Teknoloji Bankası Gebze'de kurulacak

BM ve Türkiye'nin ortak girişimi

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
30 Mayıs 2016 Pazartesi 01:18
Teknoloji Bankası Gebze'de kurulacak
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Orkun Hasekioğlu, teknoloji bankasıyla en az gelişmiş ülkelere destek sunmayı amaçladıklarını belirterek, bankanın Gebze'de kurulacağını ve çalışmaların orada yürütüldüğünü bildirdi.

Antalya'nın Belek İlçesinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkelere Yönelik İstanbul Eylem Programı'nın Yüksek Düzeyli Kapsamlı Ara Dönem Gözden Geçirme Toplantısı'nda bir sunum yapan Hasekioğlu, teknoloji bankasının BM ve Türkiye'nin ortak bir girişimi olduğunu söyledi.

30-35 TANESİ MÜSLÜMAN ÜLKELER
Birleşmiş Milletler'in kararıyla ekim ayında teknoloji bankasının Türkiye'de kurulmasına karar verildiğini anlatan Hasekioğlu, şunları kaydetti, "Teknoloji bankası, en az gelişmiş ülkeler olarak adlandırılan 45 ülkeyi hedefliyor. 45 ülkenin üçte ikisi, 30, 35 kadarı Müslüman ülkelerdir. Dolayısıyla bu ülkelerin kalkınması, teknolojik olarak bilim ve inovasyon alanında ileri noktaya gelmesi bizleri de birinci noktadan ilgilendiriyor. Ana hedefimiz, gelişmiş ülkelerde oluşmuş teknolojinin, fikri mülkiyet haklarının gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelere aktarılmasıdır." 

Hasekioğlu, az gelişmiş ülkelerin kalkınmasına teknoloji transferi yoluyla yardımcı olmanın ana hedefleri olduğunu vurgulayarak, teknoloji bankasıyla ilgili fizibilite çalışmasının geçen yıl yapıldığını anlattı.

ÇALIŞMALAR GEBZE'DE YÜRÜTÜLÜYOR
Bu çalışmanın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda onaylandığını aktaran Hasekioğlu, bankanın Gebze'de kurulacağını ve çalışmaların orada yürütüldüğünü bildirdi. Hasekioğlu, "12 kişilik yönetim kurulu oluşturuldu. Uluslararası ve çoğunlukla az gelişmiş ülkelerin üyeleriyle oluşan bir yönetim kurulu oluşturuldu. Organizasyonun yapısı ve genel fonksiyonları bu yönetim kurulunun çalışmaları neticesinde belirlenecek" dedi. 
Teknoloji bankasının 2017'de faaliyete geçeceğini ifade eden Hasekioğlu, asıl hedeflerinin az gelişmiş ülkelere yardımcı olmak, teknolojik alanda gelişmelerine katkı sunmak olduğunu kaydetti.

YURT DIŞINA TEKNOLOJİ TRANSFERİ SAĞLANIYOR
Hasekioğlu, Türkiye'de teknolojiyi geliştirmek, iç pazarda üretilen ürünleri uluslararası pazara sunmak, beyin göçünü engellemek için şirketlerle devleti bir araya getirmek için özel sektör ile kamu işbirliği sisteminin benimsendiğini söyledi. 

Çok yönlü teknolojik çalışmaları desteklemek için sermaye fonu kurulduğunu, yurt dışından teknoloji transferi sağlandığını vurgulayan Hasekioğlu, az gelişmiş ülkelerdeki beyin göçünü engellemek için bilimsel ve teknolojik katkılar sunacakları ortamlar oluşturmak gerektiğini dile getirdi. 

 
Son Güncelleme: 30.05.2016 02:17
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37