Bu Tiroid Nodülü de nerden çıktı? Kanser miyim?

MEDİCAL PARK Gebze Hastanesi'nden hastalıkla ilgili açıklama

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
26 Eylül 2016 Pazartesi 13:46
Bu Tiroid Nodülü de nerden çıktı? Kanser miyim?
Medical Park Gebze Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Çimen Tiroid Nodülü'ne yönelik açıklamalarda bulundu.

Çimen konuyla ilgili şunları söyledi:

Boynunda gırtlağın altında dışardan fark edilecek kadar büyümüş nodülü olan hastalar,  hekime erken dönemde kendileri başvurdukları için nodüllere gereği yapılmaktadır. Tiroid bezi içinde saptanan ve 'Nodül' olarak adlandırılan, çoğu zaman iyi huylu olan kitleler,  hekim tarafından yapılan muayene ya da boyun bölgesine uygulanan görüntüleme tetkikleri ile tespit edilmektedir. 

Nodüllerin önemi, yaklaşık  %5’nin tiroid kanseri olmasıdır yani % 95 iyi huylu kitlelerdir. Ultrasonografinin yapılma sıklığının artmasıyla, erişkinlerde tespit edilme oranları her 100 kişiden 60-70 kişiye ulaşmıştır. Nodül  tespit edildiğinde  aşırı hormon üretimi yapıp yapmadığı araştırılmalıdır. Çoğu zaman şikayet yapmadıkları için geç fark edilirler. Yaşlılarda, iyot eksikliği olan bölgelerde ve radyasyona maruz kalan insanlarda nodül daha fazla tespit edilmektedir. 

Belirtileri:

Nodülü olan hastaların ailesinde kötü huylu tiroid hastalığı (tiroid kanseri) öyküsü sorgulanmalıdır. Ses kısıklığı, yutkunmada zorluk, nefes darlığı, boyun bölgesine radyasyon uygulanması, ailede 20 yaş altı ve 70 yaş üstü tiroid kanser öyküsü, erkek cinsiyet, tiroid bölgesinde ani başlayan ve hızlı büyüyen şişlikler, nodülün çevre dokulara yapışık olması, boyunda kötü görünümlü lenfadenopati saptanması tiroid kanseri olma ihtimalini artırır.

Genel olarak boyutu 1 cm üzerinde olan nodüllerden ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılıp kanser olunup  olmadığı görülmekte, sonrasında  belirli aralıklarla nodüllerin büyüyüp büyümediği ultrason ile takibe alınmaktadır.

Boyutu 3 cm üzerinde olan nodüllerde kanser olma olasığının artmış olması, zaman geçtikçe büyüme olması ve bası bulgularının ortaya çıkması, hormon üretme olasılığı olması nedeniyle çoğu zaman cerrahiye verilmektedir. Günümüzde tiroid nodülü olan hastalarda,  ameliyat olmadan, kanser olup olmama açısından en önemli ve kolay uygulanan yöntem nodüllerden  biyopsi alınmasıdır. 

Biyopsi uygun hastaların tiroid cerrahisi olması kararına yön verir. Tüm hedef, doğru zamanda doğru cerrahi tedaviyi uygulamak olmalıdır.   



Son Güncelleme: 27.09.2016 00:16
Anahtar Kelimeler:
SempozyumMilli Mücadele
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37