banner55

Türkiye'de ilk!.. Sürücüsüz metro raylara indirildi

Türkiye'de ilk!.. Sürücüsüz metro raylara indirildi

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
24 Kasım 2016 Perşembe 10:58
 Türkiye'de ilk!.. Sürücüsüz metro raylara indirildi
ÜSKÜDAR-Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattı'nda çalışacak vagonlardan ikisi raylara indirildi.

Üsküdar ile Çekmeköy arasında 16 istasyondan oluşacak ve ulaşımın süresini 27 dakikaya indirecek metronun İspanya'da üretilen vagonları TIR'larla raylara indirileceği noktaya getiirldi. TIR'lardan alınan vagonlar vinçlerle raylara indirildi. Rayların indirilmesi sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreteri Hayri Baraçlı sürücüsüz metro araçlarıyla 20 km uzunluğundaki hatta İstanbul'a hizmet vereceklerini belirtti.

SÜRÜCÜSÜZ METROLAR

Türkiye için bir ilki gerçekleştirdiklerini aktaran Baraçlı," Sürücüsüz metro araçlarımızla İstanbul'a hizmet vereceğiz. gerçekten çok önemli bir çalışma. Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metro hattının araçlarının indirilmesi töreninde beraberiz. Tabi bu hatta 126 trenle işlemlerimizi gerçekleştireceğiz. Bizim için önemli olan unsur sürücüsüz araçların olmasıdır. Cumhurbaşkanımız liderliğinde gerçekleştirdiğimiz yerlileştirmede ilk adımı da bu araçlarla atıyoruz. Bizler bu projeleri gerçekleştirirken ilkleride ortaya çıkarmak. inşallah vatandaşlarımız bu hizmeti alırken hakikaten konforu ve rahatlığı bu bölgede sağlayacaklar.

"2017 İÇERİSİNDE DE TÜM HATLARLA HİZMETE GİRECEK"

Başkanımızla beraber birçok projeye imza atıyoruz. bu hatta 20 kilometre gerçekleşen hat, 16 istasyonda hizmet verecek. 2017 Ocak ayında Yamanevler'e kadar deneme seferleri başlayacak. 2017 içerisinde de tüm hatlarla hizmete girecek."ifadelerini kullandı.

Hedeflerinin raylı sistemlerle değil toplu ulaşımlarla da hizmetleri artırabilmek olduğunu belirten Baraçlı, "Sanayi işbirliği çerçevesinde yerli metro aracı çalışmasınıda başlattık. Yerli metro aracında inevasyonu ön planda tutup, yeniliği hedef edindik. Milli sanayinin gelişmesiyle raylı sistemler üst seviyeye çıkacak. Önemli olan unsur gelecek odaklı 2023, 2053 ve 2071 Türkiye'sine daha modern ve daha katılımcı bir anlayışla seviyesine getirebilmek." şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'DE İLK DEFA SÜRÜCÜSÜZ METRO

"Araçlarımızda sürücüsüz hizmet var, otomatik kapı sistemleriyle de Türkiye'de de İstanbul'da da ilk kez kullanılacak" diyen Baraçlı sözlerine şöyle devam etti: "Bu hattın farklı özelliği de var, Marmaray'a ve metrobüse entekrasyonuyla büyük bir hizmeti olacak. 126 araçla bu hizmet verecek. Konforu da beraberinde farklı bir boyuta getirmiş oluyoruz. İstanbul'da raylı yatırım sistemlerimiz hızla devam ediyor. Bununla ilgili 6 hattımızın da ihalesini tamamlayacağız. Türkiye hızlı bir şekilde büyüyor. önemli olan bizler bu çalışmaları yaparken milli sanayinin gelişmesi için gelişmesi için farklı konseptleri oluşturabilmek. Büyükşehirdeki arkadaşlarımızla yerlileşme konusunda gerekli adımlar atılıyor" Konuşmaların ardından vagonlar basın mensuplarına tanıtıldı.

Toplam maliyeti 656 milyon Avro olan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metro hattı Anadolu Yakası'nın ikinci büyük metro hattı olacak ve 20 kilometrelik çift tüp metro tüneli, 16 adet istasyon ve 2,7 kilometrelik bağlantı tüneli ile bakım-onarım-depo sahasından oluşacak. İlk etapta Üsküdar -Yamanevler arası 9 istasyonun 2017 Ocak ayı içerisinde açılması planlanıyor.

SAATTE TEK YÖNDE 65 BİN YOLCU TAŞIMA KAPASİTESİ

Raylarda otomatik ve tam sürücüsüz araçlar kullanılacak, trenler saatte tek yönde 65 bin yolcu taşıma kapasitesine ve saatte 80 kilometre hıza kadar ulaşabilecek, Metro hattı, Üsküdar İstasyonunda, Marmaray hattının istasyonu ile yeraltından hatlar arası yolcu geçişi sağlanacak, Altunizade İstasyonu'nda metrobüsten metro hattına yolcu geçişleri yapılacak, Dudullu İstasyonunda planlama aşamasında bulunan Bostancı-Dudullu Hattı ile ortak bir istasyon yapısı oluşturulacak. Üsküdar-Çekmeköy Metro Hattı, 20 kilometre uzunluğa sahip olacak. Bu hatta Üsküdar, Fıstıkağacı, Bağlarbaşı, Altunizade, Kısıklı, Bulgurlu, Ümraniye, Çarşı, Yamanevler, Çakmak, Ihlamurkuyu, Altınşehir, İmam Hatip Lisesi, Dudullu, Necip Fazıl, Çekmeköy-Sancaktepe olmak üzere 16 istasyon bulun hattın hizmete alınmasıyla bir yılda atmosfere salınan karbondioksit emisyonundaki azalma 77 bin 246 ton olacak. 



Doğan Haber Ajansı

Son Güncelleme: 24.11.2016 11:00
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37