Yol güvenliğini bu kürecikler sağlıyor

Çizgiler gece görünüyor

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
23 Ağustos 2016 Salı 15:16
Yol güvenliğini bu kürecikler sağlıyor
Yollara uygulanan çizgilerin gece görüşünü cam kürecikleri sağlıyor.
 
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kentin 3 bin 397 kilometrekarelik yüzölçümündeki ihtiyaç duyulan yollarına, ulaşım güvenliğine katkı sağlamak için yol çizgileri çekiyor. Camın yüksek sıcaklıkta işlenmesi sonucu oluşan şeffaf cam partikülleri ise çizgilerin üstüne püskürtülerek özellikle araçların gece görüşünü sağlıyor.
 
ÇİZGİLER GECE GÖRÜNÜR OLUYOR
Yollarda gündüzleri rahatlıkla görülebilen yol çizgileri, gece karanlıkta görünür olmalarını, yüzeylerinde bulunan cam küreciklerine borçludur. Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı da Kocaeli’ye kazandırdığı modern yolların yol çizgilerini çekerken, halk dilinde cam tozu, bilimsel adı ise “Cam Küreciği” olarak bilinen maddeyi kullanmayı ihmal etmiyor. Büyükşehir kentin birçok noktasına cam kürecikli çizgiler çekiyor.
 
FAR IŞIKLARINI YANSITIYOR
Bu hizmette çalışanların aşına olduğu fakat vatandaşların adını ilk defa duyduğu cam kürecikleri, camın yüksek sıcaklıkta işlenmesi sonucu oluşuyor. Şeffaf, renksiz ve düzgün yüzeyli çok küçük ebattaki cam partikülleri olan kürecikleri görüş mesafesinin düşük olduğu durumlarda ışığı yansıtarak görüşü artırıyor. Cam kürecikleri küresel şeklinin ve cam yapısının etkisiyle, gece araçlardan yol çizgilerine gelen far ışıklarını geri yansıtarak sürücüye yatay işaretleri görünür kılıyor.
 
KÖY YOLLARI DAHA GÜVENLİ OLUYOR
Özellikle ışıklandırma olmayan köy yollarında vatandaşların imdadına yetişen cam kürecikli yol çizgileri önemli bir görevi yerine getiriyor. Bu da sürücünün yol çizgileri sayesinde yönlendirilmesine ve daha dikkatli, kurallara uygun bir yolculuk yapmasına yardımcı oluyor. Cam kürecikleri; yağmurlu havada bile far ışığını geri yansıtabildikleri için, geceleri trafik güvenliğini sağlamak açısından önem arz ediyor. 
Son Güncelleme: 25.08.2016 23:17
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37