Çetinkaya: CD56 ile başarı oranı daha yüksek

Çetinkaya: CD56 ile başarı oranı daha yüksek

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
30 Mayıs 2019 Perşembe 09:57
 Çetinkaya: CD56 ile başarı oranı daha yüksek


İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Çetinkaya, tüp bebek tedavisi gören anne adaylarının gebeliklerinin daha sağlıklı ve başarı oranının yüksek olması için CD56 testini mutlaka yaptırmaları gerektiğini söyledi.

CD56 testinin, katil hücreler olarak bilinen, gebeliğin oluşmasını olumsuz yönde etkileyen düşük riskini artıran hücrelerin, rahim iç tabakasındaki yoğunluğunu ölçmeye sağlayan bir test olduğunu ifade eden Çetinkaya, nedeni belli olmayan düşüklerin CD56 testi ile ölçülebildiğini söyleyerek, tüp bebek hastalarında CD56 testi atlanmaması gereken ve gebelik başarısını artıran test ve tedavi metodu olduğunu açıkladı.

CD56 ATLANMAMASI GEREKEN BİR TESTTİR

Öğretim üyesi Op. Dr. Çetinkaya sözlerine şöyle devam etti:

Bağışıklık sisteminin temel taşlarından biri olan ‘katil hücreler’ vücudumuzu yabancı maddelere ve kansere karşı korur. 

Bu hücrelerin sayısal ve fonksiyonel olarak sorun oluşturmasından dolayı tekrarlayan düşükler ve sağlıksız gebelik yaşanabilir. CD56 testi, katil hücreler olarak bilinen, gebeliğin oluşmasını olumsuz yönde etkileyen düşük riskini artıran hücrelerin, rahim iç tabakasındaki yoğunluğunu ölçmeye sağlayan bir testtir. Nedeni belli olmayan düşükler CD56 testi ile ölçülebiliyor. 

Tüp bebek hastalarında CD56 testi atlanmaması gereken ve gebelik başarısını artıran test ve tedavilerdir. Rahim dokusundan özel günlerde yapılan küçük biyopsilerle CD56 testi yapılır ve bu hücrelerin yoğunluğu tespit edilir. 

Genelde ağrısız bir işlemdir ve anestezi çok zaman gerekmeyebilir. Testin sonuçlanması yaklaşık 10 gün kadar sürer ve çıkan sonuca göre hastanın geçmiş hikayesine bakarak bir tedavi uygulanır.
Son Güncelleme: 30.05.2019 13:35
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37