banner55

Pir-i Türkistan Hoca Ahmed Yesevi anlatıldı

Pir-i Türkistan Hoca Ahmed Yesevi anlatıldı

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
12 Mayıs 2018 Cumartesi 21:37
Pir-i Türkistan Hoca Ahmed Yesevi anlatıldı


10. Kocaeli Kitap Fuarı’nda Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız'dan 'Hoca Ahmed Yesevi' Konferansı.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, 10. Kocaeli Kitap Fuarı Akçakoca Konferans Salonu’nda, "Hoca Ahmed Yesevi" konferansı verdi. Yesevi Ocağı Eğitim, Kültür ve Sanat Derneği üyelerinin katıldığı konferansta, Türk halk sufilik geleneğinin kurucusu; Arslan Baba'dan teslim aldığı emaneti insanlara "hikmet"leri aracılığıyla damla damla özümseten; kutsal emaneti Horasan Erenleriyle dünyanın dört bir bucağına ulaştıran; Türk diliyle yazdığı hikmetleriyle dilimizin gelişmesi ve zenginleşmesine büyük katkısı olan "Pir-i Türkistan", büyük veli öncü şair Hoca Ahmed Yesevi anlatıldı.

HORASAN ERENLERİNİ YETİŞTİRDİ
Konferansına Ahmed Yesevi Hazretlerinin, "Bismillah deyip beyan ederek hikmet söyleyip / Talep edenlere inci, cevher saçtım ben işte / Riyazeti sıkı çekip, kanlar yutup / 'İkinci defter' sözlerini açtım ben işte." Divan-ı Hikmetten alıntıyla başlayan Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, “Hoca Ahmed Yesevi’nin yetiştirdikleri Anadolu’ya ve Balkanlara horasan erenleri olarak geldi. Anadolu’da Türklük ve Müslümanlık varsa Yesevi’nin attığı maya sayesindedir. Binlerce öğrenci yetiştiren Yesevi geçimini tahta kaşık ve kepçe yaparak sağlamıştır. Peygamber Efendimizin vefat ettiği yaş olan 63 yaş sonrası medresesi yanında çilehanede yaşamının son 10 yılını geçirmiştir” dedi.

HALKI MANEVİYATLA İRŞAT ETTİ
Hoca Ahmed Yesevi'nin doğduğu yer olan Kazakistan'ın Sayram kasabasından dini ve tasavvufî eğitimine ve oradan da bugünkü adı Türkistan olan Yesi şehrine yerleşmesine kadar pek çok konuda bilgi veren Prof. Dr. Yıldız, babası İbrahim Şeyh'in Sayram civarında tanınmış bir sûfî olan Hoca Ahmed Yesevi Hazretlerinin uzun yıllar boyunca halkı maneviyatla irşat ettiğini söyledi. 

Anne ve babasını küçük yaşlarda kaybeden Hoca Ahmed Yesevi Hazretlerinin Arslan Baba ve Yusuf Hamedânî gibi din büyüklerinden dersler aldığını belirten Prof. Dr. Yıldız; Mevlana, Yunus Emre ve Hacı Bektaş-ı Veli gibi mutasavvıflar üzerinde de tesiri olduğunu dile getirdi. Konferans sonunda Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız’a Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı İsmail Gülsoy tarafından Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınlarından  ‘Türk İrfanının Piri Hoca Ahmed Yesevi’ kitabı ve Hoca Ahmed Yesevi İlahileri albümü takdim edildi. 


Son Güncelleme: 12.05.2018 21:39
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37