Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye'ye operasyon başlattı

11 hedef imha edildi

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
24 Ağustos 2016 Çarşamba 09:33
Türk Silahlı Kuvvetleri,  Suriye'ye operasyon başlattı
Türk Silahlı Kuvvetleri, koalisyon güçleriyle birlikte Suriye'ye hava operasyonu başlattı. Sınıra yakın bölgeler de tankların da harekete geçtiği bildirilirken, Reuters Türk özel kuvvetlerinin Suriye'ye girdiğini iddia etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü IŞİD unsurlarından temizlenmesi amacıyla harekat başlatıldı.

Cerablus bölgesindeki IŞİD unsurlarına misliyle mukabele kapsamında yoğun top atışları yapılıyor.TSK unsurlarınca saat 04.00 sularında icrasına başlanan harekatla sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor.

Söz konusu harekat sayesinde yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması hedefleniyor.


OPERASYONUN ADI FIRAT KALKANI


Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve ABD'nin başını çektiği koalisyon hava kuvvetleri, Cerablus bölgesinin IŞİD'den temizlenmesi için Suriye topraklarında operasyon yapıyor. Operasyonun adı Fırat Kalkanı. 

Terörist örgüt IŞİD'in Suriye topraklarından Türkiye ile doğrudan temas kurduğu son nokta olan ilçeye gece saatlerinde bordo bereli özel kuvvetler sızdı. 

Cerablus ayrıca hem Türk savaş uçakları tarafından bombalandı hem de 224 topçu atışıyla vuruldu. 

F-16'lar Cerablus'un yanı sıra Keklice bölgesindeki IŞİD hedeflerini de bombalıyor. 

Suriye topraklarındaki 12 hedef tam isabetle vuruldu.Topçu, ÇNRA, HAVAN tüm ateş destek vasıtalarından açılan atışlar sonucunda 70 hedef tam isabetle vurularak imha edildi. 

Türkiye tarafında konuşlu bulunan tanklarla da Suriye tarafındaki anlık çıkan ve görünür IŞİD hedefleri vuruluyor. 

Türkiye'nin yanı sıra ABD'nin liderliğini yaptığı uluslararası koalisyonun Cerablus harekatı, saat 04.00 sularında başladı. Anadolu Ajansı harekatı, saat 04.54'te "Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ unsurlarından temizlenmesi amacıyla harekat başlatıldı" ifadesiyle duyurdu. Operasyonun adı Fırat Kalkanı olarak ilan edildi.

İŞ MAKİNALARI GEÇİTLER  AÇTI 

 Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, harekat kapsamında 04.00'te  sınırdan topçu ve ÇNRA atışları başlatıldı, 04.05'te daha önceden belirlenmiş  belli noktalardan geçiş için iş makineleriyle geçitler açıldı, 05.45'te topçu ve  ÇNRA atışları sona erdiTopçu atışı 1 saat 45 dakika sürdü.  70 IŞİD hedefin 224 atışla vuruldu.

 06.08'de ilk hava harekatı icra edildi, ardından 06.10  ve 06.30'da hava harekatları tekrarlandı.Askeri harekat kapsamında ilk olarak saat 04:00 sıralarında TOPÇU ve ÇNRA atışları başlatıldı, saat 04:05'de daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makinaları geçitler açılmaya başlandı, saat 05:45'te TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Topçu atışı 1 saat 45 dakika sürdü.
70 HEDEF VURULDU


Genelkurmay kaynakları, 70 IŞİD hedefinin 224 atışla vurulduğunu duyurdu. Suriye topraklarına giren özel birlikler arasında, kara ve deniz kuvvetlerindeki askerlerle birlikte bordo bereliler de var.



HAVA HARAKATI 22 DAKAKA SÜRDÜ 

Türk savaş uçakları, Keklice ve Cerablus bölgelerinde tespit edilen hedeflere yönelik saat 06.08'de ilk hava harekatı gerçekleşti. Ardından 06.10  ve 06.30'da hava harekatları tekrarlandı.Harekata Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait F-16 uçakları  da katıldı. Hava harakatı 22 dakika sürdü. Harekat kapsamında 07.50 itibarıyla Hava Kuvvetlerince vurulması  planlanan 12 hedefin tamamı vuruldu. Geçen yıl Kasım ayında Rus savaş uçağının vurulmasının ardından Türk jetleri, Suriye üzerinde hava harekatı düzenlemiyordu. Rusya ile ilişkilerin düzelmesinin ardından Türk savaş uçakları ilk kez, Suriye üzerinde hava operasyonu yaptı.

KOMUTANLAR HARAKAT MERKEZİNDE 

Operasyonla hudut güvenliğinin sağlanması, DAEŞ ile mücadele  kapsamında Koalisyon güçlerine destek verilmesi ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün  sağlanması amaçlanıyor.  Bu arada, harekatın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargahındaki  Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi'nde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi  Akar, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar ile ilgili komutanlarla kuvvet  komutanlıklarının harekat merkezlerinde tüm komuta kademesi harekatı yönetmek ve  izlemek üzere hazır bulunuyor.


İŞ MAKİNELERİ GEÇİT AÇIYOR, TANKLAR SINIRDA BEKLİYOR

Gece saatlerinde ilk olarak iş makineleri geçitler açmaya başladı. Geçitler kara birlikleri ve zırhlı araçların Cerablus'a daha kolay girmesini sağlayacak. IŞİD'in Cerablus çevresine hendekler kazıp mayın döşediği biliniyor.

Sınırın Türkiye tarafında çok sayıda tank konuşlandırılmış durumda. Tanklar ise yoğun bombardıman baskısından kaçarken anlık olarak menzillerine giren ve görünür IŞİD hedeflerini vuruyor.

GAZİANTEP'DE BAZI ALANLAR GÜVENLİK BÖLGESİ İLAN EDİLDİ 

Askeri harekat nedeniyle Gaziantep Valiliği tarafından bazı yerler Özel Güvenlikli Bölge ilan edildi.
Son Güncelleme: 25.08.2016 23:20
Anahtar Kelimeler:
Seminer
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37