Turkcell Gebze Veri Merkezi davasına devam edildi

Turkcell Gebze Veri Merkezi davasına devam edildi

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
26 Temmuz 2018 Perşembe 16:13
 Turkcell Gebze Veri Merkezi davasına devam edildi



- FETÖ'nün
darbe girişimi sırasında Turkcell Gebze Veri Merkezi'nde iletişimi kesmeye çalıştıkları iddiasıyla 10'u tutuklu, 1'i firari 15 sanığın yargılanmasına devam edildi.

KOCAELİ (AA) - Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında, Turkcell'in Gebze Veri Merkezi'ne girerek, iletişimi kesmeye çalıştıkları öne sürülen 10'u tutuklu, 1'i firari 15 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, daha önce meslekten ihraç edilen sanıklar, Gebze Jandarma Komutanı Yüzbaşı A.Ö, üsteğmenler A.U. ve E.E, teğmenler B.C, M.Ö ve S.S, astsubaylar M.K. ve O.H, başçavuş D.Ç, eski öğretmen V.Ç, tutuksuz sanıklar C.A, İ.B. ve S.T. ile avukatlar hazır bulundu.

Muhakemat Müdürlüğü'nden görevli avukat Serpil Esma Şahin de katıldı.

Duruşmada, K.Y. ve M.A.Ö'nün tutuksuz sanık S.T. hakkında "Sanığın örgüt üyesi olduğu, örgütün evlerinde kaldığı ve elebaşı Fetullah Gülen'in kitaplarını okuyup, videolarını izlediği" şeklinde iddialarının yer aldığı ifade tutanaklarının geldiği belirtildi.

Meslekten ihraç edilen eski Kocaeli Jandarma Komutanlığı KOM Şube Müdürü Albay S.T. hükümlü bulunduğu Bingöl'deki cezaevinden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya tanık olarak bağlandı.

S.T, darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz akşamı bir yakınının düğünü için Bolu'da olduğu söyledi.

İstanbul'daki köprülerin kapatılmasına ilişkin haberleri gördükten sonra jandarma il komutan yardımcısını aradığını ve görüşmenin ardından görev yerine hareket ettiğini anlatan S.T, "Bunun sonrasında Ümit İpek'i aradım. Bana İstanbul'a gittiğini söyledi. Ben de görev yerlerine dönmemiz konusunda talimat olduğunu söyledim." diye konuştu.

Turgut, yola çıktıktan sonra nöbetçi başçavuş S.Ü'nün kendisini arayıp, üsteğmen E.E. ve astsubay M.K'ye ulaşamadığını söylediğini aktararak, "02.00 sıralarında İl Jandarma Komutanlığı'na ulaştım. Sabah 05.00'e kadar görev yerinde bekledik." ifadelerini kullandı.

Jandarma Genel Komutanlığı'nın emriyle 15 Temmuz akşamında personelin durumuna ilişkin idari tahkikat raporu hazırladıklarını belirten S.T, şöyle devam etti:

"Teknik Analiz Çalışması, İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün giriş kapısındaki kamera kayıtlarının incelenmesi suretiyle hazırlanan rapordur. Kimin hangi saatte kiminle İstihbarat Şube'ye girip çıktığı gibi hususlar tespit edilmiştir. Ancak bu görüntüler ve rapora bakılarak sanıkların darbe girişimiyle ilgileri olup olması konusunda bir sonuca varılamaz."

Tanık olarak dinlenen jandarma personeli S.Ü. de S.T'nin Bolu'ya giderken üsteğmen E.E'ye, "Ben gelen kadar müdür sensin." dediğini söyleyerek, şunları anlattı:

"Ondan dolayı 23.25'te E.E'yi aradım, 40 saniye kadar görüşmem oldu. İstanbul tarafında trafikte olduğunu, gelmeye çalışacağını söyledi. Müteakiben M.K'yi aradım, ona hiç ulaşamadım. Sonra S. Turgut aradı, onlara ulaşamadığını söyledi. 'Personeli toplayın, yoklama yapacağım.' dedi. Telefonu kapattıktan sonra aranması gereken herkesi aradım. Toplandığımızda olması gereken yerde bu iki kişi yoktu. İmzalarımızı attıktan sonra evlerimize gittik."

Tanıkların dinlenmesinin ardından söz verilen sanık A.Ö, S.T. tarafından hazırlanan raporu inceleyip, gelecek celse savunma yapmak için süre istedi.

Tutuklu sanıkların avukatları da müvekkillerinin uzun tutukluluk durumu göz önüne alınarak tahliye talebinde bulundu.

Söz verilen cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların üzerilerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve haklarında uygulanması muhtemel yasa maddelerinin ön gördüğü ceza miktarı dikkate alınarak bu hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, firari sanık Ü.İ. hakkındaki yakalama emrinin infazının beklenmesine, S.T'nin  gelecek duruşmada tekrar hazır edilmesine karar vererek, duruşmayı 10 Eylül'e erteledi.

- İddianameden

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklar hakkında, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" ve "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan da 7 yıl 6'şar aydan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor. 


Son Güncelleme: 26.07.2018 16:15
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37