Türk Ocakları'ndan Otizm konferansı

Türk Ocakları'ndan Otizm konferansı

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
17 Kasım 2019 Pazar 19:53
 Türk Ocakları'ndan Otizm konferansı
Türk Ocakları Kocaeli Şube başkanı Yücel Alpay Demir'in ev sahipliğinde düzenlenen konunun uzmanı olan Atilla Türkkal'ın konuşmacı olduğu 'Özel Eğitim ve Otizm' konulu konferansa Aydınlar Ocağı Başkanı Süleyman Pekin, Kocaeli Türkçüler Platformu Başkanı Özer Mert Özdemir, okul müdürleri, ögretmenler ve Türk Ocaklı öğrenciler katıldı. 

TÜRKKAL:DOĞUŞTAN GELEN BOZUKLUK
Konuşmasına Otizm'in iletişim ve sosyal gelişim alanlarındaki yetersizlikle seyreden ve çocuğun gelişimini önemli derecede olumsuz etkileyen bir yaygın, gelişimsel bozukluk olduğunu ifade ederek başlatan Atilla Türkkal, "Doğuştan gelen bir bozukluk olmasına rağmen, belirtiler bebeklik ve erken 0-3 yaş arası çocukluk döneminde belirmeye başlar. Nedenleri ise tam olarak bilinmemekle birlikte genetik, biyolojik ve nörolojik sebepler vurgulanmaktadır. Çocuğun aileye katılmasının öncesindeki beklentiler ve sonrasında yaşanan gelişmelerin farklı olması durumunda ailelerde tepki durumları oluşur. Bunlar genelde 3 şekilde karşımıza çıkar.

Birinci aşama şok, inkar, keder ve çöküntü tepkileri yer almakta iken, ikinci aşama karışık duygular, suçluluk, kızgınlık ve utanma tepkileri, üçüncü aşama ise anlaşma, uyma ve yeniden düzenleme ile kabul ve uyum tepkileri yer alır" diyerek erken teşhis, erken kabullenme ve erken başlanan eğitimin önemine değindi. 
Türkkal ayrıca, "Otizmli çocuğun başarıları takip edilerek her zaman övülmeli, Otizmli çocukların yapacakları işleri organize etmelerine yardımcı olmak amacıyla bir defter tutulmalı ve yapılacak işlerin, kullanılacak malzemelerin deftere kayıt edilerek kullanılmalı. Çocuğun bağımsız olarak çalışması ve oyun oynaması esnasında harcanacak zaman, ne yapması gerektiği, ne kadar yapması gerektiği, süresi ve çalışmayı, oyunu bitirince ne yapacağına ilişkin bilgiler çocuğa verilmelidir" diyerek öğretmenlere velilere tavsiyelerde bulundu.
ŞAHİN TECRÜBELERİNİ ANLATTI
 
Konferansın sonunda bu konudaki tecrübelerini anlatan özel eģitim Rehberlik ve Araştırma Müdürü Yusuf Şahin ise günümüzde ortalama her 68 çocuktan birinin Otizmli olarak doğduğunu, toplumun bu konuda bilinçli olmasının gerekliliğini, bu tür konferans ve eğitimlerin önemini vurgulayarak, konferansı başarıyla tamamlayan Atilla Türkkal'a günün anısına hazırlanan Türk Ocağı plaketini hediye etti.
Son Güncelleme: 17.11.2019 19:58
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37