Kocaeli'de afetlere karşı tarihi protokol imzalandı

Kocaeli'de afetlere karşı tarihi protokol imzalandı

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
16 Ağustos 2018 Perşembe 12:38
Kocaeli'de afetlere karşı tarihi protokol imzalandı



Kocaeli
Afet Zararlarının Azaltılmasında Akıllı Kent Uygulaması Projesi kapsamında Büyükşehir, GTÜ ve AFAD arasında protokol imzalandı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Marmara Depremi’nin yıldönümünde afetlerle ilgili önemli bir çalışma gerçekleştiriyor. Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda Gebze Teknik Üniversitesi ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile birlikte Kocaeli Afet Zararlarının Azaltılmasında Akıllı Kent Uygulaması Projesini hayata geçiriyor. Proje ortakları olan Büyükşehir Belediyesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve AFAD arasında protokol imzalandı. Türkiye’de ilk olacak Proje ile erken uyarı sistemi kurulması sağlanacak ve diğer şehirlere örnek olunacak.

KOCAELİ PİLOT İL

Kocaeli Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen törende Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan ve AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu Kocaeli’de deprem erken uyarı sisteminin kurulması için protokol imzaladı. Büyükşehir Belediyesi AFAD tarafından yapılan Afet Zararlarının Azaltılması Akıllı Kentler Uygulaması Projesinde Kocaeli’nin pilot il seçilmesi için girişimlerde bulunmuştu. Girişimler sonucu AFAD Kocaeli’yi pilot il ilan etti.

BİLİMİN GEREĞİNİ YAPMALIYIZ

Protokol töreninde konuşan Başkan Karaosmanoğlu, Büyükşehir Belediyesinin bilimden yararlanan bir kurum olduğunu vurgulayarak, "Kurumlar, kuruluşlar bilimden istifade etmeli. Bilim tecrübedir, araştırmadır. Akıllı kent deyince kenttin binaları, yolları, ormanları akıllı değil, kentlerde yaşayan insanların bilimin gereğini yaptıklarında akıllı kentler olur. Biz bu yönde önemli mesafeler aldık. Her türlü afete karşı bilim gereği olan işleri yapmamız gerektiğine inanıyoruz.  İlim yuvası olan üniversitelerimizden yararlanıyoruz. Kurumlardan faydalanıyoruz. Bina stoklarımızı deprem gerçeğine uygun yapmadığımız için acı yaşıyoruz. Tüm yapılarımızı depreme uygun yapacağız. Bu afetleri en aza indirmek için bilimsel çalışmalar yapacağız" dedi.

ERKEN UYARI SİSTEMİ

Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, bir yıldır proje üzerinde çalıştıklarını belirtti. Kocaeli’yi olası afetlere hazırlamak ve afet sonrası afet yönetimi noktasında hızlı çalışma hazırlamak olduğunu belirten Aslan, "Teknolojik afetlerde çalışmanın içinde. Projede verilerin tamamı güncellenecektir. Kritik bina ve tesislerle ilgili erken uyarı sistemi kurulacaktır" dedi. 

Yerel yönetimler olmadan afet hazırlığı olmayacağını söyleyen AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu da konuşmasında, "Kocaeli, Türkiye açısından çok önemli bir kent. Akıllı kent uygulamalarının afet bazlı kullanılmasını biz tercih ediyoruz. Bu çalışmayı burada geliştirdikten sonra büyüteceğiz. Bu işbirliği bizim için kıymetli. Hiçbir kurum böyle bir çalışmanın altından kalkması mümkün değil. Yerel yönetimlerin, üniversitelerin, merkezi yönetimlerin bilgi ve birikimleri farklıdır. Bu nedenle işbirliği neticesinde ortaya çıkacak çalışmalar yaygınlaştırılması açısından çok önemlidir" dedi.

10 İSTASYON DAHA KURULACAK

Protokol kapsamında 31 adet olan deprem istasyonuna ilave 10 istasyon daha yapılacak. Projenin teknik çalışmalarının tamamını Gebze Teknik Üniversitesi yapacak. Kent genelinde erken uyarı sistemi kurulacak ve olası bir afette fabrikaların gaz, su, elektrik ve patlamaya neden olacak tüm sistemleri otomatik kapatılacak. Kent genelindeki tüm sanayi kuruluşları bu sisteme bağlanacak. 
Kocaeli genelinde afet tehlikeleri incelenecek. Kent genelinde deprem öncesi ve deprem sonrası yapılan tüm binalar incelenecek ve binaların riskleri ortaya koyulacak. Binalarla ilgili yapılacak çalışmalar takip edilecek. Yapı stoku ile ilgili önceden önlem alınması için çalışmalar yapılacak. İş akışına göre Büyükşehir Belediyesinin diğer birimleri de projeye dâhil edilebilecek. Büyükşehir Belediyesinin Sismoloji Merkezi güçlendirilecek. 


Son Güncelleme: 16.08.2018 12:40
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37