Siyasette rekabet

Siyasette rekabet

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
05 Kasım 2018 Pazartesi 22:09
 Siyasette rekabet


31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçim ile ilgili süreç dün itibarı ile başladı. İktidar olması ve 31 Mart tarihinde yapılacak olan yerel seçimde de daha fazla belediye başkanlığı kazanma ihtimali olması münasebeti ile kamuoyunda daha çok AK Parti’nin başkan adaylarının kim olacağı merak ediliyor.

Biz çok uzun yıllardır siyasetin içerisindeyiz. Siyaset ile birlikte hayatımızın her noktasında iki kişinin aynı noktaya talip olması durumunda dostluğun son bulduğunu çok iyi bildiğimizden, böylesi zamanlarda kişinin kendi özelliklerini öne çıkarmasından ziyade, karşısındakini zayıflatmaya yönelik faaliyetler içerisinde olması sanki yüzyıllık bir gelenekmiş gibi sürer gider.

Türk insanının oldum olası takım oyunundan çok ferdi sporlarda başarılı olduğu hemen herkes tarafından kabul edilen bir gerçek. Böylesi bir noktada kişi kendi özelliğini ya da gücünü bilmeden çoğu zamanda bildiği halde ekibin içerisinde olmak yerine, işin başı olmayı bir hayat felsefesi haline getirmekten bir an bile geri durmaz.

Pek çok seçim bölgesinde MHP’nin ve CHP’nin daha işin başında yarışa tek adayla gireceği, bunun da sözünü ettiğimiz partiler için daha çok mecburiyetten ileri geldiği bugünlerde daha çok belli oluyor. AK Parti’nin iktidarda olması ve yerel  yönetimlerin büyük bir çoğunluğunda da iktidar olması dolayısı ile başkan adaylığı yarışının daha çok bu partide yaşanması bekleniyor.

AK Parti genel merkezi aday adayı olmak isteyenlerin başvurularını hangi yol ile yapacaklarını  tam manası ile belirledi. Buna göre AK Parti’de Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlerde büyükşehir belediye başkanı aday adaylarından 10 bin, nüfusu 100 binin üzerinde olan il belediye başkanı aday adaylarından 5 bin, nüfusu 100 bin ve daha az olan il belediye başkanı aday adaylarından 3 bin lira alınacak. 

Kadın ve genç adaylar, belirlenen aidatların yarısını, engelli adaylar ise dörtte birini ödeyecek. Mahalli İdareler Seçimlerine ilişkin bütün iş ve işlemlerle ilgili MKYK'ye ait tüm yetkiler MYK'ye devredildi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, dün Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında, Mahalli İdareler Seçimlerine ilişkin alınan kararları paylaştı. 

Buna göre, AK Parti bütün seçim çevrelerinde seçime katılacak, parti adaylarının tespiti ve sıralamasında "merkez yoklaması" usulü uygulanacak. Adaylık başvuruları, belediye başkanlıkları için 5-12 Kasım'da, belediye ve il genel meclisi üyelikleri için 5 Kasım-12 Aralık'ta alınacak. 
      
Başvurular, büyükşehir ve il belediye başkanlıkları için Genel Merkeze veya buraya iletilmek üzere il başkanlıklarına, ilçe ve belde belediye başkanlıkları için il başkanlıklarına veya il başkanlıklarına iletilmek üzere ilçe başkanlıklarına, il genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için ilçe başkanlıklarına bizzat yazılı yapılacak. 
        
Büyükşehir belediye başkanı aday adaylarından 10 bin, nüfusu 100 binin üzerinde olan il belediye başkanı aday adaylarından 5 bin, nüfusu 100 bin ve daha az olan il belediye başkanı aday adaylarından 3 bin, nüfusu 200 binden fazla olan ilçe belediye başkanı aday adaylarından 3 bin, nüfusu 50 binden 200 bine kadar olan ilçelerde belediye başkanı aday adaylarından 2 bin 500, nüfusu 50 bin ve daha az olan ilçe belediye başkanı aday adaylarından bin 500, belde belediye başkanı aday adaylarından bin, büyükşehirlerdeki belediye meclisi üyesi aday adaylarından bin, il genel meclisi üyesi ve büyükşehir olmayan diğer illerin belediye meclisi üyesi aday adaylarından 500 lira alınacak.
     

Kadın ve genç adaylar, belirlenen aidatların yarısını, engelli adaylar ise dörtte birini ödeyecek. Öte yandan 31 Mart 2019'da yapılacak Mahalli İdareler Seçimlerine ilişkin bütün iş ve işlemlerle ilgili Merkez Karar ve Yönetim Kuruluna (MKYK) ait tüm yetkiler Merkez Yürütme Kuruluna (MYK) devredildi. 
    
Bu aşamadan sonra 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan yerel seçimde AK Partinin Belediye başkan adayı olmak isteyen partiler 12 Kasım tarihine kadar partinin il yada ilçe teşkilatlarına  başvuru yapacaklar, 12 Kasım tarihinden sonra da muhtemelen adayların saha çalışması yapması için belli bir sürenin daha verileceğini düşünüyoruz.

İşte o noktadan sonra aday adaylarının diğer adayların açıklarını bulmaktan çok kendilerini adaylık noktasına taşıyacak, seçmenin kendisini tanımasına vesile olacak argümanları kullanması ve bel altı vuruşlardan azami derecede kaçınması gerekiyor.

Parti içi mücadeleden galip çıkacağım diye yılar yılı aynı amaç uğruna mücadele eden partilerin bir anda düşman olmaları bırakın particiliğe insanlığa bile sığmayacaktır.

Neticede bundan önce olduğu gibi bu seçimlerde bitecek. Seçimin ertesi günü herkes yine birbirinin yüzüne bakacak.

Ne gerek var gerginliğe Allah aşkına.

Son Güncelleme: 05.11.2018 22:11
Anahtar Kelimeler:
Siyasette Rekabet
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37