banner55

50 milyon m3 atıksu ekonomiye kazandırıldı

50 milyon m3 atıksu ekonomiye kazandırıldı

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
03 Ekim 2018 Çarşamba 10:39
50 milyon m3 atıksu ekonomiye kazandırıldı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanal İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü, içme suyu üzerindeki su stresini azaltmak ve içilebilir suların amacı dışında kullanımını engellemek için, fabrikalarda soğutma suyu, yeşil alanların sulanması gibi, 2014 yılından bu yana uyguladığı geri kazanım suyu projesi ile atıksuyu ikinci defa arıtarak yaklaşık 50 milyon m3’ü yeniden ekonomiye kazandırdı. 

ÖRNEK PROJELER UYGULUYOR

Her geçen gün gelişen sanayinin etkisiyle artan yüksek şehirleşme ile birlikte suya olan ihtiyaç da artmaktadır. Kocaeli’de başta sağlıklı  içme suyu temini olmak üzere bir çok alanda faaliyet gösteren KBB İSU Genel Müdürlüğü, maliyeti oldukça yüksek olan altyapı yatırımlarında hem doğada kısıtlı olan suyu en iyi şekilde değerlendirmek  hem de yatırım maliyetleri konusunda kendi kendine yetebilmek için örnek projeler hayata geçiriyor.

KOCAELİ'DE ATIKSU’DA YÜZDE 100 ARITMA

Çevreyi koruyan projeler geliştiren İSU Genel Müdürlüğü, Kocaeli’de yüzde 100 atıksu arıtma yapıyor. Arıtma tesislerinden arıtılan atıksuların yeniden ekonomiye kazandırılması için Geri Kazanım Suyu projesini 2014 yılından bu yana yürütüyor. Ülkemiz için örnek olan  proje ile atıksu arıtma tesislerinde arıtılan ve alıcı ortamlara deşarj edilmesi gereken atıksuların ultraviyole ışınları ile ikinci defa arıtılmasıyla geri kazanım suyu elde ediliyor. 

12 TESİSTE GERİ KAZANIM SUYU ÜRETİLİYOR

İşlettiği 22 adet atıksu arıtma tesisinden Gebze, Körfez, Dilovası, Kullar, Kandıra, Cebeci ve modüler atıksu arıtma tesislerinde  olmak üzere 12’sinde geri kazanım suyu tesisi  bulunan İSU Genel Müdürlüğü, 2014 yılından bu yana yaklaşık 50 milyon m3 geri kazanım suyu elde etti. 

Bu su ile başta TÜPRAŞ olmak üzere önemli sanayi kuruluşlarının proses suyu ile belediyelerin park ve bahçelerinin yeşil alan sulanmasında kullanılmaktadır. Sadece 2017 yılında sanayinin kullandığı toplam suyun yüzde 37’si Geri Kazanım Suyu’ndan karşılandı. 

GENEL MÜDÜR SAĞLIK: İÇME SUYU ÜZERİNDEKİ STRESİ AZALTTIK


İSU Genel Müdürlüğü olarak Geri Kazanım Suyu projesi ile birlikte içme suyunun  üzerindeki stresi azalttıklarını ifade eden Genel Müdür Ali Sağlık, "Geri kazanım suyundan, hem kuruma girdi noktasında hem de tasarruf noktasında önemli bir katkı sağladık. Sanayinin kalbi olan Kocaeli’mizde, kaynağından uygun yöntemlerle alınıp evlere kadar en sağlıklı şekilde ulaştırılan içilebilir suyun kullanımı sonrası atıksuya dönüşmesiyle birlikte su hastanelerimiz diye adlandırdığımız arıtma tesislerinde yeniden doğaya döndürmek için birtakım işlemlerden geçirilmektedir. Yaşam olduğu sürece devam edecek olan bu döngünün en sağlıklı şekilde sürdürülmesi için son teknolojiyi en iyi şekilde kullanıyoruz ve suyumuzun bir damlasını dahi ziyan etmiyoruz" dedi. 
SU KAYNAKLARI KISITLI

İçilebilir su kaynaklarının kısıtlı olduğuna da vurgu yapan Genel Müdür Sağlık şunları kaydetti:

Geri kazanım suları ile sanayi tesislerinin proses suyu ihtiyacı ile yeşil alanların sulanması gibi bir çok alanda kullanılan sudan tasarruf elde edilmektedir. Bizler bu tasarrufu yapmaya mecburuz; Çünkü içilebilir su kaynaklarımız oldukça kısıtlı. 

Durum böyle olunca da bütün alternatif kaynakları değerlendirmek zorundayız. Bunun için 2014 yılından bu yana çok ciddi adımlar attık. Atık suyu yeniden arıtarak 50 milyon m3 ekonomiye kazandırdık. İSU olarak geri kazanım suyu projesi ile başlangıcından  günümüze kadar 27 milyon lira gelir elde ettik. 

Bu da Kurumumuz için önemli bir maddi getirinin yanı sıra içilebilir su kaynakları üzerindeki baskıyı ve kuyu suyuna yönelimi de önemli oranda azaltmıştır. Böylelikle doğamız için çok önemli olan yeraltı suyumuzu da koruma altına almış olduk. İnşallah bundan sonra çok daha güzel işler yapacağız. Kurumumuzun kendi kendine yetebilme arzusunu gerçekleştirebilmek için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. 

ÜLKEMİZ İÇİN KATMA DEĞER OLUŞTURDUK

Geri Kazanım Suyu Projesinin birçok kamu kurum ve kuruluşuna örnek olduğunu da ifade eden İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, "Katma değer oluşturan projelere imza atarak ülkemiz ve şehrimiz için çalışmak bizim için çok büyük bir onur vesilesidir. Geri Kazanım Suyu projemiz ülkemize örnek oldu. Kurum olarak sorumluluklarımızın bilinci ile daha nice başarılara imza atabilmeyi umut ediyoruz" diye sözlerini tamamladı.  


Son Güncelleme: 03.10.2018 21:01
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37