Eskihisar sakinleri bu inşaata isyan ediyor

Eskihisar sakinleri bu inşaata isyan ediyor

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
23 Ekim 2018 Salı 23:12
 Eskihisar sakinleri bu inşaata isyan ediyor

Geçtiğimiz günlerde Eskihisar'da hafriyatı alınan ve 4 parselden oluşan araziye villa inşaatının başlaması Eskihisar salinlerini ayağa kaldırdı.

Eskihisar Sungurca Mevkii diye bilinen ve her tarafı 1. Derece Doğal Sit alanı olan bölgede, yine Eskihisar mahallesi sınırlarında bulunan ve tapu kaydında Eskihisar mahallesi kayıtlarında olan toplam 4 parselden oluşan 6500 metrekare araziye Gökçe İnşaat tarafından 12 adet villa yapımı için ilgili belediyeden ruhsat çıkartılıp inşaata başlanılmasına Eskihisar'da arazisi olanlardan tepkiler geldi. 

Bölge halkı senelerden beri kendi arazilerine imar verilmesini beklerken bir anda böyle bir inşaat projesinin başlanılması üzerine şunları söylediler: 

ESKİHİSAR'DA ÇİFTE STANDART VAR

Çifte standart uyguluyorlar. Biz senelerden beri bu arazilerin vergilerini veriyoruz. Hatta Büyükşehir kapsamında köy iken mahalleye dönüşmemize rağmen kanun gereği 5 yıl boyunca hiçbir şekilde emlak vergisi vermememiz gerekirken, ilgili Gebze Belediyesi bizden emlak vergisi almaktadır. Hatta bölgedeki arazilerimiz tarla vasfı olduğu halde bizlerden sanki imarlıymış gibi arsa vergisi almaktadırlar ve rayiç değerleri de Gebze merkezindeki arsa rayiçleriyle aynıdır. Bu neden diye sorduğumuzda da Gebze’nin merkezinde tarla mı olur cevabıyla karşılaşmaktayız. 

BİZDEN NİYE EMLAK VERGİSİ ALINIYOR ?

Peki aynı bölgede, aynı özellikteki yerde imar izni varken bizim arazilerimizde neden aynı imar yok madem buraları 1. Derece Doğal Sit. Ya bu parseller de sit alanı olsun ya da bizim arazilerimize de aynı oranda imar izni verilsin. Böylelikle çifte standartın önüne geçilsin. 

Biz yer sahibi vatandaşlar olarak edindiğimiz bilgiye nazaran Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile baş vurduğumuzda ilgili 1. Derece Doğal Sit alanında kalan yerlerimiz için hiçbir şekilde emlak vergisi alınmaması, hatta tüm resim ve harçlardan muaf olduğunu gösteren belgenin arazi sahiplerine, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu’nun İstisnalar ve Muafiyetler başlıklı 21. maddesi gereği  söz konusu arazilerden emlak vergisi alınmaması için gerekli olan resmi yazıyı verecekleri, bu durumda hiçbir şekilde emlak vergisi vermeyeceğimizi bildirmişlerdir. 

Bu durumda Gebze Belediyesi emlak vergisi toplayamayacaktır. Fakat bölgede yapılacak bir çalışmayla  Eskihisar kalesi civarı olarak bilinen bölgede 3. Derece Doğal Sit alanıdır. Bu bölgede yapılaşma izni vardır. 

BİZE DE İMAR İZNİ VEİLSİN

1. Derece Doğal Sit alanı olan bölgede de sit derecesi düşürme yoluna gidildiğinde aynı imar izni verilebilir. Bu durumda yer sahiplerinin de mağduriyetleri giderilir. 

Bu durumdan ötürü Gebze Belediyesi başta emlak vergisiyle birlikte bölgede yapacağı çalışmayla düzenleme ortaklık payı ve belediyenin sahibi olduğu arazileri değerlendirebilecektir. Bölgede Gebze Belediyesi ve Maliye Hazinesi'ne ait toplam 100 bin metrekare arazi bulunmaktadır.

Bilindiği üzere Gebze Eskihisar mahallesi uzun yıllardan beri 1. Derece Doğal Sit olarak yapılaşmaya kapatılmış ve günümüze kadar da terk edilmiş bir bölge olarak bırakılmıştır. Geçmişten günümüze kadar da bir çok tahribata maruz kalmıştır. 

Söz konusu bölgenin 1981 yılında sadece Osman Hamdi Bey Müzesi ve koruluğu olduğu için bu gerekçe gösterilerek bölge 1. Derece Doğal Sit alanı ilan edilmiştir. Fakat kanunda bir bölgenin doğal sit alanı olabilmesi için 'Geçmişten günümüze kadar gelmiş ve ender rastlanan bir doğal bitki yapısına sahip olması gerekmektedir' ibaresi geçmektedir. Bölgeye baktığımızda Darıca ve Muallimköy’de aynı bitki ve doğal özelliğe sahip bir bölgedir. Ama sadece Eskihisar  mahallesi 1. Derece Doğal Sit alanı ilan edilerek Eskihisar halkı mağdur bırakılmıştır.
Son Güncelleme: 23.10.2018 23:17
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37