Özdağ: Önceliğimiz enflasyonla mücadele olmalıdır

En yüksek artış rafine petrol ürünlerinde

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
04 Nisan 2016 Pazartesi 13:55
Özdağ: Önceliğimiz enflasyonla mücadele olmalıdır
TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerini değerlendiren Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ, “2016'da en öncelikli makro sorunlardan biri enflasyon olacak ve bu kapsamda hükumetimizin öncelikle hedefi enflasyonla mücadele olmalıdır” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yılın ilk çeyreğine dair enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,40 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,75 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,64 artış gösterdi. Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 0,26 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,63 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 1,80 düşüş ve su sektöründe yüzde 0,06 artış olarak gerçekleşti.

EN YÜKSEK AYLIK ARTIŞ KOK VE RAFİNE PETROL ÜRÜNLERİNDE 
En yüksek aylık artış kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleşti. Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde 9,31), temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları (yüzde 2,95), ana metaller (yüzde 2,17) alt sektörleridir. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz (yüzde -2,28), elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme (yüzde -1,80) ve diğer mamul eşyalar (yüzde -1,02) bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler oldu. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2016 yılı Mart ayında en yüksek aylık artış dayanıksız tüketim mallarında ve en yüksek yıllık artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti.

EN ÖNCELİKLİ MÜCADELE ENFLASYONLA OLMALIDIR
Açıklanan enflasyon verilerini değerlendiren Başkan Özdağ, “Mart ayında mevsimsel faktörlerin aylık enflasyonu sınırlandırdığı görülmüştür. Enerji fiyatları hariç tutulduğunda ise aylık enflasyondaki düşüşün %0,14 olması enerji fiyatlarındaki gelişmelerin bu dönemde enflasyonu yukarı yönlü etkilediğini göstermiştir. Gıda fiyatlarında yıllık enflasyon da %4,58 ile Aralık 2012’ten bu yana en düşük seviyesine inmiştir. Enflasyonun düşmesi için kamu maliyesine ilişkin, sektörel ve yapısal politikalara acilen ihtiyaç duyulduğu bir kez daha anlaşılmaktadır. Bu anlamda yakın zamanda Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmesinin önümüzdeki dönemde piyasalara etki edeceği gerçeğini yadsımamamız gerekiyor. 2016'da en öncelikli makro programlardan biri enflasyonla mücadele olmalıdır” dedi.  

 
Son Güncelleme: 07.04.2016 12:03
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37