banner55

25 bin hasta organ nakli bekliyor

25 bin hasta organ nakli bekliyor

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
09 Kasım 2018 Cuma 13:28
25 bin hasta organ nakli bekliyor

 

KOCAELİ (AA) - Kocaeli'de organ bağışı konusunda farkındalığı artırmak için kurulan özel eğitimli ekip, ailelerle iletişime geçerek onları organ naklinin hem insani hem de dini boyutu hakkında bilgi veriyor.

Kocaeli İl Sağlık Müdürü Şenol Ergüney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de organ bağışının yetersiz olduğunu, toplumun bu konuda bilgilendirilmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini anlatarak, kent genelinde bu konuda adeta seferberlik ilan ettiklerini söyledi.

Kentte insanları organ bağışı hakkında bilgilendirmek için her fırsatı değerlendirdiklerini, bu sayede toplumdaki bilgi ve güven eksikliğini bertaraf ettiklerini vurgulayan Ergüney, "Gönüllü bağışçı beyan sayımız 2013'te sadece 549 iken 2018'de toplumsal duyarlılığı artıran çok yönlü çalışmalar sayesinde 8 bine, toplamda ise 26 bin 434'e ulaştı. Nüfusa oranladığımızda ise Kocaeli açık farkla Türkiye birincisi oldu. Kocaeli'de nereye gidersek gidelim artık, toplumun organ bağışı konusunda ciddi bir farkındalığı var" diye konuştu. 

Organ bağışı konusunda profesyonel bir ekip kurduklarını anlatan Ergüney, "Ekiplerimiz ailelerle iletişime geçiyor ve onlara organ naklinin hem insani hem de dini boyutunu anlatıyor. Ekipler, her şeyin kanunlar çerçevesinde, mahremiyete dayalı olarak yapılacağını izah ediyor. Ailelerimiz de uygun görürlerse bu nakil işlemi gerçekleşiyor." ifadelerini kullandı. 

Ergüney, son zamanlarda özellikle gençlerin müdürlüğe gelerek organ bağış beyanında bulunduğunu, böyle güzel örneklerin çoğalmasını temenni ettiklerini belirterek, tüm vatandaşları hastanelere veya ilçe sağlık müdürlüklerine gönüllü organ bağış beyanında bulunmaya davet etti.

- "Yaklaşık 25 bin hasta organ nakli bekliyor"

İl Sağlık Müdürü Ergüney, 2018 yılı itibarıyla Türkiye'de 22 bin 358 böbrek, bin 70 kalp, 2 bin 144 karaciğer, 285 pankreas, 62 akciğer ve 4 kalp kapağı olmak üzere yaklaşık 25 bin hastanın organ nakli beklediğini, ülke çapında diyalize giren hasta sayısının ise 59 bin civarında olduğunu bildirdi.

ABD ve Batı Avrupa'da organ nakillerinin neredeyse yüzde 80'inin yoğun bakım ortamında beyin ölümü gerçekleşen (kadavra) kişilerden Türkiye'de ise tam tersine yüzde 80'inin canlıdan canlıya, akrabalar arasındaki doku uyumuyla yapıldığını aktaran Ergüney, "Bu çok istediğimiz bir şey değil. Halbuki yoğun bakım ortamında beyin ölümü gerçekleşen birçok kişi var. Bu şekilde kadavradan yapılan nakiller tüm dünyada tercih sebebidir." dedi.

Ergüney, Türkiye'de son 10 yılda 20 bin 706'sı canlıdan, 6 bin 746'sı kadavradan olmak üzere toplam 27 bin 452 organ nakli yapıldığını dile getirerek, beyin ölümü gerçekleştiği belirlenen 14 bin 129 vakadan sadece dörtte birinde organ bağışının kabul edildiğini kaydetti.

Tedavisi sadece organ ve doku nakliyle mümkün olan hastalıkların dünyada ve Türkiye'de en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığına işaret eden Ergüney, "2017 yılı istatistiklerine göre ulusal düzeyde beyin ölümü tanısı konulmuş kişi sayısı 2 bin 46, donör sayısı ise 510'dur. Görüldüğü gibi beyin ölümü tanısı konulan kişi sayısı ile donör sayısı yıllar içinde aynı oranda artmamaktadır. Bunda toplumdaki bilgi eksiklikleri, doğru bilinen yanlışlar ve dini kaygılar etkili olmaktadır." ifadelerini kullandı. 

Ergüney, yaklaşık 3 yıl önce Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kurdukları organ nakil merkezinde böbrek nakil işlemlerinin yapıldığını, karaciğer nakil işlemlerinin başlaması için de çalıştıklarını kaydederek, şöyle devam etti:

"Kocaeli, Ankara ve İstanbul arasında böbrek nakli yapılan tek ildir. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde de bir nakil merkezimiz var. İnşaatı devam eden Kocaeli Şehir Hastanemiz açıldığında ise burada 24 yataklı çok gelişmiş bir organ nakil merkezimiz olacak. Bu hastanemiz, Sağlık Bakanlığımızın bölgesel planlamaları çerçevesinde, Türkiye'deki 30 sağlık bölge merkezinden birisi olarak düzenleniyor. Önümüzdeki yıllarda Kocaeli'de hem kamuda hem özelde yoğun bir şekilde organ nakil işlemlerinin yapılacağını düşünüyorum."

- Kazada ölen çocuklarının organları 6 hastaya umut oldu

Gölcük'te yaşayan Vahit Tunçbilek, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde 5 yıl makam şoförlüğü yapan oğlu Mücahit Tunçbilek'in, 17 Nisan'da Dilovası'nda meydana gelen trafik kazasında ağır yaralandığını ve hastanede 9 gün süren yaşam mücadelesini kaybettiğini söyledi.

Beyin ölümü gerçekleşen oğlunun organlarının 6 hastaya umut olduğunu aktaran Tunçbilek, şunları kaydetti:

37 yaşında bir evladın organlarının alınması anne ve baba için tarif edilmeyecek kadar zor. Organlarının bağışlanmasını uygun gördük çünkü toprağa girdiği zaman bütün özelliğini kaybedecekti. Oğlumuz vefat etmiş olsa bile geride 6 kişiye can verdi. Bunların varlığıyla yaşıyoruz. Acı ve mutluluğu bir arada yaşıyoruz."  

Oğlunun organlarıyla hayata tutunanların kendilerini ziyaret etmelerini isteyen Tunçbilek, "Onlara Allah'tan hayırlı, uzun ömürler diliyorum. Oğlumuza bir dua etsinler. Onlardan sadece bunu bekliyoruz.

Anne Öznur Tunçbilek de bir evladını kaybettiğini ancak 6 evlat kazandığını ifade ederek, "Evladımın organlarının başkasının üzerinde yaşaması beni çok mutlu etti. Bir anne olarak onları da çocuğum diye bağrıma bastım. Her zaman arıyorlar. Aradıkları zaman evladımı görmüş gibi mutlu oluyorum" diye konuştu.


Son Güncelleme: 09.11.2018 13:33
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37