Yeni nesil belediye başkan adayı profili

Yeni nesil belediye başkan adayı profili

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
30 Ekim 2016 Pazar 21:05
Yeni nesil belediye başkan adayı profili
AK Parti Kocaeli Teşkilatı 93. Genişletilmiş Danışma Meclisi’nde Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın salonda buz gibi bir hava esmesine sebep olan, "30 Mart’ta verilen oylar ne Karaosmanoğlu’na ne İsmail Baran’a ne de başka birine değil, sadece Recep Tayyip Erdoğan’a verildi” şeklindeki sözlerinden sonra, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun da, "2002’de, 2007’de, 2011’de 2015’te yapılan milletvekili genel seçimlerinde oylar ne Vecdi Gönül’e, ne Osman Pepe’ye, ne Nihat Ergün’e ne Fikri Işık’a ne de listelerden seçilip giden diğer milletvekillerine değil, sadece ve sadece Recep Tayyip Erdoğan’a verildi" dedi mi, ya da bunu söylemek için kalabalık bir toplantının yapılmasını mı bekliyor bilemeyiz ama Bakan Fikri Işık’ın bu ifadesi sonrası artık siyasetin Kocaeli’de daha da sert geçeceğinin de işareti diye düşünüyoruz.


15 Temmuz tarihi olmasa Kocaeli’de siyaset ile az çok uğraşan herkes 2019 yılında yapılacak olan yerel seçimde AK Parti’den büyükşehir belediye başkanlığı için Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile mevcut başkan İbrahim Karaosmanoğlu’ndan birisinin aday olabileceğini bunun için de her iki cephede de çalışmaların daha şimdiden başlatıldığını söyleyeceklerdi.


Ancak ne zamanki 15 Temmuz geldi Türkiye’de başta siyaset olmak üzere hemen hemen bütün dengeleri değiştiren Darbe girişimi gerçekleşti o gün bu gündür Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Kocaeli’de de bütün dengeleri yerle bir etti.

İçerisinde bulunduğumuz günlerde gündemin tam orta yerine konuşlanan “Başkanlık sistemi” bir noktada 2019 yılında yapılması gereken Yerel seçimin kaderini de yakından etkileyecek, dolayısı ile böylesi bir süreçte bugünden yarına "Şu siyasetçi ya da siyasetçiler Büyükşehir adayı olabilir” demek son derece zor.

AK Partinin 03 Kasım 2002 tarihinde iktidara gelmesinden sonra yapılan genel seçimler gibi Yerel seçimlerin de tamamını Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki AK Partili adaylar kazanmaya başladı, bir dönem belediye meclis üyesi olan birisinin, bir başka dönem il ya da ilçe yönetimlerinde görev yapan birisinin belediye başkanı seçildiği Kocaeli’de vatandaş 14 yıldır aynı siyasetçileri görüyor.


Başkanlık sistemi ile ilgili sürecin ne zaman ve nasıl başlayacağı bir anlamda yerel yönetimlerinde kaderini yakından belirleyecek, ancak yerel seçim ne zaman yapılırsa yapılsın biz Kocaeli genelindeki 12 Belediye başkanının bir tamamının bir daha aday gösterilme ihtimalini son derece zor görüyoruz.


15 Temmuz sonrası FETÖ ile nerede ise tek başına mücadele eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başkanlık sistemi ile ilgili sürecin başarılı ya da başarısız olması noktasında da Belediye başkan adaylarının belirlenmesinde yine belirleyici ana unsur olacağı herkes tarafından biliniyor, Cumhurbaşkanı Erdoğan ister aktif siyaset yapsın isterse siyaseti bıraksın vatandaşın üzerindeki etkisi ile siyasette yine belirleyici ana unsur vasfını devam ettirecektir.


Başta İbrahim Karaosmanoğlu ve Fikri Işık olmak üzere Kocaeli’de siyaset yapanların artık heyecanlarını kaybettikleri dolayısı ile de vatandaşa da heyecan veremedikleri artık çok net bir şekilde görülüyor, kurulduğu günden itibaren AK Parti’de siyaset yapan partililerin nerede ise bir tamamının “CHP’li Eskişehir Belediyesi’ne bak AK Partili Kocaeli Belediyesi’ne bak” dedikleri bir noktada heyecansızlığın hangi boyutlarda olduğu da gittikçe belirginleşiyor.


Biz yapılacak ilk Yerel seçimde Kocaeli’de yaşayanlara heyecan verecek vizyon sahibi isimlerin Belediye başkan adayı olarak teşvik edilmesi  gerektiğini bunun içinde mesela bir çırpıda aklımıza gelen Büyükşehir bünyesinde bulunan Genel Sekreter Dr.Tahir Büyükakın’ın, Genel sekreter yardımcısı Şehir Plancısı Gökmen Mengüç’ün, Kocaeli’ye son derece estetik projeler hediye eden ve şu sıralar bir dünya devi olan Hilton Marka Oteli Kocaeli’ye getiren Dr. İnş. Müh. Murat Mustafa Satı’nın , Çalışkanlığı ile herkesin ilgi odağı olan Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ile birlikte “Hem şehir yönetimini, hem şehir estetiğini” bilen başka isimlerin de seslendirilmesi  gerekiyor.


Siyaset ne tarafa giderse gitsin önümüzdeki dönemler Yerel yönetimlerin daha fazla güçleneceği ve vatandaşların mutlu edilmesi noktasında Belediye başkanlarının, Ankara’daki siyasetçilerden daha önde olacağı günler olacaktır, Bu yüzden Belediye başkanlarının Genç-Vizyoner ve Şehir yönetimini çok iyi bilen insanlardan seçilmesi gerekecektir.


Kocaeli’nin başta trafik ve kent yerleşimi noktasında geldiği olumsuz nokta herkesin malumu, bu yüzden Gelecek dönem daha hızlı hareket edecek bir taraftan şehirciliği diğer taraftan yöneticiliği çok iyi bilecek bir belediye başkanı olmadığı takdirde Kocaeli gelecekte bu günleri de arar duruma gelecektir.


Kocaeli Genelinde bulunan 13 belediye başkanını seçen vatandaşın siyasi tercihine elbette ki saygımız var ancak 13 Belediye başkanından kaç tanesinin şehir planlaması ve şehir yönetimi ile ilgili olduğu birazcık araştırıldığında Kocaeli’nin neden bu durumda olduğu daha kolay anlaşılacaktır.


Genel siyasetin birkaç saatte değiştiği bir memlekette Yerel siyasetin aynı kalacağını düşünmek biraz uzak görüşlülük olacaktır, biz hiçbir partiye karşı değiliz hiçbir partinin yanında da değiliz, Tek istediğimiz “Mutlu şehirlerde mutlu insanlar yaşar" ifadesinin hayata geçirildiği bir yerleşim merkezinde hayat sürmektir.

Bizim rahat ya da rahatsız bir şekilde süreceğimiz hayatta Parti Genel merkezlerinin ufku ile yakından ilintilidir ve bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bunu beklemekte en tabii hakkımızdır.

 



Son Güncelleme: 31.10.2016 11:41
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37