banner55

Çeker: Sıfırlanan döner sermayeye acil çözüm gerekli

Çeker: Sıfırlanan döner sermayeye acil çözüm gerekli

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
21 Mart 2019 Perşembe 21:32
 Çeker: Sıfırlanan döner sermayeye acil çözüm gerekli


Sağlık
çalışanlarının katkıları ile elde edilen döner sermaye dağıtım oranlarındaki yaşanan sorunlara Sağlık Bakanlığı’nın duyarsız kalması nedeniyle Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı, Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi, Türkiye Kamu Sen Kocaeli İl Temsilcisi Ömer Çeker, Gölçük İlçe Temsilcisi Gürol Şanbayatlı, Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi İş Yeri Baş Temsilcisi Orhan Gazi Gencel, Temsilci Osman Kılıç, Medine Beşiracı Yiğit, Selim Akduman, İzmit İlce Temsilcisi Ercan Öztürk, KOÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Eski İş Yeri Baş Temsilcisi Yalcın Gül ve hastane çalışanları ile birlikte Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.

Çeker yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Gerek hasta sayısında gerekse de muayene, ameliyat, tetkik ve tedavi ücretlerinde sürekli bir artış yaşanmasına, sağlık çalışanlarının iş yükü sağlık hizmetlerini etkileyecek yoğunluğa ulaşmasına rağmen, ne hikmetse çalışanlara ödenen döner sermaye miktarları sürekli düşmekte veya hiç ödeme yapılamamaktadır.

Sağlık çalışanları kazanacak mantığı ile reklamı yapılan döner sermayelerin, artık çalışanlarla hiçbir faydası kalmamıştır. Kurumların her türlü ihtiyaçlarının çalışanların katkısı ile elde edilen döner sermaye gelirlerinden karşılanması nedeni ile çalışanlara pay ayrılmaması, gittikçe kümelenen bir rahatsızlık oluşturmaktadır.

 Türk Sağlık Sen olarak, performansa dayalı döner sermaye sisteminin acilen yeniden düzenlenerek personelin hakkının ödenmesi gerektiğini defalarca her platform da dile getirdik. Genel Başkanımız Sağlık Bakanı ve Bakanlık yetkililerine yaptıkları ziyaretlerde sistemin köklü bir şekilde değiştirilerek çalışanların sistemin merkezine alınması gerektiği konusunda uzlaşma sağlandı. 

Sendikamız ile Sağlık Bakanlığı yetkilileri arasında yapılan görüşmelerde bakanlık yetkilileri Döner Sermaye Yönetmeliğinde yeni düzenleme yapılacağını, bu noktada çalışmaların devam ettiğini ifade etmişlerdir. Aradan aylar geçmesine rağmen Döner Sermaye Yönetmeliğinin yeniden düzenlenmesi konusunda bakanlık yetkilileri hala somut bir adım atmamıştır. 
Sağlık Bakanlığı’nın sağlık çalışanlarının birinci öncelikli sorunu olan döner sermaye sorununa duyarsız kalmaları sağlık çalışanlarını ziyadesiyle üzmekte, Bakanlığa karşı olan güvenlerine gölge düşürmektedir. 

Sağlık çalışanlarının artık sabrı kalmamıştır. Çünkü her hastaneden döner sermaye ek ödemeleri ile ilgili olarak çalışanların feryadı yükselmektedir. Hastanelerde döner sermaye ek ödemeleri neredeyse sıfırlanmıştır. Çalışanlar Sabit Ek ödemeye mahkum edilmiştir. 
Aylık bütçelerini Döner Sermaye Ek Ödemesini hesaba katarak yapan sağlık çalışanları mağdur olmuşlardır.  

Sağlık çalışanları kendilerine 10 yıl önce ödenen Döner Sermaye Ek Ödeme ücretlerini bile mumla aradıklarını beyan eder hale gelmiştir. Sağlık çalışanlarının acil çözüm beklentileri göz ardı edilmemelidir.  
     
Döner sermayede kaybolup giden çalışanın emeği ve alın teridir. İstenen lütuf değil, sadece çalışanın hakkıdır. Bu hak çalışanlara teslim edilmelidir.
 
Geçtiğimiz günlerde Döner Sermaye Ek Ödemeleri hakkında Sayın Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, "Performansa göre ek ödeme amacından uzaklaşmış, kalite kriter olmaktan çıkarılmıştır. Bu nedenle güncel hedeflere göre tekrar düzenlenecektir. Çalışmalarımızı yürütüyoruz.” demiştir.

Sendika olarak uzunca bir süredir dile getirdiğimiz, sistemin rayından çıktığı ve çalışanlara bir faydasının kalmadığı yönündeki düşüncemize sayın bakanında katılması son derece önemlidir. Bu vahim tablo Sağlık Bakanı tarafından da kamuoyuna ilan edildiğine göre acilen çözüm getirilmelidir. 

Sağlık Bakanlığı’nın yapması gereken bir an önce Döner Sermaye Sisteminde sağlık çalışanlarını merkeze alarak yeniden düzenleme yapmak ve adaleti tesis etmektir.
Sağlık hizmeti bir ekip işidir. Ekibin etkin ve verimli çalışabilmesi bu ekibi oluşturan personelin moral ve motivasyonunun yüksek olmasına bağlıdır. Yaptıkları işin ağırlığı ve riski göz önüne alındığında, emeklerinin karşılığı olan ücreti alamadıkları anlaşılacaktır. 

Bu durum karşısında motivasyonlarının olumsuz etkilenmemesi ve çalışma şevklerinin kırılmaması mümkün değildir. Bu nedenle çalışanlar Döner Sermaye Ek ödemelerinden adaletli bir şekilde hak etikleri ekonomik değeri alabilmeleri için acilen yeni mevzuat düzenlemeleri yapılarak Döner Sermaye ücretlerinin günümüz şartlarına uygun bir seviyeye çıkarılması gerekmektedir.

Yapılacak düzenlemede, katsayılar arttırılmalı ve yükseltilen katsayılar tavan oranda uygulanmalı, sözleşmeli daime işçi pozisyonunda çalışan personelin maaş ve diğer özlük hakları, 4/B sözleşmeli personelin aylıklarının genel bütçeden ödenmeli, ayrıca Sabit Ek Ödemelerinin de genel bütçeden ödenmesi yönünde hükümler getirilmelidir.

Çalışanlar adına Türk Sağlık Sen olarak buradan Sağlık Bakanlığına ve yetkililerine sesleniyoruz. Çalışanın döner sermayesini yok etmek yerine, adaletin sağlandığı ve emekliliğe yansıtıldığı bir düzeni sağlayın. Sendika olarak konuyu her platformda dile getireceğimiz gibi takipçisi de olacağız. 
Son Güncelleme: 22.03.2019 00:36
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37