banner55

Gençler okusun,yetişkinler okusun ve gençlere anlatsın

Gençler okusun,yetişkinler okusun ve gençlere anlatsın

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
15 Mayıs 2017 Pazartesi 09:56
 Gençler okusun,yetişkinler okusun ve gençlere anlatsın


Bir ülkenin, bir toplumun  geleceğini öncelikle gençlerin belirlediğini hepimiz biliriz. Bir toplumda ne kadar genç  nüfus var ise o toplumda o kadar nitelikli insan bulunuyor demektir. 

Öncelikle her toplumun kendi gençlerine sahip çıkması ve onları doğruya ve güzele yönlendirmesi gerekmektedir.

 Gençlerin kendilerini geliştirebilecekleri alanların yaratılması, gençlerin doğru yönlendirilmesi, doğru ve güçlü eğitilmesi, kendileri olabilmesi ve bunun gibi daha birçok durumun gerçekleştirebilmesi  gelecek için önemlidir. Gelecek için gençlere vereceğimiz derslerle ,ya biz geleceğe hakim olacağız, ya da gelecek bize.

İnsanlık tarihinde hiçbir döneminde selamete çıkmak için iyi yetişmiş gençlere ahlaka bugünkü kadar ihtiyacımız olmamıştır. Öncelikle hedefimiz geleceğin yükünü omuzlarında taşıyacak gençlerin her türlü çağdaş donanıma sahip olarak yetiştirilmesi olmalıdır.

Gençlerin yapması gerekli bazı önemli noktaları şöyle özetleyebiliriz:

1-Beklenmedik şeylere hazırlıklı olmak;
Buna ancak yetişkinlerin deneyimlerinden faydalanarak  ve oldukça çok sayıda yayınları okuyarak ve takip ederek ulaşılabilir.Daha iyi bir geleceği  tasarlama ve geliştirme , konusunda  kendi kabiliyet ve özelliklerine bağlıdır.Gençliği eğlence vakti olduğunu zannedenler, ahmaktırlar. Gençlik, çalışıp kazanma vaktidir. Gelecekte meydana gelecek olağanüstü olaylara kendilerini hazırlamak ve hazırlıklı olmak gerekir.

2-Gelişmelere daha hızlı tepki verecek planlar yapın;
İnsanlar hayatlarında bir takım önemli fırsatlarla karşılaşırlar. Deneyimli yetişkin insanlar  hayatlarında bunlarla karşılaşmışlardır.Büyük fırsatlardan bazıları bir anda kaybolup gidebilir.Bu olabilecekleri daha önceden düşünmeniz ve yakınlarınızla tartışmanız gerekebilir.Eğer siz geleceğe hükmetseniz,gelecek size hükmeder.Pişmanlık çok zaman fayda vermez.Türk ata sözü, kaçan balık büyük olur.

3-Zamanımızın en önemli olayı teknolojik gelişmelerdir. Teknolojiye yatırım yapın;
Geleceğiniz için kendinize yapabileceğiniz en önemli  yatırım teknolojiye yatırım yapmak ve etkin şekilde kullanmaktır. Teknolojiyi  yakından takip etmek ve dikkatlerinizi bu gelişmelerden hiç ayırmamak  en önemli tutkumuz olmalıdır.Dijital teknolojiler düşündüğümüzden çok daha hızlı hareket  etmektedir.Bu hızı yakalayabilmek rekabet gücünüzü artırır.

4-Günlük gelişmeleri gerisinde kalmayın;
Geleceğin önüne geçmek ,günlük gelişmelerin gerisinde kalmamaktır. Gençlik yan gelip yatmak zamanı değildir.Gençlik büyük bir enerjiye ve hayal gücüne sahiptir.Geleceğin önüne geçmek içinde içinizde taşıdığınız enerji  ile önemli uzmanlık  dergilerini,yayınları ve basını takip etmek gerekir.

5-Ufkunuzu genişletin;
Fırsat buldukça ilgi duyduğunuz konularda kurslara ve eğitimlere katılın.Toplantılara katılmak ve insanlarla istişarelerde bulunmak ufkunuzun ve vizyonunuzun genişlemesine vesile olur.Daima kısa,orta ve uzun vadeli düşünün.Düşüncelerinizi  aklınızın süzgecinden geçirerek yapacağınız işe karar verin.

6-Etraflı düşünün;
Yaratıcı her insanın içine bir cevher koymuştur. İnsanların çoğu kendilerindeki gizli gücü fark edemeyecek kadar kördür. Gelecekte insanlar bazı sıra dışı becerilerin ve iyi bir eğitimin birleştirilmesine ihtiyaç duyacaklardır.İçinizdeki kabiliyetlerin gizli kalmasına müsaade etmeyin.

7-İnsanlara  vakit ayırın;
İnsanlarla ilişkilerinizde hata yapmayın , onlara vakit ayırın. Diama onlarla iyi ilişkiler halinde olmaya çalışın.En önemli  yatırımlardan birisi insanlara olan yatırımdır.Kurduğunuz ilişkiler size anılarınızı paylaşabileceğiniz veya o anı zevkle yaşayabileceğiniz insanlarla karşılaştırır.

8-Neyseniz  o  olun;
Bütün güçlüklere ve zorluklara rağmen neyseniz o olun. İnandığınız ve doğru bildiğiniz şeylere sadık kalın.İnsanlar böyle davrandığınız sürece size saygı duyarlar.Saygı duyulan insan örnek insandır.

9- Yaşadığınız çağın tadını çıkarın;
Hayat yalnızca bir kez yaşanır. Dolayısıyla kendinize saygı gösterin , ona eziyet etmeyin ve insaflı davranın.Gençliğinizde yaşadığınız günler fırsat günleridir.Fırsatları o gün değerlendirin.

10-Geçmişi saygıyla hatırlayın;
Geçmişi  inişleri ve çıkışları,iyi kötü dönemleri,zaferleri,başarıları ve yenilgileriyle kabullenip saygıyla hatırlayın.Bugün sizi siz yapan geçmişinizdir.Geçmiş geleceği  anlamaya yardımcı olur.

Prof.Dr. Yavuz Sezen
[email protected] 


Son Güncelleme: 15.05.2017 09:57
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37