banner55

Hayvan sevgisi insan sağlığını olumlu etkiliyor

Hayvan sevgisi insan sağlığını olumlu etkiliyor

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
05 Ekim 2019 Cumartesi 21:21
 Hayvan sevgisi insan sağlığını olumlu etkiliyor

 

(BSHA)- Hayvan sevgisinin insan hayatı ve sağlığına önemli derecede olumlu etkileri olduğunu belirten İç Hastalıkları Hem. Emir Avşar, “Hayvan destekli tedavilerle ilgili hemşireler, yurtdışında birçok çalışmaya imza atmıştır. Bu çalışmalarla hayvan destekli tedavinin ; insanlarda yalnızlık, anksiyete, demans, depresyon gibi çeşitli sorunlara etkisini incelemişler ve pozitif sonuçlar elde etmişlerdir.” dedi.

İnsanların fiziksel, sosyal ve ruhsal sağlığını iyileştirmek, korumak ve geliştirmek amacıyla, hemşirelerin etkin bir şekilde çalışmalar yaptığını ifade eden Avşar, yurtdışında yapılan bu araştırma ve çalışmalara örnekler verdi : 

Uzun dönem bakıma ihtiyacı olan yaşlılarda, 6 ay süren hayvan destekli tedaviyi değerlendiren araştırmacı hemşireler, yaşlılarda mental ve duygusal fonksiyonları arttırdığı ve yalnızlık hissini azalttığını tespit etmiştir. Yapılan bir başka çalışmada, açık kalp ameliyatına girecek hastalarda ameliyat öncesi dönemde, terapi köpeğiyle video eşliğinde eğitim yapılmıştır ve araştırmanın sonucunda hasta eğitimi yapılırken terapi köpeklerinin hastalarda öğrenmeyi arttırdığını saptamışlardır. 

Diğer bir çalışmada ise yaşlıların ev ziyaretlerine giden hemşireler, 6 hafta boyunca köpekler ile birlikte ev ziyaretleri yapmışlar ve sonucunda hastaların depresyon düzeylerinin azaldığını, duygu durumlarının ve sosyal etkileşimlerinin daha iyi düzeye geldiğini tespit etmişlerdir.

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü olması sebebi ile hayvanlara şiddete de dikkat çeken Avşar ; hayvanlara şiddet vakalarının giderek arttığını; savunmasız bir hayvanın canice katledilmesinin, onların acı çekmesine sebebiyet verecek her türlü girişimin, istismar etmenin, özellikle bu durumdan hoşnut olmanın ciddi bir psikopatiye işaret ettiğini belirtti. 


Son Güncelleme: 05.10.2019 21:22
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37