Kocaeli siyasetinde yeni dönem

Kocaeli siyasetinde yeni dönem

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
02 Nisan 2019 Salı 10:46
 Kocaeli siyasetinde yeni dönem


31 Mart
tarihinde yapılan yerel seçim öncesi Kocaeli’de son iki seçimdir 13-0 yapan AK Parti’nin Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım hariç, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile birlikte 11 ilçe belediye başkanı değiştirilmiş ve seçime yeni 12 başkan adayı ile girilme kararı alınmıştı.

AK Parti’nin hemen her dönem son derece iddialı olduğu Kocaeli’de muhalefet partileri de AK Parti’nin direncini kırmak adına Cumhur İttifakı’nın karşısına Millet İttifakı olarak çıktılarsa da ancak İzmit ilçesinde  Fatma Kaplan Hürriyet ile başarılı olabildiler. Geriye kalan 11 ilçe ve Büyükşehir’de AK Parti yeniden kazandı.

AK Parti Kocaeli’de yerel seçime sadece yeni belediye başkan adayları ile girmedi. Belediye başkanları ile birlikte çalışacak, bulundukları yerleşim merkezlerinin yönetiminde görev alacak belediye meclis üyelerinde de nerede ise yüzde 99’luk bir değişim yaparak seçime katıldı ve başarılı oldu.

Yeni seçilen belediye başkanlarının makamlarına oturmalarından hemen sonra, yeni dönemde birlikte çalışacakları ekibi değiştirme süreci başlayacak. Her ne kadar geçtiğimiz dönemlerde herhangi bir makamda bulunan görevlilerin hak ve hukuklarının korunması adına Norm kadro sistemi getirilmiş olsa da pratikte son derece önemli değişikliklerin kaçınılmaz olduğunu hepimiz biliyoruz.

Kocaeli genelinde var olan 12 ilçe belediyesinde başkan ile birlikte görev yapan başkan yardımcılarının önemli bir kısmı 2014 yılında yapılan seçimde meclis üyesi seçilenler arasından görevlendirilmişti. Sözünü ettiğimiz meclis üyeleri 31 Mart tarihinde tekrar aday gösterilmediklerinden bu görevde kalmaları an itibarı ile mümkün olmayacak.

Daha açık bir örnek vermek gerekirse 2104 yılında İzmit Belediyesi’nden meclis üyesi seçilen Zekeriya Özak o andan itibaren Kocaeli Büyükşehir belediye başkan vekili olarak görev yapıyordu. Zekeriya Özak 31 Mart tarihinde tekrar meclis üyesi seçilemeyince Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin başkan vekilliği makamı da otomatikman boşalmış oldu.

Kocaeli sınırları içerisinde var olan 12 ilçenin nerede ise tamamında bu şekilde bir yapılanma mevcut. İlçe belediyelerinin önemli bir kısmında başkan yardımcılıklarında, seçilen meclis üyeleri, bir kısmı da başkanın tasarrufu ile meclis üyesi olmayan bürokrat kökenli yardımcılar görev yapıyordu.

Dolayısı ile önümüzdeki günler içerisinde 12 ilçe belediyesinin tamamında en başta başkan yardımcıları olmak üzere diğer birimlerde herkesi şaşırtacak görevlendirilmelerin yapılacağına şahit olacağız. Başkan yardımcılarının değişmesi ile birlikte kendilerine bağlı birimlerdeki memur atamaları da kaçınılmaz olacak.

AK Partili belediyelerde yeni görevlendirmelerin hangi ölçülerde olacağını kestirmek zor. Zira görevi yine bir AK Partili başkandan alacak olan yeni başkanlara bu değişimler ile ilgili olarak il başkanlığı, ilçe başkanlıkları, bölge milletvekilleri, partinin genel merkez yöneticileri falanca müdür benim yakınım, filanca bürokrat benim arkadaşım diye sahip çıkabileceklerdir.

İzmit Belediyesi’ni kazanan CHP’li Fatma Kaplan Hürriyet’in nasıl bir kadrolaşma yapacağı da şu sıralar herkesin en merak ettiği konuların başında geliyor. Hürriyet normal olarak başta yardımcıları ve birim müdürlerini değiştirmek isteyecektir. Ancak İzmit Belediye Meclisi’nde AK Partili meclis üyesi sayısının CHP’li meclis üyelerinden fazla olması ilk aşamada Hürriyet’in elini kolunu bağlayacak en önemli etken olarak duruyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde görev yapan üst düzey bürokratların bu günlerde kamuoyunun önüne çıkıp "Seçimi kazanan yeni başkanımız Tahir Büyükakın’ın elini rahatlatmak adına istifalarımızı kendisine sunduk" şeklinde bir açıklama yapıp yapmayacaklarını bilmiyoruz. 

Ancak artık iyiden iyiye Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne yük olan bürokratların Ömer Polat gibi düşmesem de inecektim diyerek görevi bırakmaları her iki taraf adına da faydalı olacaktır.
Seçimi kazanan belediye başkanları daha önceden planladıkları gibi sahada kendileri ile dolaşan ekip içerisinden makam şoförlerini, özel kalem müdürlerini ve koruma görevlilerini daha şimdiden netleştirmiş durumdadırlar ki bu yapılanmaya da hiç kimsenin en ufak bir itirazı olmayacaktır.

Hayat devam ediyor bu yüzden 31 Mart tarihinde yapılan yerel seçimde kazanan belediye başkanlarına yakın olmak, bulundukları görevden bir üst noktaya çıkabilmek, terfi alabilmek için belli bir mücadelenin içerisinde olduklarını biliyor ve bunu da son derece normal bir hadise olarak kabul ediyoruz.

Tabi bu konuda mühim olan da görevlerinde yükselmek isteyenlerin talebinden çok seçim kazanan başkanların ne düşündüğüdür.
Son Güncelleme: 02.04.2019 12:28
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37