Kastamonu Entegre sınır tanımıyor

Yeşili gasp etti, toprak tepeler oluşturdu, yetmedi suyu usulsüz kullandı

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
18 Mayıs 2016 Çarşamba 00:06
Kastamonu Entegre sınır tanımıyor
Tavşanlı'ya kurulduktan sonra alanını genişleten, fabrikadan çıkan çuruflarla adeta yeni tepeler oluşturan Kastamonu Entegre, fabrikasının sanayi suyunu da usulsüz kullandığı için işlem gördü.

Kastamonu Entegre Fabrikası, kapladığı alan ve çevreye verdiği zarardan sonra, suyu da kaçak kullanarak, sınırları aştı. Geçtiğimiz günlerde Kastamonu Entegre'nin kuyudan çektiği su ile ilgili baskın yapıldı. Sanayi Proses su kullanması  gereken fabrika, zirai sulama için izin alıp kuyular açarak, açtığı bu kuyulardan fabrikanın su ihtiyacını da karşıladığı tespit edildi. 

SEHVEN YAZILMIŞ
11 Nisan 2016 gününde, Önleyici Kolluk Kuvvetleri'nin 167. yeraltı su kaynaklarını kullanma kanunu gereği, Tavşanlı'da yaptığı incelemelerde, Kastamonu Entegre'nin usulsüz su kullandığını tespit etti. Kastamonu Entegre Ağaç San. Tic. A.Ş Mekanik Bakım Müdürü İsmet Kurban'ın ifadesi alındı. Kurban, kuyu suyunun sayaçlardan geçirilerek kullanıldığını, belirterek, "Ancak sanayi için kullandığımız su, sayaç çıkartılırken, zirai kullanım olarak çıkartılmış. Bu sehven yapılmış bir hata" şeklinde ifade verdi. Tavşanlı'da çevreye verdiği zararla gündeme gelen Kastamonu Entegre Fabrikası'nın, sanayi için kullandığı zirai amaçlı kullanım olarak gösterip, usulsüzlük te yaptığı ortaya çıktı.

GÜVENÇ'E DE İŞLEM YAPILDI
Yine Tavşanlı'da yapılan incelemede, Gebze Belediye Meclis Üyesi Sadık Güvenç'e ait olduğu öğrenilen su kuyusunda, beyaz bir su tankerine su pompalandığı tespit edilerek işlem yapıldı. 41 TB 486 plakalı tankerin Şahmenar Turan'a ait olduğu tespit edildi. İfadesine başvurulan Tavşanlı eski köy muhtarı ve AK Parti Gebze Belediyesi Meclis Üyesi Sadık Güvenç, "Bu kuyu yıllar önce babam Eyüp Şerif Güvenç tarafından, bahçeleri sulamak amaçlı açılmıştır. Her hangi bir belgesi yoktur ve her hangi bir su satışı yapılmamaktadır" şeklinde ifade verdi. Sadık Güvenç'in yanı sıra Tavşanlı Köyü'nde, benzer durumla ilgili Osman Güvenç, Hasan Oruç, Cem Erin ve Hüseyin Uysal ile ilgili de işlem yapıldı.

'KÖYLÜYÜ BIRAKIN, SANAYİYE BAKIN'
Yapılan bu işlemlerle ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Sadık Güvenç, "burada köylü yıllardır kuyu kazarak, bahçesini, meyvesini suluyor. Bu bir gelenek, alışkanlık olmuş. Hem köylünün bahçesini, meyvesini, sebzesini yetiştirmek için kullandığı su, yılda toplam iki tanker etmez. Bunun peşine düşmek yerine, sanayi kuruluşları hiç sayaç takmadan, istedikleri gibi su kullanıyor. Doğaya zarar veren kuruluşlar var. İşlem yapılacaksa bunlara yapılmalı" dedi.

ATABAY KİMYA'DA KULLANIYOR
Kastamonu Entegre'nin yanı sıra Tavşanlı Bölgesi'nde kurulu bulunan Atabay Kimya Fabrikası'nın da, 167 sayılı yer altı sularanı kullanma kanununa muhalefetten işlem gördüğü öğrenilirken, bölgede bir çok önemli sanayi kuruluşunun da benzer şekilde kaçak su kullandığı belirtildi.  



Son Güncelleme: 18.05.2016 10:03
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37