talimatı üzerine Savunma Bakanlığı'nın 2 ay içerisinde Türkiye'nin aracılığıyla muhalif birliklerin liderleriyle görüştüğünü belirtti. 

Şoygu, "Savunma Bakanlığı tarafından Rusya ile birlikte ateşkes rejiminin garantisi rolünde olan Türkiye ile işbirliğinin desteklenmesi için acil telefon hattı hazırladı" diye konuştu.

 



Doğan Haber Ajansı

Son Güncelleme: 29.12.2016 18:29
Anahtar Kelimeler:
Schneider Electric
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37