banner55

Sağlık: Suyumuzun kıymetini bilelim

Sağlık: Suyumuzun kıymetini bilelim

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
22 Mart 2019 Cuma 00:11
 Sağlık: Suyumuzun kıymetini bilelim


İSU
Genel Müdürü Ali Sağlık 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada "Su sadece yaşamsal değil aynı zamanda ekonomik faaliyetler için de hayati bir cevherdir. Sanayiden, tarıma kadar çok geniş bir kullanım alanı olan suyu, bilinçli kullanmamız, suyun ve dünyanın geleceği açısından çok büyük önem arz etmektedir" dedi. 

Sağlık şunları söyledi:

Dünyada kullanılabilir su kaynaklarının kısıtlı olması sebebiyle her çağda kıymetli olduğu gibi içinden geçtiğimiz zaman koridorunda da teknolojinin gelişmesi ve iklim değişikliklerinden dolayı su daha da anlam kazanmıştır. Dolayısıyla suyun uzun yıllar sorunsuzca insanlığa hizmet etmesini sağlamak amacıyla farkındalık oluşturmak ve su kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmek için ulusal ve uluslararası platformlarda çalışmalar sürdürülmektedir. 

İnsanlık için olmazsa olmaz olan su, şüphesiz bir şehrin en çok hizmet bekleyen nimetidir. Su; herhangi bir yerde hazır bekleyen, elinizi uzattığınızda hemen ulaşabileceğiniz, hep sağlıklı ve kaliteli kalabilen bir ürün değildir. Dolayısıyla bu eşsiz nimet yanlış, bilinçsiz kullanım ve iklim faktörleri nedeniyle her geçen gün daha da kirlenerek kullanılabilirlik özelliğini kaybetmektedir. 

Bunun önüne geçmek için tüm dünyada su üzerine sürdürülen hummalı çalışmalarla suyun geçmişi bugünü ve geleceği üzerinde değerlendirmeler yapılırken projeler üretiliyor. Bu minvalde Birleşmiş Milletlerin 1992 yılında BM Çevre ve Kalkınma Kongresi’nde aldığı kararla ’22 Mart Dünya Su Günü olarak kutlanması da su ve çevre için yapılabilecek en önemli adım olarak değerlendirilmektedir. 

Geçtiğimiz yıl 'Su İçin Doğal Çözümler' temasıyla kutlanan Dünya Su Günü 2019 yılında Birleşmiş Milletlerin 2030 sürdürülebilir kalkınma ajandasında da yer alan, “Kimseyi Geride Bırakmamak” temasıyla kutlanıyor. Bu düşünce etrafında; insanlığın hizmetine sunulmuş her nimete dil, din, ırk, coğrafya ayrımı yapmaksızın herkesin ulaşabilmesi, iklim değişikliğinin doğurduğu olumsuz etkiler ile mücadele yöntemleri, su kaynaklarını korumak ve gelecek nesillere kaliteli, sağlıklı bir şekilde bırakmak hedeflenmektedir.

Kocaeli olarak, sanayinin nimetinden faydalanmanın yanında şüphesiz çok fazla külfetini de çekiyoruz. Her yıl artan nüfus ve gittikçe artan hava kirliliği, doğal olarak en fazla su ve çevre üzerinde olumsuzluklar meydana getiriyor. 

Fakat bizler, vatandaşlarımızın musluklarından pırıl pırıl sağlıklı su içebilmesi için teknolojinin bütün imkanlarından yararlanıyoruz. Bunun doğal bir sonucu olarak ülkemizde en temiz musluk suyunu içen şehirlerin başında geliyoruz. Bu yıl içerisinde içme suyu, kanalizasyon, yağmursuyu hatları ve dere ıslahları noktasında önemli yatırımlar yaptık. Çünkü şehrimizi ve insanımızı önemsiyor, onların her şeyin en iyisine layık olduklarını biliyoruz. 

Şehrimizin yarınlarını düşündüğümüz için planlarımızı geleceğe yönelik yapıyoruz. Bugün suyumuz bize yeter ya da bugünkü altyapı bize yeterli olur gibi dar bir düşünceye asla sahip değiliz. Uzun yıllar boyunca şehrimizin su ihtiyacını karşılayacak olan Kandıra Namazgâh Barajı, bizim gelecek ve dolayısıyla insan odaklı çalışan bir kurum olduğumuzun en büyük göstergesidir. 

Şehrimiz için yeni barajlar inşa ediyoruz. Barajlarımızın üzerine (GES ve HES), İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri’mizde (BES) enerji santralleri kuruyoruz. Maliyeti çok yüksek olan altyapı yatırımlarını yapma noktasında kendi kendine yetebilme arzusu bizi böyle bir yola yöneltti. Öncülüğünü yaptığımız atık su SCADA sistemi ile atık su tesislerinin, kanalizasyon ve yağmur suyu kolektör hatları ile büyük sanayi kuruluşlarının takip ve kontrollerini sağlıyoruz.

Yine yaptığımız yatırımlar ile kayıp kaçak oranımızı hem yer altında hem de yer üstünde ciddi oranda azalttık. Böylece suyumuzu israf etmemenin gönül rahatlığı içindeyiz.

İzmit Körfezi için yaptığımız yatırımlar ortada. Körfez’i, işlettiğimiz 22 adet Atık Su Arıtma Tesisi ile kuşaklayarak atık sulardan koruyoruz ve bu kuşaklama kolektör hattının son aşaması olan Darıca Kolektör Hattı atık su arıtmada %100 atık arıtma oranını yakaladık. Atık suya yönelik yaptığımız yatırımlar ile bugün İzmit rahat bir nefes alıyor. Körfez’de her geçen gün artan canlı çeşitliliği ile yüzümüz gülüyor. Mavi bayraklı plajlarımızda  vatandaşlarımız yazın sıcağından serinleme fırsatı buluyor. 

Geçtiğimiz haftalarda tanıtımlarını yaptığımız Kullar İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ve Dilovası İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi de bizim suyumuza, çevremize ve şehrimize yaptığımız en önemli hizmetlerden biridir. 

Bizler nasıl ki bu dünyayı bizden öncekilerden miras olarak devralmışsak, gelecek nesillerimize daha iyi bir şekilde devretmek zorundayız. Yarınlara bırakacağımız en iyi miras temiz bir çevre ve bozulmamış su kaynaklarıdır. Bizler su kenarında bile olsanız suyu israf etmeyiniz diye ümmetine öğütte bulunan bir Peygamberin nesli olarak bu öğüdün gereğini yerine getirmekle yükümlüyüz. Bu noktada büyük-küçük; köylü-şehirli demeden herkese görevler düşüyor. 

Çünkü bir hizmeti yapmak yetmiyor korumak ve sürdürmek de en az o hizmeti yapmak kadar önemlidir. Ben bu noktada tüm insanlığa çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin suyumuza gözümüz gibi bakalım ve suyumuzu kirletmeden, israf etmeden pırıl pırıl ve gururla gelecek nesillerimize emanet edelim.
 
Bu düşüncelerle 22 Mart Dünya Su Günü'nü kutluyor daha güzel bir gelecek için suyumuzun kıymetini bilelim diyorum.
Son Güncelleme: 22.03.2019 12:16
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37